avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 974 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Drepturile angajatului in cazul in care angajatorul ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Drepturile angajatului in cazul in care angajatorul este in insolventa

Buna seara,

Firma la care lucrez a avut procesul de insolventa. Ca urmare, a fost numit un administrator judiciar ce urmeaza sa evalueze in perioada urmatoare situatia companiei.
Eu sunt insarcinata in 7-8 saptamani si am instiintat in scris angajatorul, anexand si un certificat medical.
In plus fata de situatia companiei din acest moment, aceasta nu si-a achitat datoriile catre stat, constand in asigurarile sociale, de sanatate etc. pentru angajati. Mai mult decat atat, plata salariilor este intarziata si nici nu exista sperante de plata a acestora.

In contextul prezentat mai sus, am in acest moment urmatoarele nelamuriri:
1. Beneficiez de serviciile sociale (somaj, indemnizatie nastere si lauzie, indemnizatie crestere si ingrijire copil, sanatate etc.) daca angajatorul nu a platit datoriile? Sumele mi-au fost retinute din salariul brut. Cum ma pot proteja in acest sens?

2. Indemnizatia de nastere si lauzie (126 zile) este platita in prima faza de angajator, urmand ca acesta sa deconteze cu statul sumele respective. Exista vreo posibilitate sa imi vireze direct statul aceste sume (riscul ca firma sa nu imi plateasca aceste sume este major) si cum ar trebui sa actionez in aceasta privinta?

3. In situatia in care as avea nevoie de concediu medical pe parcursul sarcinii si compania, cel mai probabil, nu imi va plati concediul pentru a si-l deconta ulterior, pot sa beneficiez de venitul aferent perioadei respective direct de la stat? Cum ar trebui sa procedez in acest sens?

4. Cum pot sa ma asigur de plata salariilor restante si a eventualelor concedii medicale (inclusiv cel de nastere si lauzie)? Stiu ca salariatii sunt creditori privilegiati si plata datoriilor catre acestia este prioritara. Merita sa actionam in instanta compania acum sau putem astepta pana cand administratorul judiciar evalueaza situatia si decide caile de actiune?

5. In conditiile in care contractele de munca ar inceta de drept (chiar daca am instiintat angajatorul ref la sarcina), as putea intra in somaj pentru a avea 12 luni neintrerupte de cotizare catre stat, insa nu sunt platite asigurarile, desi acestea mi-au fost retinute din venit. Exista vreun risc sa intampin dificultati in acest sens? Logic mi s-ar parea ca statul sa isi regleze aceasta situatie cu angajatorul, drepturile mele nefiind afectate.

Astept cu interes parerile dvs.

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: cristina.s2011 , utilizator 09:13, 2 Martie 2012
Insolventa nu inseamna neaparat falimentul unitatii. Dar programul final de redresare se poate referi si la reducerea numarului locurilor de munca din unitate.
1. Da. Obligatia retinerii si platii revine prin lege angajatorului.
2. Sumele nu va pot fi virate direct. Angajatorul poate fi amendat daca refuza plata concediului medical. Puteti sesiza ITM si Casa de sanatate.
3. Raspunsul ca la pct. 2.
4. Puteti solicita in instanta plata salariilor restante dar hotararea s-ar putea sa fie legata de procesul de insolventa respectiv, inscrierea in tabelul creditorilor.
5. Beneficiati de somaj (vezi pct.1).
1. In situatia in care se afla unitatea va poate concedia cu art.65 din Codul muncii (desfiintarea postului), chiar daca sunteti gravida, si veti putea beneficia de indemnizatie de somaj.

2. Fiind in sonaj indemnizat puteti beneficia de concedii medicale, concediu de maternitate (sarcina si lauzie = pre si postnatal = 126 de zile) si apoi de CCC.

3. Certificatele medicale le duceti la Agentia de Somaj care le calculeaza si le plateste.

4. Cererea pentru CCC o faceti catre Agentia de Somaj iar actele le depuneti la Primaria de care apartineti cu domiciliul.

5. Concediile medicale, concediul de maternitate si CCC suspenda perioada de somaj care se reia, de unde a ramas, dupa expirarea fiecaruia din aceste concedii.

6. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 41.
(1) Persoanele care beneficiazã de indemnizaţie de şomaj au urmãtoarele obligaţii:
...
e) sa instiinteze in scris agentia pentru ocuparea fortei de munca la care sunt inregistrate aparitia starii de incapacitate temporara de munca si datele de identificare, respectiv numele medicului prescriptor si unitatea in care functioneaza acesta, in termen de 24 de ore de la data acordarii concediului medical. In situatia in care aparitia starii de incapacitate temporara de munca a intervenit in zile declarate nelucratoare sau implinirea termenului de 24 de ore se realizeaza in zile declarate nelucratoare, persoanele care beneficiaza de indemnizatie de somaj au obligatia de a instiinta agentia pentru ocuparea fortei de munca la care sunt inregistrate, in prima zi lucratoare.

Art. 45.
(1) Suspendarea plãţii indemnizaţiilor de şomaj acordate beneficiarilor are loc dupã cum urmeazã:
...
g) pe perioada acordãrii indemnizaţiei pentru incapacitate temporarã de muncã, a indemnizaţiei de maternitate şi a indemnizaţiei pentru creşterea copilului pânã la împlinirea vârstei de 2 ani, respectiv de 3 ani în cazul copilului cu handicap;
...
(5) Perioada de suspendare a indemnizatiei de somaj pe perioada acordarii indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca, prevazuta la alin. (1) lit. g), face parte din perioada de acordare a indemnizatiei de somaj in situatia in care nu este indeplinita obligatia prevazuta la art. 41 alin.(1) lit. e).

7. Din Normele de aplicare a Legii 76/2002:

Art. 20.1
(1) Obligatia prevazuta la art. 41 alin. (1) lit. e) din lege se considera indeplinita in situatia in care instiintarea in scris cu privire la aparitia starii de incapacitate temporara de munca in cazul persoanei beneficiare de indemnizatie de somaj se realizeaza prin transmiterea, in termen de 24 de ore de la data acordarii concediului medical, a unei declaratii pe propria raspundere din care sa rezulte seria si numarul certificatului de concediu medical, data acordarii acestuia, numele medicului prescriptor si unitatea in care functioneaza acesta, datele de identificare ale persoanei careia i s-a eliberat certificatul de concediu medical si adresa la care aceasta persoana va locui pe perioada valabilitatii concediului medical.

(2) Declaratia pe propria raspundere prevazuta la alin. (1) se poate transmite prin una dintre urmatoarele modalitati de comunicare: fax, posta, e-mail sau prin depunerea acesteia la agentia pentru ocuparea fortei de munca unde este inregistrata persoana beneficiara de indemnizatie de somaj, in numele acestei persoane, de catre un membru de familie sau, dupa caz, de catre o alta persoana.

(3) Termenul de 24 de ore de la data acordarii concediului medical prevazut la art. 41 alin. (1) lit.e) din lege si la alin. (1) din prezentul articol se indeplineste la sfarsitul zilei urmatoare datei in care s-a acordat concediul medical, in situatia in care aceasta nu este declarata zi nelucratoare, sau in prima zi lucratoare, in situatia in care acordarea concediului medical s-a realizat in zilele declarate nelucratoare, sau la implinirea termenului.


Multumesc frumos pentru raspuns. Intr-adevar, insolventa nu inseamna neaparat si faliment, insa sunt slabe sanse de reorganizare si reincepere a activitatii. Urmeaza sa vedem ce se intampla in momentul in care va sosi si administratorul desemnat.

Referitor la plata concediilor medicale, asa cum nu au platit salarii, asigurari etc, mi-e teama ca nu le vor plati nici pe acestea. Multumesc pentru sugestia de a ma adresa ITM si Casei de sanatate. In caz ca nu mi se plateste concediul asa voi face, insa nu ma asigur si de plata banilor. In conditiile de fata, o amenda in plus pentru angajator s-ar putea sa nu aiba asa impact negativ asupra acestuia ca in conditii normale de business. Am ce sa fac sa ma asigur ca se si platesc sumele?

Multumesc inca o data.
Am ce sa fac sa ma asigur ca se si platesc sumele?

Adresati-va Casei de sanatate, in cazul situatiei de insolventa poate face plata din fondurile de sanatate. Cineva trebuie sa va respecte dreptul legal si sa plateasca in final si acela este Casa de sanatate.

Va multumesc frumos pentru raspuns. Numai bine.

Alte discuții în legătură

Indemnizatie de cresterea copilului, al doilea copil Ferika Ferika Buna ziua! Momentan sunt in cicc 1 pana in 17oct. 2013, iar in ianuarie o sa nasc al doilea copil. La locul de munca de unde am venit in cicc 1 nu cred ca ma ... (vezi toată discuția)
Concediu de maternitate fanyk fanyk Voi intra in somaj la 1 noiembrie deoarece se desfiinteaza intreprinderea.Tot cam atunci trebuie sa intru in concediu de maternitate.cum trebuie sa ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie pt cresterea copilului garvida garvida Buna am si eu o problema!Am lucrat un an si 10 luni la o firma acum a intrat in insolventa si ne trimite in somaj!Eu sunt gravida in luna a 3a am instiintat si ... (vezi toată discuția)