Conform fiscului cele 2-a date reprezinta acelasi lucru, dar nu au reusit sa imi spuna si legile care definesc clar acest lucru. Ce am gasit eu pana acum:
oug 44/2008:
Art.13 (3) Certificatul de înregistrare, conţinând codul unic de înregistrare, este documentul care atestă înregistrarea în registrul
comerţului, autorizarea funcţionării, precum şi luarea în evidenţă de către autoritatea fiscală competentă.
Norme cod fiscal:
ART. 81 Declaraţii de venit estimat (în vigoare de la 1 ian. 2012)
(1) Contribuabilii, precum şi asociaţiile fără personalitate juridică, care încep o activitate în cursul anului fiscal sunt obligaţi să depună la organul fiscal competent o declaraţie referitoare la veniturile şi cheltuielile estimate a se realiza pentru anul fiscal, în termen de 15 zile de la data producerii evenimentului. Fac excepţie de la prevederile prezentului alineat contribuabilii care realizează venituri pentru care impozitul se percepe prin reţinere la sursă.
Prin alaturarea celor 2-a "legi" nu reiese ca inceperea activitatii este data la care a fost infiintat pfa-ul(eu cel putin asta inteleg).
In instructiunile de completare a formularului 020(declaratia de inregisrare fiscala) se spune "Declaratia de inregistrare se completeaza cu ocazia primei inregistrari fiscale, de regula cu ocazia infiintarii, iar declaratia de mentiuni se completeaza ori de cate ori se modifica datele declarata anterior.
In interpretarea mea, "de regula" nu inseamna obligatoriu.
Problema apare de exemplu in cazul unui PFA la norma, pentru care trebuie platite taxele si impozitele chiar daca nu ai inceput activitatea. Ca un exemplu, de la momentul infiintarii firmei, pentru inceperea activitatii, trebuie sa obtii avizele pentru sediu, inainte de a incepe activitatea.
As dori o interpretare legala, nu una contabila(asa vrea fiscul) a acestei probleme.