Decretul 400/1981, prin care se interzicea consumul de alcool in timpul programului, a fost abrogat. Legea , nr. 319 din 14 iulie 2006, a securitatii si a sanatatii in munca, nu mai interzice explicit consumul de alcool la locul de munca, lasand fiecare angajator sa hotaratasca ce este mai bine pentru afacerea sa. Astfel, prin noua lege, legislatia romaneasca se aliniaza normelor Uniunii Europene.
Legea pedepseste cu inchisoarea de la 1 la 3 ani sau cu amenda penala pe cei care nu iau masuri de securitate pentru prevenirea unor pericole grave si iminente care produc accidente de munca. Consumul de alcool in timpul serviciului este responsabil pentru 30% dintre accidentele de munca.
Alcoolul reduce coordonarea si viteza de reactie, slabeste vederea si auzul, altereaza gandirea si discernamantul. Alcoolemia conduce la schimbari bruste de dispozitie, conflicte si chiar la violenta.
La locul de munca, costurile indirecte ale consumului de alcool rezulta din scaderea productivitatii si performatelor, din utilizarea ineficienta a timpului de lucru, din intarzieri si absenteism. Consumul de alcool afecteaza moralul si relatiile cu colectivul, conduce la o purtare necorespunzatoare, indisciplina si la efecte negative asupra imaginii companiei si relatiilor cu publicul.
Consumul de alcool in timpul serviciului mareste riscul accidentelor, pune in pericol viata consumatorului si a celor din jur.
[ link extern ]