avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1052 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Termen de incercare - ce inseamna?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Termen de incercare - ce inseamna?

Fata de cele expuse va condamna inculpatul ...... ...... la 2 luni inchisoare in conditiile art. 64 lit.a teza a II-a si b-71 cod penal,in baz art.81 C.p. va suspenda conditionat executarea pedepsei aplicate pe durata termenului de incercare de 2 ani si 2 luni,calculat potrivit art.82 C.p., in temeiul art.71 alin.5 C.p. va suspenda executarea pedepselor accesorii pe durata suspendarii conditionate a executarii pedepsei inchisorii si va atrage atentia inculpatului asupra disp. art. 83 C.p.

-eu reflectez in special pe "..pe durata termenului de incercare de 2 ani si 2 luni..." mai exact ce vrea sa insemne "termen de incercare de 2 ani " ?????
Va Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Dan179 , utilizator 15:30, 25 Ianuarie 2017
Termenul de încercare: este perioada care se compune din cuantumul pedepsei aplicate, la care se adauga un interval de timp, stabilit de instanţa, între 2 şi 5 ani. ,in cazul dvs 2 ani si 2 luni.
Reprezinta perioada de timp, prevazuta de legea penala, dupa expirarea careia persoana condamnata cu suspendarea conditionata a executarii pedepsei este reabilitata de drept, daca in limitele acesteia nu a savarsit o alta infractiune si nu s-a revocat masura suspendarii.
Art 82 C.pen: prevede - Termenul de încercare
Durata suspendarii conditionate a executarii pedepsei constituie termen de încercare pentru condamnat si se compune din cuantumul pedepsei închisorii aplicate, la care se adauga un interval de timp de 2 ani.
În cazul când pedeapsa a carei executare a fost suspendata este amenda, termenul de încercare este de un an.
Termenul de încercare se socoteste de la data când hotarârea prin care s-a pronuntat suspendarea conditionata a executarii pedepsei a ramas definitiva.
Ultima modificare: Joi, 12 Ianuarie 2012
ynocentta, utilizator
Termenul de incercare este termenul care se compune din cuantumul pedepsei aplicate- 2 luni , la care se adauga un interval de timp de 2 ani prevazut de art.82. cpen., deci total 2 ani si 2 luni.
Se numeste termen de incercare, pentru ca in aceasta perioada condamnatul executa in stare de libertate pedeapsa aplicata si totodata se da posibilitatea acestuia sa probeze prin comportamentul sau ca se poate indrepta chiar si printr-o pedeapsa care a carei executare a fost suspendata.
Acele dispozitii de la art.83 prevad ca in situatia in care veti savarsi o alta infractiune in perioada termenului de incercare, instanta va revoca beneficiul suspendarii conditionate si va dispune executarea in intregime a acesteia in regim de detentie, care nu se va contopi cu pedeapasa aplicata pentru noua infractiune.
In situatia in care pe perioada termenului de incercare veti fi " cumintel" atunci dupa expirarea acestuia veti fi reabilitat de drept.
In momentul in care avocatul mi-a zis ca pedeapsa mea este 2 luni cu suspendare,sa inteleg ca a mintit?Apoi eu l-am intrebat daca dupa acele 2 luni,din greseala voi savarsi o fapta de natura penala,voi fi pasibil de detentie....si el bucuros mi-a zis ca NU! el doar mi-a sugerat,sfatuit ca in acele 2 luni sa stau 'cumintel"....pana la urma se dovedeste a fi un mic "escroc" ?:)
2 luni reprezinta doar cuantumul pedepsei eplicate, pe cand termenul de incercare este cu totul altceva.
Termenul de incercare se calculeaza de la data ramanerii definitive a hotararii de condamnare.
Va las pe dvs. sa apreciati daca este lipsa de stiinta sau altceva...
Ultima modificare: Vineri, 13 Ianuarie 2012
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
Scuza-ți am și eu o întrebare ...am avut o pedeapsa de 10 luni...și 2ani și zece luni termen de încercare ..pt vătămare corporală ...in acest timp ..ma prins onjn fără niște Licente declare nu am știut ....și mi-a făcut sesizare penală ..---Menționez k ..ma chemat k martor momentan ..mi-a trecut termenul de 2ani și 10 luni.... pot sa fac reabilitare ?...sau in cazul unei cercetări îmi da și alea 10 luni...?multumesc anticipat..

Alte discuții în legătură

Explicatii sentinta laviniaelenab laviniaelenab va rog explicati-mi si mie ce inseamna sentinta si ce reprezinta cei 2ani si 8 luni durata termenului de incercare Solutia pe scurt: În baza art.305 alin.1 ... (vezi toată discuția)
Reabilitare Boace-Badita Boace-Badita Dupa cat timp cazierul apare curat?Sunt 14 luni inchisoare cu suspendare...in data de 26/03/2013. Multumesc anticipat (vezi toată discuția)
Detalii sentinta de condamnare pentru art 87 al.1 din oug.195/2002 alecs_busty alecs_busty Solutie: În baza art. 87 alin. 1 din O.U.G. 195/2002., cu aplicarea art.320 indice 1 alin.7 C.p.p. condamnă pe inculpatul P A M la pedeapsa de 8 luni ... (vezi toată discuția)