avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 391 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Penalizari fond rulment
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Penalizari fond rulment

Buna seara,Rog a mi se comunica in baza carui articol de lege administratorul de bloc are dreptul de a percepe penalizari la o suplimentare de fond rulment (afisata in decembrie si penalizata in ianuarie)in conditiile in care ai un fond (400 ron) si esti cu intratinerea la zi permanent.?

Cel mai recent răspuns: mipa , utilizator 18:28, 4 Februarie 2012
Daca in cazul apartamentului Dvs cheltuiala lunara cea mai mare intr-un an este mai mare decat cei 400 ron existenti in fondul de rulment, este perfect legala majorarea acestuia, cu diferenta necesara (chiar si + ceva% acoperitor urmatoarei perioade, ca sa nu se majoreze lunar).

Fondul de rulment, ca orice alt fond, ca orice alta suma se supune scadentei listei de plata pe care s-a afisat, deci si penalizarilor la acea lista.
Tineti cont de recomandarile facute de a consulta Legea 230/2007 la art. 46, 49 si normele de aplicare ale acesteia HG 1588/2007 la art.24, 25.
Administratorul percepe acele penalizari ca urmare a deciziei luate in cadrul unei sedinte a adunarii generale a asociatiei de proprietari, decizie care ar trebui consemnata intr-un PV.
Solicitati in scris presedintelui informatii despre acea hotarare in care s-au discutat motivele majorarii fondului de rulment, precum si numarul de zile aferente termenului de plata a listei de intretinere.
Posibil ca in cele mentionate: "afisata in decembrie si penalizata in ianuarie" termenul de plata sa fi fost stabilit la 1 zi sau 2 zile.

s.c.serv ad loc s.r.l. a scris:

Posibil ca in cele mentionate: "afisata in decembrie si penalizata in ianuarie" termenul de plata sa fi fost stabilit la 1 zi sau 2 zile.

In temeiul art 49 din L nr 230/2007
penalizarile se vor aplica numai dupa o perioada de 30 de zile care depaseste termenul stabilit pentru plata

Daca legiutorul a acordat termenul de aplicarea a penalitatilor dupa 30 de zile care depaseste termenul stabilit,legal, adunarea generala a proprietarilor nu poate stabili un sistem propriu cu termene mai mici decat cele legal prevazute

@ynocentta
@s.c.serv ad....vorbeste despre termenul scadent al listei (1, 2 zile de la afisarea listelor), nu de plusul de 30 zile al perioadei de gratie.

@mipa
Probabil este vorba de liste lunilor noiembrie si decembrie (ca ianuarie nu putea fi afisat inca)

Nu trebuia sa va penalizeze deoarece pe listele din decembrie ar trebui sa fi stiut dinainte cand veti achita acest fond de rulment....or administratorul nu putea sti aceasta.
Penalizarea incepe sa se calculeze dupa trecerea celor 30 zile de gratie si numai daca pe parcursul urmatoarelor 30 de zile nu ati fi achitat, de-abia atunci ar fi putut sa va afiseze penalizarile.
Sa va dau un exemplu:
liste noiembrie:
- suplimentare fond de rulment afisat;
- afisat 23 decembrie
- termen scadent de plata 25 decembrie
- data de la care incepe calcularea penalizarilor - 24 ianuarie

liste decembrie
- data afisarii - 25 ianuarie (deci aveati 1 zi intarziere)
- penalizare pentru o singura zi de intarziere;
sau
- data afisarii - 24 ianuarie
- fara penalizare
sau
- data afisarii - 28 ianuarie
- penalizari pentru 4 zile intarziere

In niciun caz nu va putea penaliza pentru 30 zile.

Cereti lamuriri administratorului. Penalizarile se calculeaza pe zile de intarziere pana la plata sumei puse pe lista de intretinere sau a partialului.
Ultima modificare: Marți, 24 Ianuarie 2012
elga50, moderator
mipa a scris:

Buna seara,Rog a mi se comunica in baza carui articol de lege administratorul de bloc are dreptul de a percepe penalizari la o suplimentare de fond rulment (afisata in decembrie si penalizata in ianuarie)in conditiile in care ai un fond (400 ron) si esti cu intratinerea la zi permanent.?



Daca nu sunteti de acord cu sumele calculate in listele de intretinere,contestati-le.Nu am auzit ca cea mai incarcata luna sa fie de 400 ron,asadar eu cred ca obligarea dvs. la plata unei sume mai mari de 400 ron fond rulment, e abuziva.

Alte discuții în legătură

Precizari art 49 - 230/2007 - sistemul propriu de penalizari IIC IIC Buna ziua, Am nevoie de ajutorul vostru pentru a lamuri o chestie simpla, dar pentru care am nevoie de o confirmare a celor mai cu experienta. Legea ... (vezi toată discuția)
Afisare intretinere mnmgfd mnmgfd Va rog sa imi spuneti cate zile trebuie afisata intretinerea la vizier? Multumesc! (vezi toată discuția)
Calculul penalitatilor ; cele 30 de zile ''fatidice'' dddgab dddgab In asociatia noastra s-a redeschis o discutie mai veche pe tema modului de calcul al penalitatilor de intarziere la plata cotelor de intretinere. De aceea va ... (vezi toată discuția)