Buna ziua,
urmeaza sa inchiriez (cedez folosinta) un(ui) apartament al carui proprietar sunt, dar as dori sa aflu ce varianta de determinare a venitului net este mai avantajoasa pentru mine (a. sistemul forfetar cu deducerea fixa de 25% sau b. cel real) - in sensul stabilirii si platii unui impozit mai mic.
Intrucat apartamentul a fost achizitionat de mine cu ajutorul unui credit bancar iar ratele acestuia sunt consistente, varianta optima pentru mine ar fi determinarea in sistem real al venitului net din cedarea folosintei apartamentului, conform art .62 alin (3) din Codul Fiscal actualizat in 2011.
Intrebarea mea este daca cheltuielile cu ratele creditului sunt deductibile fiscal atunci cand se aplica determinarea venitului net in sistemul real (pe baza datelor din contabilitatea simpla). In Codul Fiscal nu am gasit explicit ca acestea nu ar fi deductibile, dar as dori si opinia unui specialist.
De remarcat ca in cazul aplicarii sistemului real la determinarea veniturilor nete din activitati independente, Codul Fiscal prevede la art. 48, alin. (7), lit. g) ca ratele aferente creditelor angajate NU sunt deductibile. Cedarea folosintei bunurilor nu se incadreaza totusi aici, atata timp cat nu detin mai mult de 5 contracte de inchiriere - conform art. 61 alin. (2) din Codul Fiscal. Aceasta prevedere mi-a creat totusi o oarecare confuzie, intrucat ma intreb daca prevederea cu pricina sau principiul respectiv de nedeductibilitate nu se aplica cumva si la cedarea folosintei bunurilor - desi eu voi detine un unic contract de inchiriere.
Va multumesc anticipat si va doresc "La multi ani in 2012"!
Vali
Webinar: Fiscalitate și digitalizare în 2025. Ce știm și ce urmează?
ACCA, cea mai mare asociație internațională în domeniul financiar-contabil, vă invită să participați la un eveniment gratuit destinat profesioniștilor care doresc să afle cele mai recente noutăți legate de sistemul fiscal din România.
În cadrul webinarului, care va avea loc pe 26 februarie la ora 10:00, Delia Cataramă, Tax Partner Viboal FindEx, va aborda principalele modificări fiscale aplicabile în 2025 companiilor, cu focus pe impactul asupra profitabilității și cash-flow-ului acestora.