avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 899 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Fuziunea prin absortie
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Fuziunea prin absortie

Buna ziua. Atunci cand se incheie un contract de asociere intre doua sc-uri in vederea formarii unui consortiu....aceasta noua asociatie, entitate are personalitate juridica? Adica poate participa la licitatii si achizitii publice aceasca asociatie??Sau mai bine zis cele doua sc-uri pot participa ca o singura persoana juridica in forma acestei asociatii?
P.S. Titlul subiectului este de la o intrebare anterioara cu privire la fuziunea prin absortie....deci nu este titlul subiectului acesta
Ultima modificare: Duminică, 9 Noiembrie 2008
ContSters69664, utilizator
Cel mai recent răspuns: Aurelian Cîcu , Consilier juridic 15:42, 25 Noiembrie 2008
Nu e nici o problema cu privire la fuziune, problema este cu participarea la licitatii publice.
Daca unele licitatii publice au aceasta cerinta(firmele participante sa aiba ISO),cei care vor "iesi in fata" la licitatii publice, vor trebui sa fie cei cu ISO.
Nu trebuie facuta confuzie intre termenii juridici:
- consortiu reprezinta o intelegere, un acord intre doua sau mai multe societati pentru efectuarea in comun a unor operatiuni
- fuziunea prin absorbtie este operatiunea prin care patrimoniul unei societietati ( absorbite) este incorporat in patrimoniul unei societati cu forta economica mai mare ( societate absorbanta), efecte principale fiind disparitia societatii absorbite si transmiterea universala de la persoana juridica absorbita catre persoana juridica absorbanta, care devine succesoarea in drepturi, dar si in obligatii, a celei dintai.
Consortiu se incheie tocmai pentru a-si pastra fiecare din societatile semnatare personalitatea juridica si pentru a se stabili beneficiul fiecareia din operatiunile la care vor participa in comun si modul de participare.
Daca se incheie consortiu puteti participa la licitatii si la achizitii publice.
In situatia pezentata de dvs. se aplica prevederile O.U.G. nr.34/2006 privind atribuirea contractelor de achiziţie publică, a contractelor de concesiune de lucrări publice şi a contractelor de concesiune de servicii:

Art. 44
(1) Mai mulţi operatori economici au dreptul de se asocia cu scopul de a depune candidatură sau ofertă comună, fără a fi obligaţi să îşi legalizeze, din punct de vedere formal, asocierea.
(2) Autoritatea contractantă are dreptul de a solicita ca asocierea să fie legalizată numai în cazul în care oferta comună este declarată câştigătoare şi numai dacă o astfel de măsură reprezintă o condiţie necesară pentru buna îndeplinire a contractului.
Buna ziua, intrebarea mea este : consortiul cum se formeaza? Printr-un simplu acord de colaborare, un "framework", un joint venture?

Multumesc
Buna ziua, intrebarea mea este : consortiul cum se formeaza? Printr-un simplu acord de colaborare, un "framework", un joint venture?

Multumesc

Alte discuții în legătură

contract "join vetcher" As dori sa aflu despre contractul "join vetcher". Nu am gasit nimic despre acest contract. (vezi toată discuția)
Contract asociere in participatiune Gheorgheni Alina G Gheorgheni Alina G Daca trei societati comerciale, de exemplu, vor sa participe impreuna la o licitatie, deci sa depuna o singura oferta, ce fel de contract ar trebui sa incheie ... (vezi toată discuția)
Ajutor consortiu de societati adymiha2002 adymiha2002 As dori sa stiu , daca ma puteti ajuta , care este legislatia care reglementeeaza activitatea consortiilor dintre societati ! Se pot organiza 2 -3 firme ... (vezi toată discuția)