Buna ziua ! As dori sa aflu daca exista vreun act normativ, in afara de Codul muncii art.221 si urmatoarele, care reglementeaza "reprezentantii salariatilor". Ma intereseaza urmatoarele aspecte : pot acestia negocia contractul colectiv de munca pe unitate, daca sindicatul existent nu este reprezentativ, intrucat in Codul muncii nu este prevazuta o asemenea atributie? Cu ce documente fac acestia dovada "reprezentativitatii" ? Proces-verbal de la adunarea generala a salariatilor, semnat de toti salariatii participanti (jumatate din angajati - ca sa inlature suspiciunea ca s-au fabricat intr-un birou documentele, fara ca angajatii sa aiba cunostinta), cu rezultatele alegerilor?
Art. 223 lit. e Codul muncii prevede ca reprezentantii salariatilor au ca atributie principala si negocierea contractului colectiv de munca. Alegerea reprezentantilor se face in conditiile art. 221, dovada alegere se face cu proces - verbal al adunarii generale a salariatilor. Pentru a nu exista suspiciuni cu privire la "fabricarea" documentelor "intr-un birou" faceti totul transparent: afisati convocator de intrunire a adunarii generale, adunarea generala sa fie cu ordine de zi, proces - verbal semnat de toti participantii.
Prin procesul verbal din care sa reiasa prezenta angajatilor intr-o sedinta (mai mult de jumatate din angajatii firmei trebuie sa fie constituiti astfel pentru a avea representativitate legala) si dovada imputernicirii de catre acestia a unei persoane (sau a mai multora- preferabil), acea persoana poate negocia in numele angajatilor (a tuturor angajatilor). Din pacate nu pot da detalii despre legi intrucat sunt asa incalcite si stufoase, si nu vreau sa gresesc.
Probabil dvs sunteti acel reprezentant al colegilor. Va sfatuiesc sa ganditi extraordinar de bine contractul si sa-l discutati cu colegii inainte de-al parafa.
Va mai sfatuiesc sa faceti un sindicat, sau procesul verbal sa fie inregistrat la tribunal, pentru a nu suferi de pe urma actiunilor sindicale.
Pentru oameni e usor sa se exprime intr-o sala alaturi de colegi si sa faca scandal si sa strige lozinci de sustinere, insa odata ajuns la un impas trebuie sa fiti sustinut ferm! Fara protectie legala si fara sustinere efectiva riscati sa va faceti de ras (cel mai putin important lucru) si sa puneti pecetea neseriozitatii care va dainui in veci. Succes!
Stimata doamna ana_cer, ma interesau prevederi clare si concise despre reprezentantii salariatilor, (in cazul in care sindicatul nu este reprezentativ), ceea ce nu gasesc in Legea 62/2011, care trateaza superficial acest subiect, mai mult te baga in ceata decat te lamureste, tocmai din aceasta cauza am apelat la cunostintele domniilor voastre. Se pare ca prevederile Art.221 si urmatoarele din Codul muncii sunt, cat de cat, clare.
Art. 135 din Legea nr.62/2011
(1) In unitatile in care nu exista sindicate reprezentative negocierea contractului colectiv de munca se face dupa cum urmeaza:
a) daca exista un sindicat constituit la nivel de unitate, afiliat la o federatie sindicala reprezentativa in sectorul de activitate din care face parte unitatea, negocierea se face de catre reprezentantii federatiei sindicale, la solicitarea si in baza mandatului sindicatului, impreuna cu reprezentantii alesi ai angajatilor; b) daca exista un sindicat neafiliat la o federatie sindicala reprezentativa in sectorul de activitate din care face parte unitatea sau nu exista niciun sindicat, negocierea se face numai de catre reprezentantii angajatilor.
(2) In cazul in care la nivelul grupului de unitati nu exista organizatii sindicale reprezentative care sa reprezinte cel putin jumatate din numarul total de angajati ai grupului de unitati, la negocierea contractului colectiv de munca salariatii sunt reprezentati dupa cum urmeaza:
a) de catre reprezentantii mandatati de organizatiile sindicale reprezentative din cadrul fiecarei unitati care au decis constituirea grupului;
b) pentru unitatile membre ale grupului in care nu exista sindicate reprezentative, dar exista sindicate afiliate la federatii sindicale reprezentative in sectorul de activitate in care s-a constituit grupul, angajatii sunt reprezentati de catre federatiile sindicale respective, in baza solicitarii si mandatului sindicatelor, si de reprezentantii angajatilor din respectivele unitati.
(3) Federatiile sindicale reprezentative la nivelul sectoarelor de activitate conform prezentei legi pot participa la negocierea contractelor colective de munca la nivel de grupuri de unitati in care au sindicate afiliate, la solicitarea si in baza mandatului din partea acestora.
(4) Confederatiile sindicale reprezentative la nivel national conform prezentei legi pot participa la negocierea contractelor colective de munca la nivelul sectoarelor de activitate in care au federatii membre, la solicitarea si in baza mandatului din partea acestora.
Dovada o reprezinta rocesul-verbal de la adunarea generala a salariatilor, semnat de toti salariatii participanti , din care sa rezulte ca s-a respectat conditia prevazuta de legea, si anume ca acestia au fost alesi cu votul a cel putin jumatate din numarul total al salariatilor.