Daca in timpul judecarii unei actiuni apar cauze de suspendare fie voluntara, fie de drept (facultativa sau judecatoreasca), pentru a determina sistarea judecatii si pentru ca aceste efecte suspenzive sa opereze este necesar ca instanta sa pronunte in acest sens o Incheiere.
Acum ma intreb, oare in privinta suspendarii cursului prescriptiei nu se procedeaza la fel?
Am in vedere cazul prevazut de art. 405 indice 1(1 lit.c, cpc : "Cursul prescriptiei se suspenda : c) atat timp cat debitorul isi sustrage veniturile si bunurile de la urmarire." In aceasta situatie organul de executare nu cumva este obligat sa incheie un proces-verbal (art.388cpc) prin care sa constate aceasta stare de fapt?
:coffee:
Eu zic sa nu luati mots a mots cuvintele distinsilor doctrinari si sa incercati sa priviti problema sub aspect practic. Dumneavoastra ati invocat faptul ca debitorul isi sustrage veniturile si bunurile de la urmarire. Ok! Cum anume impiedica creditorul ( evident prin intermediul executorului, asta e modalitatea prin care creditorul "efectueaza" executarea silita) sa faca cererea de executare silita. De unde sa stie creditorul, prin executor, ce bunuri are debitorul daca nu incepe executarea silita? Prin urmare, cum sa sti ca debitorul isi ascunde bunurile daca nici macar nu stii daca are bunuri. Daca ar fi cum spuneti dvs ar insemna ca punem caruta inaintea cailor. Nu cred ca asa ceva este constructiv.
Tocmai am spus mai sus..sau nu?...ca in prezenta speta creditorul avea un drept de ipoteca intabulat la CF.
Debitorul, anterior declansarii executarii silite a vandut de sub sechestru acest bun.
Creditorul a aflta, nu l-a deranjat deloc, a facut cerere de executare, a depus-o la executor, executorul a facut o somatie de plata care a intabulat-o in CF in fav. creditorului dar impotriva tertului dobanditor si...a inceput executarea silita, in baza prev.art.1746 si 1790 c.civ., facandu-se in acest sens foarte multe acte de executare silita.
Datorita lipsei de diligenta creditorului ....dupa vreo 4 ani de executare silita, la cererea debitorului instanta de executare a pronuntat o hotarare prin care a constatat ca perimata executarea silita si a desfiintat-o!
Deci cum spuneam, daca asta este situatia de fapt, daca la momentul declansarii executarii silite, urmare a cererii creditorului, executorul nu a incheiat niciun p-v de impediment prin care sa constate imposibilitatea executarii acestui titlu, creditorul plecand in executare silita impotriva tertului dobanditor, cum mai poate invoca la acest moment cauza de suspendare prev. de art. 405 ind.1 (1 lit.c , cpc ?
Despre ce impediment vorbim aici? Cum si-a sustras debitorul bunul de la urmarire? In primul rand, daca-mi permiteti, aceasta cauza de suspendare consider ca poate privi doar bunurile mobile. Cum poti ascunde un imobil? Nu cred ca e posibil. Asadar impedimentul de care vorbiti nu a existat niciun moment. Executorul judecatoresc putea vinde acel bun, in mana oricui s-ar fi aflat. Nu cred ca suntem in prezenta unei cauze de suspendare a cursului prescriptiei de a cere executare silita.
Asa mi se intampla mereu, cand incerc sa port o discutie cu cineva si in acelasi timp mai fac alte..10 treburi: nu reusesc sa transmit tot ce este necesar !
Inca odata, multam fain pentru implicare.
Ati fost la inaltime, speculand orice greseala a mea facut in aceasta discutie! M-a ajutat mult aceasta discutie sa inteleg ceea ce..credeam ca stiu!!
Raman dator!!:coffee: