septimiubujgoi a scris:
1.orice cesiune ar trebui notificata creditorilor pentru a incerca sa se obtina o esalonare sau o rediscutare a acestora. Depinde de managementul noilor administratori, de abilitatea lor pentru a obtine ceea ce vrea.
2. prin inserarea termenului de plata a creantelor in contractul de cesiune cedentul isi consolideaza pozitia de "persoana de buna credinta" si paseaza toate responsabilitatile sale.
Interesul in cesiunea de parti sociele pusa in discutie este pur si simplu "pasareaa responsabilitatilor", intr-o maniera cat mai simplista si mai ieftina. Ca atare, persoana care a solicitat consiliere trebuie indrumata in acest sens.
Septimiu
Ce responsabilităţi să paseze? Răspunderea pentru datorii este a societăţii, nu a asociatului, fie el şi cedent. Iar dacă, prin faptele săvîrşite, ar atrage asupra sa răspunderea penală, aceasta este strict personală, deci nu avem a discuta asupra ei.
Presupunînd, totuşi, că asociatul ar fi cel obligat, nu poate notifica creditorilor cesiunea unei datorii. Sau poate, da' n-are niciun efect juridic.
Cred că în sensul acesta trebuie îndrumat. Nu în sensul de a încheia nişte acte care nu-i folosesc la nimic.
Cesionarii trebuie informaţi asupra datoriilor societăţii. Atît. Încolo, e treaba lor cum şi cînd va achita societatea datoriile. Cedentul n-are nicio treabă, decît dacă, la contractarea datoriilor, s-a obligat solidar cu societatea. Iar de solidaritatea asta nu-l scapă actul adiţional, orice clauze ar avea, aceste clauze nefiind opozabile creditorilor faţă de care s-a obligat în solidar.
Liviu S.Bordaş