Buna ziua, doresc sa stiu daca cunoste cineva ce procent se ia in calcul la partile comune, adica cat la % din valoarea facturii unei scari revine celor debransati total(cu CT).
Am solicitat acest lucru firmei X care face calculul ptr. cei cu repartitoare si nu am primit un raspuns edificator.
Multumesc
PS anul trecut a fost de 30% si 50% dar anul acesta nu am reusit sa aflu.
Ati facut inventarul sistemului de incalzire? Ati primit tabelul centralizator de la calculul pe luna octombrie?
Nu mai exista procent fix decat daca scara nu are repartitoare si AG a hotarat empiric un procent,
in detalierea "Ordinului nr. 343 din 13/07/2010 pentru aprobarea Normei tehnice privind repartizarea consumurilor de energie termică între consumatorii din imobilele de tip condominiu, în cazul folosirii sistemelor de repartizare a costurilor pentru încălzire şi apă caldă de consum" ANRSC a emis precizari, din care va supun atentiei urmatoarele;
" Începând cu sezonul de încalzire 2011-2012, în imobilele de tip
condominiu în care sunt montate repartitoare de costuri pentru
încalzire, consumul comun se stabileste în baza unor cote procentuale
determinate numai prin masuratori, functie de indicatiile unui repartitor comun
montat în spatiile comune, nefiind admisa utilizarea în calculele de
repartizare a cotelor de 30% si 50% sau a altor cote alese în mod
conventional. Pentru îndeplinirea acestei cerinte, este obligatorie efectuarea de catre
asociatia de proprietari/locatari a inventarului instalatiilor de încalzire aflate în
proprietate comuna (diametre, lungimi si izolatii termice existente) si
predarea acestuia catre prestator, precum si asigurarea accesului în spatiile
comune în vederea montarii repartitorului comun.
În cazul în care nu se reuseste montarea repartitorului comun,
indiferent de motive, indicatiile repartitoarelor montate în apartamente nu se
iau în considerare, iar repartizarea consumurilor de energie termica în
condominiile respective se va face de catre asociatie, proportional cu
suprafata utila"
"Repartizarea consumurilor pentru încalzire utilizând indicatiile
repartitoarelor de costuri se efectueaza numai de catre persoane juridice
autorizate de A.N.R.S.C., iar prestarea acestei activitati de catre persoane
fizice sau juridice neautorizate constituie contraventie si atrage nulitatea de
drept a repartizarii, respectiv a cotelor de încalzire ce revin proprietarilor
apartamentelor si nu constituie baza legala pentru determinarea consumului
în vederea stabilirii cuantumului ajutorului lunar pentru încalzire"
Mai multe puteti citi pe site-ul www.anrsc.ro
Atrag in special atentia asupra precizarii din ultimul paragraf, in situatia in care aveti cazuri sociale in asociatie intrucat intra in joc banii publici este posibil ca primarile sa nu rescunoasca cheltuiala pentru caldura daca nu se respecta ceea ce au stipulat prin acest ordin
Desigur, s-a facut tot ce trebuia facut conf. legislatiei in vigoare, sau montat repartitoare ptr. partile comune pe teava din subsol dar avem o situatie la o scara din 10 apart. 8 au CT si doua mai beneficiaza de RADET, unul are repartitoare unul nu, si practic jumatate din val. facturii platesc cei 2 cu sistem centralizat si cealalta jumatate(oarecum ) ceilalti cu CT.
Am intrebat la firma care face calculul si nu am primit un raspuns prea clar daca este vorba de procente ca anul trecut sau ce/cum se face anul acesta.