avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 992 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Arest la domiciliu verso arest preventiv.Deducerea ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Arest la domiciliu verso arest preventiv.Deducerea pedepsei

Are cineva un precedent favorabil in sensul ca arestul domiciliar ( arestul executatat la domiciliu) se deduce din pedeapsa aplicata din considerentul ca, este asimilat aretului preventiv executat in regim de detentie provizorie?

Din punctul meu de vedere se deduce si se tine cont de instanta la executarea pedepsei cu executare in regim de detentie.

In Romania nu este reglementata din punct de vedere legal aceasta forma de arest domiciliar, dar, cu toate acestea in alte state exista aceasta reglementare in mod expres.Mai mult de atat, exista norme legale care asimileaza din punct de vedere juridic arestul domiciliar cu arestul preventiv.Cu toate acestea, instantele romane nu sunt lamurite.

Urmeaza sa intru intr-un recurs dupa ce doi cologi si parchetul s-au aflat in confuzie.Instanta a considerat intr-un sens negativ contestatorului care trebuia pus de indata in libertate.
Argumente juridice exista pe mine ma intereseaza doar un precedent favorabil contestatorului.Un caz favorabil stiu ca exista.Eu uzez de precedente.

avocat Claudiu Lascoschi
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 17:00, 13 Noiembrie 2008
Incercati sa cautati in practica "CEDO" ceva similar.Daca gasiti puteti scoate instantele romane din confuzie.
Bafta!
Multumesc dar din cate stiu in practica CEDO nu exista asa ceva.Si sper nici sa nu existe.:)
In mod normal nu vad probleme cu toate ca prima instanta nu a inteles bine situatia desi au fost doi avocati alesi.
Conform legii statului strain se considera masura preventiva si se deduce din durata detentiei si de aceea CEDO ar putea bate la usa pt detentie ilegala.;)
Deocamdata exista un mandat de executare al pedepsei.

avocat Claudiu Lascoschi
Ultima modificare: Sâmbătă, 1 Noiembrie 2008
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Din pacate nefavorabil, in sensul ca nu este practic privare de libertate.
Mai caut.

Problema este ca in legislatia romana nu avem consacrat legislativ arestul la domiciliu.
Dar, in Italia, de pilda, e considerata masura privativa de libertate.In consecinta, se cumuleaza doua masuri privitoare la libertatea pesoanei.Daca analizam putin observam ca in loc sa stea intr-o celula sta la domiciliu.Deci, e vorba de un spatiu foarte restrans.Chiar daca sta la doua camere tot privat ramane pentru ca tot nu poate face vrea in privinta libertatii de miscare.Se aseamna cu retinerea pe coridoarele politiei unde nu este de capul lui intrucat este pazit.

Spetele trebuie sa fie relativ recente in cazul Romaniei.

avocat Claudiu Lascoschi
Banuiesc ca am gasit ce a gasit si dna av GabrielaA
...un precedent nefavorabil... I.C.C.J., sectia penala, decizia nr. 4647 din 10 august 2005, legat de o hot data in Italia... In fine, veti citi dv; nu am certitudinea ca e bine ce indic aici...
1. Durata arestarii provizorii in vederea extradarii solicitate de autoritatile romane se deduce din durata pedepsei inchisorii de executat.
2. Durata arestarii la domiciliu dispusa de autoritatile straine, constituind o masură echivalenta cu obligarea de a nu parasi localitatea prev în art. 145 C. proc. pen., nu reprezinta o privare de libertate care sa poata fi dedusa din durata pedepsei inchisorii de executat.
A se vedea si decizia 4990/2006 ICCJ – despre care cred ca se refera la aceeasi cauza; aplicarea dispozitiilor art.18 privind deducerea din pedeapsa executabila pe calea contestatiei la executare din L. 302/2004 privind cooperarea judiciara internatională in materie penala (modif prin L nr. 224/2006, O.U.G. nr.103/2006).
N-am inventat azi roata, deci banuiesc ca aveti cunostinta despre aceste decizii, dar, poate nu... :)

Alte discuții în legătură

Intreruperea prescriptiei executarii pedepsei mai opereaza cand condamnatul a fost pus in libertate? avav avav Buna seara, dragi colegi. Am o speta tare incurcata in penal, mai exact pe prescriptia executarii pedepsei. Iata cum sta situatia: in anul 2001, se judeca si ... (vezi toată discuția)
Arestarea la domiciliu Robertgj Robertgj Buna ziua,am si eu o nelamurire cu privire la arestarea la domiciliu.Este privativa de libertate sau neprivativa de libertate? (vezi toată discuția)
Arestare la domiciliu catalin19975 catalin19975 se scade arestul la domiciliu din pedeapsa care se da la instanta (vezi toată discuția)