Ma puteti ajuta sa inteleg, ce a avut in vedere legiuitorul cand a stabilit ca prescriptia executarii silite este suspendata "atat timp cat debitorul isi sustrage veniturile si bunurile de la urmarire" ?
Imi puteti spune, cu titlu de exemplu, care ar fi aceste cauze?
Ma gandesc la acele cauze, anterioare declansarii unei executari silite, cand un debitor, pentru a scapa de executarea silita, incepe sa-si instraineze bunurile pentru a nu putea fi sechestrate.
Dar daca este vorba despre un bun sechestrat si ulterior acestei sechestrari debitorul vinde de sub sechestru, se poate vorbi despre aceasta cauza de suspendare ?
Stiu despre implicatiile penale ale acestei fapte..ma intereseaza strict acest motiv de suspendare prev.de art. 405 al. 1 lit. c , cod proc.civ.
Problema este ca litera c) vorbeste de situatia in care s-a inceput executarea, deci nu poate fi vorba de acte ale debitorului, inainte de inceperea executarii. Cred ca se are in vedere situatia in care s-a inceput executarea si debitorul se sustrage. Asta inteleg prin "isi sustrage de la urmarire"...
Prescriptia sanctioneaza pasivitatea creditorului dar daca exista cauze de suspendare nu se poate retine pasivitatea creditorului.
Da, daca a vandut de sub sechestru...
Daca citim si decretul 167/1958...suspendarea reprezinta o oprire temporara a curgerii prescriptiei datorata unor cauze obiective care il impiedica pe titularul dreptului de a cere executarea silita , sa-si exercite acest drept.
dar pana la urma cu cine aveti legatura cu un creditor incurcat de debitorul hot sau cu debitorul destept care ii pune bete in roate unui creditor neatent?
Executarea silita a fost inceput mai demultisor.
Debitorul a obtinut in acest dosar de executare - fiindca este vorba de o executare silita inceputa - o hotarare prin care a fost constatata perimata executarea silita.
Sunt cu debitorul.
Deci vorbim despre o executare silita inceputa, continuata cu foarte multe acte de executare silita, chiar cu o adjudecare (nefinalizata prin lipsa pretului), si in final, desfiintata prin hotararea care constata executarea silita in acest dosar ca fiind perimata (nicidecum nu este vorba despre o executare neinceputa).
Sa spunem ca aceasta prescriptie a fost suspendata cf. articolului invocat mai sus.
Dar...atat timp cat la un moment dat a inceput executerea silta se poate vorbi despre o cauza de intrerupere a cursului prescriptiei. Daca a inceput executarea silita inseamna ca acea cauza de suspendara a disparut, nu?
Daca cursul prescriptiei a fost intrerupt prin inceperea executarii silite, mai poate fi el si suspendat in acelasi timp ?
Adica eu creditor execut, fac acte de executare. Cum pot spune ca prescriptia este suspendata atat timp cat ea este intrerupta prin punerea in executare silita a titlului ?