emmiv2008 a scris:
Ce se intampla daca am avut un angajat, fara carte de munca,timp de o luna jumatate, dupa care am renuntat la serviciile lui? in perioada asta eu l-am platit, fara stat de plata,evident. acum el imi cere banii pe concediu de odihna dupa ce a fost la ITM si s-a interesat ce poate face in situatia asta? care sunt lucrurile de care sunt eu pasibila, amenzile,etc? stiu ca si eu sunt vinovata, dar in acelasi timp stiu ca si el e vinovat de faptul ca a acceptat sa lucreze fara contract
Constituie contraventii,si se sanctioneaza,in cf. cu art.260(1)(2)Codul Muncii:
e) primirea la munca a pana la 5 persoane fara incheierea unui contract individual de munca, potrivit art. 16 alin. (1),
cu amenda de la 10.000 lei la 20.000 lei pentru fiecare persoana identificata;
f) prestarea muncii de catre o persoana fara incheierea unui contract individual de munca,
cu amenda de la 500 lei la 1.000 lei;
(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.
In cazul descris, chiar daca persoana in cauza nu mai desfasoara activitate in firma,ar putea teoretic depune o sesizare la ITM.dar in acest mod este posibil sa incaseze si el amenda pe langa angajator,daca inspectorii vor avea si dovezi pt. constatarea contraventiei,in urma unui control desfasurat la firma .