Printr-o hotarare judecatoreasca s-au castigat drepturi salariale, actualizate cu indici de inflatie si dobanda legala calculata de la data intoducerii actiunii.
Suma bruta de achitat se actualizeaza cu indicii de inflatie, se aplica contributii (cas, cass, somaj., impozit) si rezulta netul. La acest net ar trebui aplicata dobanda legala. Intrebare: se aplica ceva contributii (CAS, CASS, IMPOZIT) la dobanda legala calculata la netul sumei actualizate ?
Multumesc
Si eu sunt in aceeasi situatie! "Intrebare: se aplica ceva contributii (CAS, CASS, IMPOZIT) la dobanda legala calculata la netul sumei actualizate ?"
Multumesc frumos!
Codul Fiscal precizeaza clar ca baza de calcul a contributiilor cuprinde atat diferentele salariale, cat si actualizarea acestora la inflatie.
Aceasta inseamna ca la sumele brute stabilite ca diferente de salarii se aplica indicele de inflatie, suma totala a acestora reprezinta baza de calcul a contributiilor sociale. Diferenta dintre totalul brut si contributii, la care se adauga dobanda acordata, reprezinta baza de calcul a impozitului.
De precizat ca pentru aceste diferente angajatorul trebuie sa depuna declaratii rectificative la ANAF pentru fiecare luna din perioada de recalculare. Aceata inseamna ca angajatorul mai are de plata si contributiile sociale specifice angajatorului.
Codul Fiscal:
Definirea veniturilor din salarii
ART. 55
(1) Sunt considerate venituri din salarii toate veniturile în bani şi/sau în natură obţinute de o persoană fizică ce desfăşoară o activitate în baza unui contract individual de muncă sau a unui statut special prevăzut de lege, indiferent de perioada la care se referă, de denumirea veniturilor ori de forma sub care ele se acordă, inclusiv indemnizaţiile pentru incapacitate temporară de muncă.
(2) Regulile de impunere proprii veniturilor din salarii se aplică şi următoarelor tipuri de venituri, considerate asimilate salariilor:
.. j^1) sume reprezentând salarii, diferenţe de salarii, dobânzi acordate în legătură cu acestea, precum şi actualizarea lor cu indicele de inflaţie, stabilite în baza unor hotărâri judecătoreşti rămase definitive şi irevocabile; ...
ART. 57
(1) Beneficiarii de venituri din salarii datorează un impozit lunar, final, care se calculează şi se reţine la sursă de către plătitorii de venituri.
(2^2) În cazul veniturilor reprezentând salarii, diferenţe de salarii, dobânzi acordate în legătură cu acestea, precum şi actualizarea lor cu indicele de inflaţie, stabilite în baza unor hotărâri judecătoreşti rămase definitive şi irevocabile, impozitul se calculează şi se reţine la data efectuării plăţii, în conformitate cu reglementările legale în vigoare la data plăţii pentru veniturile realizate în afara funcţiei de bază, şi se virează până la data de 25 a lunii următoare celei în care au fost plătite.
ART. 296^4
(1) Baza lunară de calcul al contribuţiilor sociale individuale obligatorii, în cazul persoanelor prevăzute la art. 296^3 lit. a) şi b), reprezintă câştigul brut realizat din activităţi dependente, în ţară şi în străinătate, cu respectarea prevederilor instrumentelor juridice internaţionale la care România este parte, care include: k) sumele reprezentând salarii sau diferenţe de salarii stabilite în baza unor hotărâri judecătoreşti rămase definitive şi irevocabile, precum şi actualizarea acestora cu indicele de inflaţie;....
ART. 296^16
Se exceptează de la plata contribuţiilor sociale următoarele venituri:
c4. veniturile realizate de persoanele prevăzute la art. 296^3 lit. a) şi b) care nu se mai regăsesc în raporturi juridice cu persoanele prevăzute la art. 296^3 lit. e) şi g), dar încasează venituri ca urmare a faptului că au avut încheiate raporturi juridice şi respectivele venituri se acordă, potrivit legii, ulterior sau la data încetării raporturilor juridice; în această categorie nu se includ sumele reprezentând salarii, diferenţe de salarii, venituri asimilate salariilor sau diferenţe de venituri asimilate salariilor, asupra cărora există obligaţia plăţii contribuţiei de asigurare pentru şomaj, stabilite în baza unor hotărâri judecătoreşti rămase definitive şi irevocabile, precum şi actualizarea acestora cu indicele de inflaţie;
ART. 296^18
(1) Persoanele fizice şi juridice care au calitatea de angajator, precum şi entităţile prevăzute la art. 296^3 lit. f) şi g) au obligaţia de a calcula, de a reţine şi de a vira lunar contribuţiile de asigurări sociale obligatorii.
(2) abrogat;
(3) Cotele de contribuţii sociale obligatorii sunt următoarele:
a) pentru contribuţia de asigurări sociale*):
a^1) 31,3% pentru condiţii normale de muncă, din care 10,5% pentru contribuţia individuala şi 20,8% pentru contribuţia datorată de angajator;
a^2) 36,3% pentru condiţii deosebite de muncă, din care 10,5% pentru contribuţia individuala şi 25,8% pentru contribuţia datorată de angajator;
a^3) 41,3% pentru condiţii speciale de muncă şi pentru alte condiţii de muncă, din care 10,5% pentru contribuţia individuală şi 30,8% pentru contribuţia datorată de angajator;
b) pentru contribuţia de asigurări sociale de sănătate:
b^1) 5,5% pentru contribuţia individuală;
b^2) 5,2% pentru contribuţia datorată de angajator;
c) 0,85% pentru contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate;
d) pentru contribuţia la bugetul asigurărilor de şomaj:
d^1) 0,5% pentru contribuţia individuală;
d^2) 0,5% pentru contribuţia datorată de angajator;
e) 0,15%-0,85% pentru contribuţia de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale, diferenţiată în funcţie de clasa de risc, conform legii, datorată de angajator;
f) 0,25% pentru contribuţia la Fondul de garantare pentru plata creanţelor salariale, datorată de angajator.
....
(5) Calculul contribuţiilor sociale individuale se realizează prin aplicarea cotelor prevăzute la alin. (3) asupra bazei lunare de calcul prevăzute la art. 296^4, corectată cu veniturile specifice fiecărei contribuţii în parte, cu excepţiile prevăzute la art. 296^15 şi, după caz, la art. 296^16. (5^1) În cazul în care au fost acordate sume reprezentând salarii sau diferenţe de salarii stabilite în baza unor hotărâri judecătoreşti rămase definitive şi irevocabile, actualizate cu indicele de inflaţie la data plăţii acestora, contribuţiile sociale datorate potrivit legii se calculează şi se reţin la data efectuării plăţii şi se virează până la data de 25 a lunii următoare celei în care au fost plătite aceste sume.
Multumesc pentru raspunsuri si pentru atentia acordata.
Pentru a fi mai clar, as vrea sa dau un exemplu:
Suma de plata: 1000 lei brut – drepturi salariale aferente lunii septembrie 2009, scadente la 10 oct. 2009.
Angajatorul trebuie sa plateasca suma de 1000 lei brut si este obligat la:
1. Actualizarea sumelor conform indicelui de inflatie, de la data scadentei lunare pana la data platii efective.
2. Se plateasca dobanda legala aferenta sumelor acordate, incepand cu luna septembrie 2009 pana la data platii efective.
La data de 15 august 2014, data platii:
1. Pentru actualizarea cu IPC:
- pentru perioada 01.11.2009-31.07.2014, IPC=120,38
- suma CU care se actualizeaza cu IPC suma de plata de 1000 lei brut este: 1000 lei * (120,38-100)/100 = 203,80= 204 lei;
suma actualizata = 1204 lei brut.
2. Calculul dobanzii legale:
2a) Modul de calcul
- Se aplica OG 9/2000 pentru perioada (ian.2000)oct.2009 – aug.2011 si
OG 13/2011 pentru perioada sept.2011 – aug.2014 ?
2b) Baza de calcul
NU stiu care este baza de calcul pentru dobanda.
- Suma de 1000 lei brut - drepturi salariale ?
- Suma de 701 lei net (1000 brut –(somaj=5+sanatate=55+pensii=105)-impozit in afara functiei de baza=134 == 701) ?
2c) Contributii pentru dobanda legala
Daca suma/dobanda calculata conf. Pct. 2a) si 2b) ar fi 100 de lei, ce contributii trebuie platite?