din ce carti sa scriu un referat despre infractiunea tainuirea?ce ar trebui sa scriu in referat?definitii ?,speta si inafara de aceasta?.Va rog sa mi impartasiti din experienta voastra si sa nu mi raspundeti:" intreaba profesoru l "pt ca este exclusa aceasta varianta,mersi anticipat
În opinia multora, cel mai bun penalist român este VASILE DONGOROZ.
Alți penaliști de prim rang sunt: ALEXANDRU BOROI, GHEORGHE NISTOREANU, VASILE DOBRINOIU, CONSTANTIN MITRACHE, precum și mulți alții, lista poate continua.
Vă recomand mult tratatele acestora, pe care le puteți găsi la Bibliotace Națională, Biblioteca academiei, Biblioteca Centrală Universitară...Dacă i-ați citit, nu mai aveți nevoie de nici o bibliografie.
- V. Dongoroz şi colab. Explicaţii teoretice ale codului penal român
- C. Bulai, A. Filipaş, C. Mitrache, B.N. Bulai, Instituţii de drept penal
- Constantin Sima.. Codul penal adnotat cu practică iudiciară
- Alexandru Boroi Drept penal - partea speciala
Salve,
In rimul rand ai nevoie de ceva manuale, Manualul de baza- penal partea speciala- infractiunea de tainuire. Te poate ajuta un manual de spete, - pentru ca in cuprins va trebui sa vii cu cateva exemple. Incearca sa vezi ce gasesti pe www referate.ro, il foloseam cand eram studenta eu ( acum 0 ani)- posibil ca este inca .
dar oricum ideea este simpla, ( A 221 Cp- ) trebuie sa faci o scurta introducere plecand de la definitie. Sintetizezi cuprinsul vorvind despre obiect material obiect ajuridic special Subiectul infractiunii - vii cu exemple 2-3 nu mai multe, latura subiectiva latura obiectiva consumarea/ tentativa ( posibila dar legea nu o dsanctioneaza) sanctiunea si cazurile de nepedepsire.
nu mai mult de 3 pagini,
Introducere:
<Tainuirea, prin continutul sau, afecteaza in primul rand desfasurarea actului de justitie prin ingreunarea sau impiedicarea identificarii ori a recuperarii bunurilor tainuite si, in plus, nu toate bunurile care formeaza obiectul tainuirii provin din comiterea unor infractiuni contra patrimoniului ceea ce face dificil de explicat cum poate fi considerata tainuirea infractiune contra patrimoniului in cazul in care aceasta ar privi de exemplu o suma de bani primita de tainuitor in schimbul ascunderii unor acte de identitate false ori a unor mari sume de bani provenite din traficul de droguri sau de persoane .
In acest sens era si reglementarea din codul penal Carol al II-lea unde tainuirea era considerata un delict contra administrarii justitiei.
In zilele noastre infractiunea de tainuire isi gaseste expresia in Art 221 Cp : " Tainuirea constituie conf A .221 Cp-" (1) Primirea, dobandirea, transformarea ori inlesnirea valorificarii unui bun, de catre o persoana care, fie a cunoscut, fie a prevazut din imprejurarile concrete, ca acesta provine din savarsirea unei fapte prevazute de legea penala, chiar fara a cunoaste natura acesteia, se pedepseste cu inchisoare de la unu la 5 ani sau cu amenda.
(2) Pedeapsa aplicata tainuitorului nu poate fi mai mare decat pedeapsa prevazuta de lege pentru fapta savarsita de autor.
(3) Tainuirea savarsita de un membru de familie nu se pedepseste."
Ca infracţiune distinctă, tăinuirea şi-a găsit locul în raport cu obiectul său juridic, în categoria infracţiunilor contra patrimoniului, chiar dacă bunul tăinuit nu provine dintr-o faptă prevăzută ca infracţiune patrimonială, deoarece ceea ce interesează sunt relaţiile sociale legate de obiectul material al infracţiunii, care constituie un bun patrimonial >
.......respecti schema introducere ( am dat-o eu) cuprins si incheiere,... incearca sa vorbesti putin si despre concursul real intre tainuire si complicitate la furt,.+.cateva exemple...
(alte idei)
In privinta continutului, s-a subliniat in mod explicit ca fapta constituie infractiune nu numai in cazul in care tainuitorul a cunoscut provenienta ilicita a bunurilor dar si atunci cand din imprejurarile concrete acesta a putut in mod rezonabil sa prevada ca bunurile provin dintr-o fapta prevazuta de legea penala.
De altfel doctrina este unanima in sustinerea acestei solutii insa practica judiciara a manifestat unele rezerve . In acest sens este si art. 231 din codul penal portughez.
In plus, este suficienta reprezentarea ca bunul provine din comiterea unei fapte interzise de legea penala fara sa fie necesara cunoasterea naturii acesteia (furt, talharie, inselaciune etc.).
multumesc,cu speta nu sunt lamurit ,puteti sa mi dati un exemplu de speta oricare si niste idei de rezolvare a unei spete sau care sunt punctele de parcurs in rezolvarea unei spete//???
un site cu spete rezolvate de penal ,va rog