avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 624 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Am dreptul sa beneficiez de pensia minima garantata?
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Am dreptul sa beneficiez de pensia minima garantata?

Am lucrat 1 an cu o jumatate de norma ca profesoara in anul scolar 2001-2002 dupa care am inceput sa sufar de o grava boala psihica. Beneficiez de indemizatie de pers. cu handicap gradul 2 in val. de 234 lei. Am dreptul sa beneficiez si de pensia minima garantata?
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 23:04, 15 Decembrie 2011
Nu puteti beneficia inca de pensie minima garantata pentru ca nu ati indeplinit (cred) varsta de pensionare la limita de varsta.
Am 33 de ani.
Va trebui sa asteptati pana in 2041.

Puteti apela totusi la venitul minim garantat numai ca trebuie sa desfasurati munci in folosul comunitatii.

www.avocatnet.ro/content/art...
Domnule Munteanu, sunteti si pe langa subiect, si pe langa predicat. :acute:


@vatamaria

Potrivit OUG nr. 6/2009, beneficiaza de pensia sociala minima garantata (adica de indemnizatia sociala pentru pensionari, asa cum se numeste acum), pensionarii sistemului public de pensii, indiferent de categoria de pensie (de invaliditate, anticipata partiala, pentru limita de varsta etc.).

Dvs., doamna, nu beneficiati, in prezent, de pensie din sistemul public de pensii, ci de o indemnizatie, prin urmare nu aveti cum sa beneficiati de pensia sociala minima garantata.
Vreau sa va mai intreb ceva. Eu nu am solicitat niciodata pensie dupa acel an lucrat cu o jumatate de norma la scoala (nici nu stiu daca as primi ceva). Va rog cu respect sa-mi spuneti daca as cere pensie pt. acel an as putea primi si indemnizatia pt pensionari minima garantata. In cazul in care mi s-ar acorda indemnizatia pt. pentru pensionari minima garantata, as beneficia simultan si de indemizatia de pers. cu handicap gradul2?

Alte discuții în legătură

Pensie (de urmas?) gradul 3 de invaliditate CatalinNic CatalinNic Buna ziua, Situatia este urmatoarea. Mama mea a beneficiat pana in aceasta luna de pensie de urmas (in urma decesului tatalui meu) fiind incadrata cu un ... (vezi toată discuția)
Important: pensia de invaliditate se va acorda indiferent de stagiul realizat, in toate cazurile in care beneficiarul a fost incadrat in grad de invaliditate laur1979 laur1979 in legatura cu articolul de mai jos sant in aceeasi situatie ce ar trebui sa fac si cui sa ma adresez pentru a rezolva si eu cu pensia de boala? Decizia ... (vezi toată discuția)
Pensie de invaliditate brdcristea brdcristea Buna ziua Baiatul mea in varsta de 40 ani a fost diagnosticata cu schizofrenie paranoida in 2006..... A avut o perioada cand a mai lucrat . Vechime ... (vezi toată discuția)