avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 608 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... PFA sistem real: facturi in valuta
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

PFA sistem real: facturi in valuta

Salut,

poate s-a mai discutat dar in conditiile in care multi vor trece la SR e bine de reluat.
Caz: PFA factureaza in afara UE (USA). Factura e in dolari.
1. Exista obligativitatea emiterii pentru contabilitate si o factura in lei odata cu cea in dolari la cursul zilei?
2. Ce se intampla in momentul primirii banilor? Se emite o noua factura? Am inteles ca in momentul primirii banilor diferenta de curs va rezulta intr-un castig sau o pierdere - este cazul si la PFA?
3. Eu doresc sa scot dolari din banca, evident casa de schimb are un curs net superior celui al bancii. Pana acum completam deviz de deplasare in strainatate, nu conta, fiind impus la norma de venit. Mai pot face acest lucru, sau sunt obligat sa ii transform in lei la cursul bancii? (mentionez ca nu am de gand sa "decontez" deplasarea - adica sa o trec in contabilitate ca o cheltuiala)
4. Factura pe care o emit in decembrie anul 2011 si va fi incasata in ianuarie 2012, va intra in calculul impozitului pe anul 2012?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: georgeenciu , utilizator 10:47, 21 Decembrie 2011
1. Nu.
2. Da, in RJIP vei inregistra incasarea la cursul BNR.
3. Nu am inteles intrebarea.
4. Da.
Multumesc pentur raspuns
3. Banca nu imi permite sa scot dolari din cont, decat cu motivarea "DEPLASARE IN STRAINATATE" si dupa completarea unui deviz. Stiu ca exista niste reguli privind decontarea deplasarilor. Eu nu vreau sa decontez, dar as dori sa scot dolari si sa fiu in regula din punct de vedere legal - asta inseamna tot declararea aceleiasi motivari. Poate fi asta o problema dpdv legal?
Din cate stiu eu o factura apare in contabilitate cu momentul emiterii, nu cu cel al incasarii. La incasare apare in contabilitate doar diferenta...

Dragos Negoitescu a scris:

4. Factura pe care o emit in decembrie anul 2011 si va fi incasata in ianuarie 2012, va intra in calculul impozitului pe anul 2012?

Raspuns:
4. Da.


factura va aparea in jurnalul de vanzari al lunii decembrie, iar incasarea in RJIP al lunii ianuarie. baza de impozitare se stabileste in functie de RJIP
Sunt impozitat la norma de venit, dar de la 1 Ianuarie 2012 trebuie sa trec la sistem real pentru ca se scoate norma pt IT.
Daca emit o factura pe 30 Decembrie 2011 si o incasez in 3 ianuarie 2012 inseamna ca o sa platesc impozit pentru ea conform impozitarii in sistem real?

Alte discuții în legătură

Pfa - impozitul pe venit se inregistreaza la data emiterii facturii sau la incasare? alexberi alexberi Impozitul pe venitul din emiterea unei facturi se inregistreaza in contabilitate la emiterea facturii (asa cum se face pentru TVA) sau la data incasarii ... (vezi toată discuția)
Registrul-jurnal de incasari si plati este obligatoriu pentru pfa cu norma de venit? edesign edesign Nu am gasit unde este specificat ca Registrul-jurnal de incasari si plati este obligatoriu si pentru PFA cu norma de venit. Conform Codului Fiscal: ART. 49 ... (vezi toată discuția)
Intrebare incasare pfa mmihai155 mmihai155 Buna ziua. Sunt PFA din iulie anul asta. Singurele mele venituri le realizez in colaborare cu o firma din strainatate. Pe scurt, eu fac programe pe ... (vezi toată discuția)