As vrea sa va rog sa-mi spuneti daca mai pot beneficia de pensia de urmas in cazul in care ma angajez dupa terminarea facultatii.Mentionez ca am gradul doi de invaliditate din nastere permanent si de pensia de urmas beneficiez de la varsta de doi ani de cand a decedat tatal meu. Am apelat la dumneavoastra pentru a obtine un raspuns concret deoarece uneori legea nu este intteleasa corect si as vrea sa stiu ce am de facut pe viitor.Va multumesc.
pensia de urmas se acorda doar pe perioada cat persoana se afla in continuarea studiilor ... la zi....maxim pana la varsta de 26 ani, dupa acesta puteti obtine eventual o pensie pentru handicapul dvs. dar personal nu dupa tata...
Multumesc pentru raspuns totusi am o nedumerire am citit legea si la litera "c" se mentioneaza ca aceasta se acorda "pe toata durata invaliditatii de orice grad, daca aceasta s-a ivit in perioada in care se aflau in una dintre situatiile prevazute la lit. a) sau b; si invaliditatea mea a survenit de la nastere deci pana la varsta de16 ani si tatal meu a decedat cand aveam 2 ani deci tot pana in 16 ani In concluzie comform legii ar trebuii sa beneficiez de pensia de urmas in continuare.De aceea sunt nedumerita si nu stiu exact cum sa o interpretez, cum e corect Poate ma puteti lamurii din punctul asta de vedere..Va multumesc.
1. Legea 263/2010 privimd sistemul unitar de pensii publice spune:
Art. 69
In raport cu gradul de reducere a capacitatii de munca, invaliditatea este:
a) de gradul I, caracterizata prin pierderea totala a capacitatii de munca si a capacitatii de autoingrijire;
b) de gradul II, caracterizata prin pierderea totala a capacitatii de munca, cu pastrarea capacitatii de autoingrijire;
c) de gradul III, caracterizata prin pierderea a cel putin jumatate din capacitatea de munca, persoana putand sa presteze o activitate profesionala, corespunzatoare a cel mult jumatate din timpul normal de munca.
Art. 84
Copiii au dreptul la pensie de urmas:
a) pana la varsta de 16 ani;
b) daca isi continua studiile intr-o forma de invatamant organizata potrivit legii, pana la terminarea acestora, fara a depasi varsta de 26 de ani;
c) pe toata durata invaliditatii de orice grad, daca aceasta s-a ivit in perioada in care se aflau in una dintre situatiile prevazute la lit. a) sau b).
Art. 118
(1) In sistemul public de pensii, pot cumula pensia cu venituri provenite din situatii pentru care asigurarea este obligatorie, in conditiile legii, urmatoarele categorii de pensionari:
a) pensionarii pentru limita de varsta;
b) nevazatorii;
c) pensionarii de invaliditate gradul III, precum si copiii, pensionari de urmas, incadrati in gradul III de invaliditate;
d) copiii, pensionari de urmas, prevazuti la art. 84 lit. a) si b).
2. - Dvs. avand gr.II de invaliditate ati pierdut total capacitatea de munca, adica nu puteti sa obtineti venituri din salarii decat daca renuntati la pensia de urmas.
- Situatia dvs. nu se incadreaza in prevederile art.118, lit.d) din lege.
As mai avea o rugaminte la dumneavoastra daca se poate.As vrea sa imi raspundeti pentru urmatoarea situatie.Datorita faptului ca am incheiat anul doi de studii cu media generala 9,03 am fost propusa pentru o bursa de studii pentru persoane cu handicap care fac performanta in diverse domenii(studii,sport arta....) de catreo fundatie pentru persoane cu handicap si nu stiu daca pot beneficia de ea avand in vedere ca am pensia de urmas de care am mentionat mai sus.
Am citit ca bursa de studiu nu este venit realizat dintr-o activitate profesionala, deci nu are legatura cu pensia de urmas In cazul acesta pot beneficia de pensie si de bursa de studii acordata pentru rezultatele obtinute la Universitate? V-am adresat intrebarea pentru ca am vazut ca raspundeti foarte concis si pe intelesul tuturor in functie de problema abordata.Va multumesc frumos.