avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 962 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Procedura suspendarii cursului prescriptiei executarii ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Procedura suspendarii cursului prescriptiei executarii silite

Daca in timpul judecarii unei actiuni apar cauze de suspendare fie voluntara, fie de drept (facultativa sau judecatoreasca), pentru a determina sistarea judecatii si pentru ca aceste efecte suspenzive sa opereze este necesar ca instanta sa pronunte in acest sens o Incheiere.

Acum ma intreb, oare in privinta suspendarii cursului prescriptiei nu se procedeaza la fel?
Am in vedere cazul prevazut de art. 405 indice 1(1 lit.c, cpc : "Cursul prescriptiei se suspenda : c) atat timp cat debitorul isi sustrage veniturile si bunurile de la urmarire." In aceasta situatie organul de executare nu cumva este obligat sa incheie un proces-verbal (art.388cpc) prin care sa constate aceasta stare de fapt?
:coffee:

Cel mai recent răspuns: ContSters40598 , utilizator 14:33, 25 Martie 2009
Brom a scris:

El beneficiaza de aceasta clauza, ope legis.


Aparitia acestei cauze de suspendare determina sistarea de drept a cursului prescriptiei executarii silite! Buuun!
Dar, asa cum spune procedura civila, sistarea temporara a judecatii (care se aplica prin similitudine prescriptiei executarii silite) va incepe numai din momentul in care instanta a dispus o atare masura, iar nu din momentul survenirii cauzei de suspendare !
In prezenta speta, daca creditorul invoca in contestatia debitorului aceasta cauza de suspendare, iar instanta o constata , ea practic ar trebui sa opereze abia din acest moment. Si daca intre timp a intervenit prescriptia executarii silite, cum mai poate opera aceasta cauza de suspendare?
Ultima modificare: Miercuri, 25 Martie 2009
ContSters40598, utilizator
Intervine ope legis , dar trebuie constatata de instanta.

Suspendarea executarii silite este o cu totul alta institutie, nu are nicio legatura cu suspendarea cursului prescriptiei. Cu tot respectul, faceti o mare confuzie. Aceste institutii nu pot fi comparate. Suspendarea cursului prescriptiei are loc atata timp cat subzista cauza de suspendare. Decvi, intervine ope legis la momentul aparitiei cauzei de suspendare si inceteaza, ope legis, la momentul disparitiei cauzei de suspendare.
Poate!

Atunci, va intreb : poate fi o executare silita si suspendata si intrerupta in acelasi timp?
Nu am auzit pana acum de institutia intreruperii executarii silite. La ce anume va referiti?
Scuze, rectific: Poate fi cursul prescriptiei executarii silite si suspendat dar si intrerupt in acelasi timp?

Alte discuții în legătură

Prescrisa sau nu? ContSters40598 ContSters40598 Intro executare silita s-a constatat perimarea dosaruuli de executare cu consecinta desfiintarii executarii silite. Intre timp s-a implinit si termenul de ... (vezi toată discuția)
Un caz de suspendare a prescriptiei executarii silite ContSters40598 ContSters40598 Ma puteti ajuta sa inteleg, ce a avut in vedere legiuitorul cand a stabilit ca prescriptia executarii silite este suspendata \"atat timp cat debitorul isi ... (vezi toată discuția)
Procedura suspendarii cursului prescriptiei executarii silite ContSters40598 ContSters40598 Daca in timpul judecarii unei actiuni apar cauze de suspendare fie voluntara, fie de drept (facultativa sau judecatoreasca), pentru a determina sistarea ... (vezi toată discuția)