avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1749 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediere-pentru cate absente nemotivate?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediere-pentru cate absente nemotivate?

Se poate concedia un salariat doar pentru o absenta nemotivata?
care e procedura?
Da, se poate concedia un salariat pentru o sigura absenta nemotivata .. insa sanctionarea disciplinara a salariatului trebuie stabilita de catre angajator in raport cu gravitatea faptei, imprejurarile in care a fost savarsita, dradul de vinovatie, consecintele faptei si comportarea generala a salariatului, eventualele sanctiuni disciplinare.

In cazul in care se contesta decizia de desfacere a c.i.m., instanta poate dispune inlocuirea masurii disciplinare aplicate salariatului respectiv, in baza probatoriului administrat si in functie de gravitatea faptei savarsite..

Pasii necesari efectuarii cercetarii disciplinare sunt:
- intocmirea referatului de sesizare;
- Constituirea comisiei insarcinate cu efectuarea cercetarii;
- convocarea autorului faptei la efectuarea cercetarii disciplinare;
- ascultarea salariatului;
- intocmirea raportului efectuarii cercetarii disciplinare;
- emiterea deciziei de sanctionare.
Multumesc mult!
buna ziua. avem 3 salariati, care nu s-au mai prezentat la servici. Angajatorul a inceput cercetarea disciplinara. Am facut referatul de sesizare, am convocat salariatii, dar acestia nu s-au prezentat. In acest caz putem sa le desfacem contractele de munca cu 61 lit a?

si mai am o intrebare, au fost convocati toti 3 in aceiasi zi, este bine, sau trebuia sa fie convocati in zile diferite . Avand in vederea ca este vorba despre aceiasi fapta am zis ca este corect convocarea lor in aceiasi zi. Multumesc
Ultima modificare: Marți, 2 Iunie 2015
Cornel Vasile, Consilier juridic
1. Neprezentarea salariatului la convocarea facuta in conditiile legii fara un motiv obiectiv da dreptul angajatorului sa dispuna sanctionarea, fara efectuarea cercetarii disciplinare prealabile.

2. Nu este nicio problema daca i-ati convocat pe toti in aceeasi zi.
freeelis a scris:

1. Neprezentarea salariatului la convocarea facuta in conditiile legii fara un motiv obiectiv da dreptul angajatorului sa dispuna sanctionarea, fara efectuarea cercetarii disciplinare prealabile.

2. Nu este nicio problema daca i-ati convocat pe toti in aceeasi zi.

multumesc mult dl freeelis. deci noi am facut pasii urmatori: am intocmit referatul de abatere disciplinara, am trimis convocatorul salariatiilor, am facut deciziile de numire a comisiei pt fiecare salariat in parte. In urma neprezentarii salariatiilor la data stabilita mai trebuie sa intocmim proces verbal in care sa spunem ca acestia nu s-au prezentat in fata comisiei? Ca si documente ce mai trebuie sa intocmim daca acestia nu s-au prezentat, decizia de desfacere a contractului cu articolul 61 lit a?

Alte discuții în legătură

Absente nemotivate RuxandraLarisa RuxandraLarisa Va rog sa ma lamuriti in ceea ce priveste absentele nemotivate. Este obligatorie suspendarea contractului de munca in revisal?am intalnit diverse pareri si nu ... (vezi toată discuția)
Abs nemotivate alinamariabrasoveanu alinamariabrasoveanu Buna seara, Am urmatoarea problema: un salariat lipseste nemotivat din data de 12.12.2012, vineri 14.12.2012 am primit si inregistrat referatul, cu data de ... (vezi toată discuția)
Inchidere cim prin absente nemotivate cioc natalia cioc natalia Buna ziua, Care sunt pasii care trebuie urmati pentru inchiderea unui CIM prin absente nemotivate? Daca se poate si un model. Va multumesc! (vezi toată discuția)