avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 583 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie si concediu pentru cresterea celui de al ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie si concediu pentru cresterea celui de al doilea copil

daca in decursul celor 2 ani de stat acasa mai fac un copil,ce se intampla dupa expirarea acestui termen?iau in continuare indemnizatie ptr cel de-al doilea copil chiar daca eu nu m-am intors la servici?dar daca doar raman insarcinata in decursul celor doi ani si copilul se naste dupa expirarea acestui termen?practic daca nu ma intorc la servici..mai am dreptul la indemnizatie?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 17:09, 5 Februarie 2012
1. - Daca veti naste inainte de a se termina CCC1, la terminarea acestuia veti intra direct in CCC2 fara sa mai beneficiati de concediu de maternitate (cele 126 de zile = sarcina si lauzie).
- Pentru aceasta veti face o cerere catre angajator de prelungire a suspendarii CIM pana ce al doilea copil va implini 1 an, sau 2 ani, in functie de ce varianta alegeti (veti anexa, la cerere, o copie dupa certificatul de nastere a celui de al doilea copil).
- Veti primi aceeasi indemnizatie ca pentru CCC1.
- Veti proceda la fel si la Primarie (unde ati depus actele pentru CCC1).

2. - Daca veti naste dupa ce se termina CCC1 si dupa ce va reluati activitatea veti proceda asa cum ati facut si la CCC1.
- Veti avea concediu de maternitate si apoi intra in CCC2.
- Indemnizatia se va calcula 75% din media veniturilor nete pe cele 12 luni premergatoare nasterii copilului.
- In cele 12 luni intra si perioada in care ati fost in CCC1, cu indemnizatia corespunzatoare.
multumesc mult ptr.raspunsuri.
dar vroiam sa va intreb:in situatia in care angajata gravida nu mai este primita inapoi la servici dupa perioada de concediu ptr ingrijire copil cum se procedeaza?
1. Pe timpul CCC salariata are contractul individual de munca (CIM) suspendat adica este tot salariata acelei unitati dar nu presteaza munca si nu primeste salariu.

2. La incetarea CCC salariata revine la serviciu in baza aceluiasi CIM.

3. Legea 202/2002 spune:
Art.10
...
(7) La incetarea concediului de maternitate sau a concediului de crestere şi ingrijire a copilului în varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, salariata/salariatul are dreptul de a se intoarce la ultimul loc de munca sau la un loc de munca echivalent, avand conditii de munca echivalente si, de asemenea, de a beneficia de orice imbunatatire a conditiilor de munca la care ar fi avut dreptul în timpul absentei.
...
4. Asadar angajatorul este obligat sa o primeasca inapoi la serviciu in baza prevederilor din CIM.

5. - Daca angajatorul a desfiinta sau desfiinteaza locul de munca atunci este obligat sa o concedieze cu art.65 din Codul muncii (desfiintarea postului) iar salariata poate beneficia de indemnizatie de somaj.
- In cazul unei astfel de concedieri angajatorul trebuie sa-i acorde un preaviz de cel putin 20 de zile lucratoare si salarii compensatorii daca acestea sunt prevazute in CCM aploicabil unitatii sau in Regulamentul intern.

6. Daca nu se intampla asa cum am spus eu aici salariata trebuie sa faca o sesizare la ITM pentru nerespectarea CIM si a Codului muncii.
1. - Daca veti naste inainte de a se termina CCC1, la terminarea acestuia veti intra direct in CCC2 fara sa mai beneficiati de concediu de maternitate (cele 126 de zile = sarcina si lauzie).
- Pentru aceasta veti face o cerere catre angajator de prelungire a suspendarii CIM pana ce al doilea copil va implini 1 an, sau 2 ani, in functie de ce varianta alegeti (veti anexa, la cerere, o copie dupa certificatul de nastere a celui de al doilea copil).
- Veti primi aceeasi indemnizatie ca pentru CCC1.
- Veti proceda la fel si la Primarie (unde ati depus actele pentru CCC1).

In acest caz la stabilirea indemizatiei nu este valabila
OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor

Art.2
(2) Indemnizatia lunara prevazuta la alin. (1) lit. a) se stabileste in cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni si nu poate fi mai mica de 600 lei si nici mai mare de 3.400 lei.
(3) Indemnizatia lunara prevazuta la alin. (1) lit. b) se stabileste in cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni si nu poate fi mai mica de 600 lei si nici mai mare de 1.200 lei. :-/

Daca la CCC1 a beneficiat de o indemnizatie de 2000 lei si la CCC2 are dreptul la aceasi indemnizatie chiar daca la CCC2 opteaza pentru doi ani????????
Ultima modificare: Marți, 13 Decembrie 2011
gordius, utilizator
gordius:

1. - Nu inteleg de ce spuneti ca nu este valabila OUG 111/2010 (!?).
- Alta lege referitoare la CCC nu mai exista.
2. - Persoana care a intrebat nu a pomenit nimic despre cuantumul actual al indemnizatiei pentru CCC.
- Daca va opta pentru varianta pana la 2 ani nu va putea avea o indemnizatie mai mare de 1.200 lei.
3. Dar persoana este destul de inteligenta sa aleaga varianta care ii va fi convenabila.

Alte discuții în legătură

Somaj dupa ccc senchiu senchiu Buna ziua! Am o intrebare..... Am fost eleva am terminat liceul am intrat in somaj si din somaj am intrat in ccc ...acum copilul are 1an si 8 luni si sunt ... (vezi toată discuția)
Pot beneficia de concediu si pentru cresterea celui de al doilea copil? ilonaandreea ilonaandreea am o fetita de 17 luni pt care iau indemnizatia crestere copil pana la 1noembrie 2012.in luna martie 2O12contractul meu de munca sa incheiat find pe un post ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil ALINACARSTEA ALINACARSTEA buna ziua. In prezent sunt in ccc pana la 2 ani. M-ar interesa daca pe cel de-al doilea copil il nasc la 4-5 luni dupa ce primul copil implineste varsta de doi ... (vezi toată discuția)