avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 753 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Incetare raporturi de munca, angajatorul refuza sa-mi ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Incetare raporturi de munca, angajatorul refuza sa-mi dea actele necesare pentru somaj

Daca mi s-a comunicat telefonic concedierea si mi se refuza hartiile necesare sa-mi pot lua ajutorul de somaj ce pot face? Am luat legatura si cu un avocat care le-a trimis o solicitare scrisa pentru a mi se trimite aceste documente si am trimis sesizari si la ITM.
Cel mai recent răspuns: ContSters136493 , utilizator 22:37, 16 Februarie 2012
Ajutorul de somaj nu-l puteti lua decat dupa depunerea actelor necesare obtinerii acestuia ...
Multumesc, dar asta stiu si eu....Angajatorul nu imi da documentele care imi sunt necesare pentru obtinerea somajului. Probabil ca nu am fost destul de clara in exprimare.
Ultima modificare: Joi, 16 Februarie 2012
alinageorgia, utilizator
Daca ati facut sesizarea la ITM ce raspuns ati primit ? ...
1. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 113. - Constituie contravenţie urmãtoarele fapte:
...
j) neeliberarea de cãtre angajator, persoanelor cãrora le înceteazã raporturile de muncã sau de serviciu, a documentelor prevãzute de legislaţia în vigoare, necesare pentru certificarea stagiului de cotizare realizat în sistemul asigurãrilor pentru şomaj şi stabilirea dreptului la indemnizaţie de şomaj.

Art. 114.
(1) Contravenţiile prevãzute la art. 113 se sancţioneazã dupã cum urmeazã:
a) cele prevãzute la lit. a), b), f), h) şi j), cu amendã de la 3.000 lei la 5.000 lei;
...
Art. 116.
(1) Constatarea şi sancţionarea contravenţiilor prevãzute la art. 113 se realizeazã de organele de control ale Ministerului Muncii şi Solidaritãţii Sociale, Inspecţiei Muncii, Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncã şi de cãtre alte organe care, potrivit legii, au dreptul sã efectueze control.
...

2. Din Normele de aplicare a Legii 76/2002:

Art. 18.
(1) In vederea certificarii stagiilor de cotizare si a stabilirii dreptului la indemnizatie de somaj, angajatorii au obligatia de a elibera persoanelor carora le inceteaza raporturile de munca sau de serviciu o adeverinta din care sa rezulte baza lunara de calcul al contributiei individuale la bugetul asigurarilor pentru somaj, stabilita potrivit titlului IX 2 «Contributii sociale obligatorii» din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru fiecare luna din ultimele 12 luni, inainte de data incetarii raporturilor de munca sau de serviciu, pentru care acestia au retinut si au virat la bugetul asigurarilor pentru somaj contributia individuala prevazuta la art. 27 din lege si au platit contributia datorata de angajator prevazuta la art. 26 din lege...
...
(7) Neeliberarea de cãtre angajator a adeverinţei prevãzute la alin. (1) constituie contravenţie, potrivit art. 113 lit. j) din lege, şi se sancţioneazã cu amenda prevãzutã la art. 114 alin. (1) lit. a) din lege de cãtre organele de control mãsuri active ale structurilor teritoriale ale Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncã care au competenţa constatãrii şi sancţionãrii celorlalte contravenţii prevãzute de lege.


3. Asadar va adresati Agentiei de Somaj sa aplice legea si sa-l sanctioneze pe angajator.
care este termenul in care ITM este obligata sa dea un raspuns?

Alte discuții în legătură

Adeverinta somaj oneageo2001 oneageo2001 Ce se poate face in cazul in care angajatorul are debite la Bugetul asigurarilor pentru somaj, refuza sa se scrie acest lucru in adeverinta, iar omul nu ... (vezi toată discuția)
Luare in evidenta la somaj roiban roiban - persoana angajata ca asistent personal la adult cu handicap (bunica ) cu contract de munca eliberat de primarie - adult cu handicap (bunica ) a decedat pe ... (vezi toată discuția)
Adeverinta salarii pt somaj lorelai_w lorelai_w Buna ziua, va rog sa-mi spuneti cum se numeste exact adeverinta necesara la somaj cu salariile pe ultimele 12 sau 24 de luni. Daca nu vrea sa mi-o elibereze ... (vezi toată discuția)