avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 539 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... zile evenimente deosebite
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

zile evenimente deosebite

In legislatia actuala nu mai sunt mentionate numarul de zile acordate pentru evenimente deosebite - casatoria angajatului, deces membru, etc. Codul Muncii zice doar ca angajatorul este obligat sa le acorde.
Daca agajatorul nu le-a stabilit prin act intern si unui angajat i se naste un copil, cum poate acesta din urma sa solicite zilele ce i se cuvin de drept? Si de unde stie cate solicita? In plus, cele 10 zile lucratoare adaugate la concediul paternal raman valabile nu, ele fiind prevazute in lege speciala.
Cel mai recent răspuns: suciu_diana , utilizator 08:48, 10 Ianuarie 2012
Concediul paternal este reglementata de Legea 210/1999
ART. 2
(1) În cazul în care titularul dreptului la concediu paternal este asigurat în cadrul sistemului asigurărilor sociale de stat, el are dreptul la un concediu paternal plătit de 5 zile lucrătoare.
ART. 4
(1) În cazul în care tatăl copilului nou-născut a obţinut atestatul de absolvire a cursului de puericultură, durata concediului paternal, acordat în condiţiile art. 2, se majorează cu 10 zile lucrătoare.

Acordarea zilelor libere platite pentru evenimente deosebite sunt reglementate prin lege (legea 210/1999) sau prin CCM aplicabil sau RI.
Art. 152
(1) In cazul unor evenimente familiale deosebite, salariatii au dreptul la zile libere platite, care nu se includ in durata concediului de odihna.
(2) Evenimentele familiale deosebite si numarul zilelor libere platite sunt stabilite prin lege, prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.

Daca nu aveti prevazute in CCM sau RI asemenea clauze puteti beneficia de zile libere neplatite sub forma CFP (cu exceptia concediului paternal).
De acord cu dumneavoastra, insa nu este un nonsens cand vine vorba ca angajatul sa isi ia CFS-uri, daca legea ii da dreptul al zile platite? Motivatia angajatorului este ca fiecare angajat sa vina sa si le ceara...insa nu se stie cate? pentru unii pot sa fie 2 pentru altii 10 si atunci intram pe discriminare...
daca legea ii da dreptul al zile platite


Am aratat ca numai in legea 210/1999 se specifica clar numarul de zile libere platite pentru nasterea copilului.
Pentru alte evenimente legiuitorul a lasat la latitudinea partilor (angajator-angajati) sa stabileasca asemenea clauza prin CCM (legea partilor) sau Regulament intern, atat in ceea ce priveste nominalizarea evenimentelor cat si durata zilelor libere ce se acorda.
Daca nu aveti asemenea reglementari nu este vina legiuitorului.
Daca lucreaza in sectorul bugetar , aceste zile sunt prevazute in acte normative ...:)

Daca lucreaza in sectorul privat, aceste zile sunt incluse in contractul colectiv de munca aplicabil angajatorului sau prin regulamentul intern al angajatorului. ... in practica, am mai intalnit situatii in care aceste zile erau acordate in baza unei decizii a angajatorului ....
Da, am omis sa specific sectorul. Este cel privat. Asa este, ele trebuie specificate prin CCM/Reg intern, insa in cazul de fata nu se specifica si angajatorul nu emite decizia sustinand ca cine are nevoie de aceste zile sa le ceara...in afara de "determinarea" angajatorului in acest sens, numarul zilelor poate fi cuantificat pelcand de la vreun fapt cert?

Alte discuții în legătură

Concediul pentru evenimente deosebite (casatorie, nastere etc) Bernath Ioanina Bernath Ioanina Buna ziua. Cate zile de concediu pentru evenimente deosebite (casatorie, nastere etc) are obligatia sa acorde angajatorul conform noilor reglementari ... (vezi toată discuția)
Prevederea concediilor pt.evenimente familiale in roi Jurist TM Jurist TM Este obligatoriu sa cuprind in Regulamentul de ordine interioara al societatii reglementari privind concediile speciale, sau pot acorda aceste concedii numai ... (vezi toată discuția)
Zile evenimente deosebite iuliana8 iuliana8 Buna ziua. E legal ca in regulamentul intern sa fie trecute 3 zile de concediu la nasterea copilului in conditiile in care in legea concediului paternal sunt 5 ... (vezi toată discuția)