Firma la care lucram si-a inchis toate magazinele pe raza judetului,astfel ca din 7 februarie sunt in preaviz (incetarea contractului de munca din initiativa angajatorului). In notificarea de preaviz pe care am semnat-o, scrie ca trebuie sa primesc un salariu compensatoriu. Insa nu am primit pana acum nici salariul pe luna ianuarie(care trebuia sa il primesc in data de 11 februarie), nici bonurile pe luna decembrie.Trebuie sa mai primesc si garantia si salariul pe luna februarie. Am inteles ca cei de la conducere au transmis ca salariile pe Ianuarie nu le vom primi sigur inainte de 15 martie.
As avea si eu cateva intrebari:
1. Ar trebui sa depun ceva plangere si unde? (ca sa imi recuperez banii)
2. Ce se intampla cand se termina perioada de preaviz?
3. Ce se intampla daca intra firma in insolventa?
1, Puteti sesiza ITM in raza caruia isi are sediul social angajatorul ....
2. La terminarea perioadei de preaviz inceteaza raportul de munca si vi se va comunica decizia de concediere .. in termn de 10 zile de la data incetarii raportului de munca puteti merge la AJOFM sa va inscrieti la somaj ..
3. In cazul dvs singurul impediment ar fi intarzierea privind plata drepturilor banesti restante .
buna ziua, din descrierea domnului Andrei, este vorba de celebra mic.ro. in cazul in care am fost obligata sa imi dau demisia in decembrie, sub amenintarea ca altfel nu imi mai primesc garantia, iar acum firma a depus cerere de insolventa, cum imi pot recupera parte din drepturile banesti plus garantia? mentionez ca, conform contractului garantia ar fi trebuit sa o primesc "la 30 zile de la data ultimului salariu", respectiv 11 februarie ar fi fost data restituirii. multumesc frumos !
Daca s-a depus cerere de insolventa, atunci trebuie sa va adresati lichidatorului ..... de asemenea, din Fondul de garantare a creantelor salariale se suportă, în limitele şi în condiţiile prevăzute în prezentul capitol, si salariile restante.
In acest sens, trebuie ca împotriva angajatorului sa fi fost pronunţata o hotărâre judecătoreasca definitiva de deschidere a procedurii insolvenţei şi faţă de care a fost dispusă măsura ridicării totale sau parţiale a dreptului de administrare.
Da, va puteti angaja la un alt angajator .. Codul Muncii prevede la art.35 alin.1 ca, orice salariat are dreptul de a munci la angajatori diferiti sau la acelasi angajator, in baza unor contracte individuale de munca, beneficiind de salariul corespunzator pentru fiecare dintre acestea.