Care este procedura si institutiile publice care sa se implice in procesul de preluare a spatiilor comune de catre asociatia de proprietari de la cel care a realizat investitia (persoana fizica)? Daca se poate cat mai detaliat pentru a putea intelege ce este de facut, de catre cine, termene, pers/institutii implicate...
Partile comune se preiau o data cu cumpararea apartamentelor.
In actul de vanzare-cumparare este stipulata si cota-parte indiviza aferenta apartamentului, Dar aceasta proprietate comuna exista de la bun inceput in administrarea asociatiei de proprietari, o data constituita aceasta, chiar daca nu s-au vandut toate apartamentele.
Investitorul este proprietarul apartamentelor nevandute si a cotelor-parti indivize ale acelor apartamente si numai atat.
Deci e suficient sa va constituiti in asociatie de proprietari, in acordul de asociere se prevad toate apartamentele si cota-parte indiviza a fiecaruia si semneaza pentru asociere numai cine doreste.
In momentul in care aveti 50% + 1 din proprietari de acord cu infiintarea asociatiei, aceasta a preluat automat in administrare intreaga proprietate comuna din condominiu.
In vederea acestui lucru:
- trebuie sa recalculati cota-parte indiviza, astfel incat pentru repartizarea cheltuielilor pe cota-parte indiviza apartamentele identice sa aiba si o cota-parte indiviza identica. Asa treceti si in acordul de asociere. Cotele-parti indivize, exprimate in procente, trebuie sa insumeze fix 100% si ele reprezinta proprietatea comuna din condominiu a asociatiei de proprietari;
Daca va referiti insa la predarea cartii tehnice a cladirii, aceasta se poate prelua in orice moment de la investitor (constructor) fara implicarea niciunei institutii (autoritati).
Multumesc pentru informatii, problema noastra este una mai delicata si anume:
-suntem un complex nou de 4 blocuri, avem asociatia de proprietari constituita deja.
-investitorul refuza predarea cartii tehnice a complexului pe motiv ca predarea a fost facuta intre el si constructor si ca urmare nu mai e cazul sa o faca si cu asociatia.
-dispunem de pompe de apa, pompe de tras apa din puturi de mare adancime, generator de curent, curte cu spatie de joaca copiii, etc....si mai ales de probleme legate de constructie unde anumite situatii apar (hidroizolatia proasta avem infiltratii in parcarea subterana, exfolierea finisajelor de fatada, etc) pentru care investitorul nu vrea sa dispuna repararea inainte de predare catre asociatie pe motiv ca a fost facuta predarea intre el si constructor.
As vrea sa inteleg relatiile contractuale intre investitor, constructor si proprietari - reprezentati acum de asociatia de proprietari.
Dv. cu cine aveti un contract direct de vanzare-cumparare? Cu investitorul sau cu constructorul?
80% din apartamente au fost vandute de catre investitor direct cumparatorilor prin contracte de vanzare-cumparare intre pers fizice. 20% din apartamente au fost vandute de constructor care le-a dobandit de la investitor in contul prestatiei depuse in perioda de derulare a investitiei (este o practica obisnuita din cate am inteles). mai trebuie precizat un aspect interesant: investitorul era si actionarul majoritar al constructorului....se pare ca intre timp si-a vandut partile sociale, constructia a fost finalizata in 2008.
Acord de asociere
SethBV
Buna ziua,
Locuiesc intr-un ansamblu rezidential nou, format din 4 blocuri. La subsol, sub toate cele 4 blocuri este o parcare subterana. Fiecare bloc are ... (vezi toată discuția)
Proprietate pod bloc
OpraM
Buna Ziua,
Sunt un locatar al unui bloc care are pod. Sunt la ultimul etaj si sunt singrul care are grija intretinerii acestuia.
Exista o posibiltate ca sa ... (vezi toată discuția)