avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 723 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Perioada masterului este considerata vechime in munca?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Perioada masterului este considerata vechime in munca?

Buna ziua, Am incheiat contractul de munca pe data de 7.01.2011 cu acordul partilor. Nu mi-am gasit de lucru si as vrea sa ma inscriu la somaj, va rog sa-mi spuneti daca se poate? Si ce trebuie sa fac? Pentru ca tot nu am de lucru m-am inscris la Master, am dat examen si am intrat la stat pe lucurile fara taxa la zi, as vrea sa stiu daca perioada masterului este luata in calcul la vechimea in munca? Multumesc, astept raspunsul dvs,
Cel mai recent răspuns: goreny , utilizator 15:53, 31 August 2012
1. Deoarece v-a incetat CIM cu acordul partilor nu puteti beneficia de indemnizatie de somaj.

2. Perioada de masterat nu este vechime in munca dar dupa absolvire puteti beneficia de indemnizatie de somaj ca absolvent.
perioada masterului este luata in calcul la vechimea in munca sau pentru pensie ... v-as ruga sa-mi spuneti baza legala. Multumesc

1. Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice spune:

Art. 49
(1) In sistemul public de pensii se asimileaza stagiului de cotizare si perioadele necontributive, denumite in continuare perioade asimilate, in care asiguratul:
...
b) a urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora cu diploma;
...

2. Nu se pomeneste nimic de invatamantul postuniversitar (masterat si de doctorat).
Ultima modificare: Luni, 6 Februarie 2012
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Invatamantului universitar, organizat potrivit legii,(legea 1/2011)inseamna:

-Ciclul I - Studii universitare de licenţă
-Ciclul II - Studii universitare de master
-Ciclul III - Studii universitare de doctorat


Deci daca s-au parcurs toate ciclurile de invatamant,la zi,pe perioada normala a acestora si s-au finalizat cu diplome cu conditia ca respectiva persoana sa nu fi avut in aceasta perioada realizat stagiu de cotizare(sa fi desfasurat activitate),toti acesti ani se vor constitui in stagiu asimilat pt. pensie.


Mai mult,pt. ciclul de doctorat,Legea invatamantului precizeaza expres ca:

Art.165(1) Perioada desfăşurării studiilor universitare de doctorat este asimilată, conform legislaţiei în domeniu pensiilor, pentru stabilirea stagiului de cotizare, cu excepţia cazului în care studentul doctorand realizează venituri pentru care plăteşte, în această perioadă, contribuţii la asigurările sociale.
Interesanta discutie.
Dar de exemplu, daca am incetat CIM cu acordul partilor, nu gasesc de munca si nu beneficiez de indemnizatie de somaj, ma inscriu intre timp la un al II-lea master (am deja unul), pot dupa incheierea masterului sa benefieciez de ajutor de somaj ca absolvent?!?

Alte discuții în legătură

Perioade asimilate Garname Garname \\"Studiile postuniversitare de specializare\\" care dau dreptul de a profesa in alta specializare sunt considerate sau nu perioade asimilate, de vreme ce se ... (vezi toată discuția)
Pensie- vechime in munca pentru studii de licenta, masterat si doctorat? AdrianaElenaPal AdrianaElenaPal Buna ziua! Am fost informata ca toti anii de studii, licenta (4 ani), masterat (2 ani) si doctorat (2 ani) vor merge ca vechime pentru pensie. Imi puteti ... (vezi toată discuția)
Contributii pensie lacrima2 lacrima2 Am absolvit, in anul 1997, un colegiu universitar - anii de studii superioare de 3 ani pot fi inclusi in stagiul de cotizare pentru pensie? (vezi toată discuția)