avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1059 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune prin partaj judiciar
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune prin partaj judiciar


Problema: X a decedat. Nu are urmasi directi (copii). In viata raman: sotia lui X, sora lui X, copiii si sotia fratelui lui X (fratele decedat si el).
Sotia lui X deschide proces de partaj judiciar. Termen peste 8 luni de la deschidere si 9 luni de la decesul lui X (in mai 2012). Parati: sora lui X, precum si copiii si sotia fratelui lui X.
Intrebari:
1. In ce proportii ar trebui sa se imparta masa succesorala intre mostenitorii lui X?
2. Paratii trebuie sa faca vreo declaratie notariala in termen de 6 luni de la decesul lui X precum ca accepta calitatea de mostenitor sau e suficient ca sotia lui X a deschis procesul de partaj judiciar pentru a se subintelege aceasta acceptare/calitate a celorlalti mostenitori?
3. Daca dintre cei 5 parati, 3 renunta la mostenire (nefacand acele declaratii notariale de acceptare a mostenirii in termen de 6 luni SAU facandu-le, dar renuntand si neprezentandu-se la proces), partea lor se va imparti in mod egal intre ceilalati parati sau intre parati si sotia lui X?
Cel mai recent răspuns: Alexandru Munteanu , Avocat 21:36, 27 Februarie 2012

1. Sotia supravietuitoare va lua 1/2 iar fratii restul de 1/2.
2. Paratii trebuie sa faca o declaratie de acceptare a mostenirii in termenul legal (6 luni daca a murit inainte de 1 octombrie 2011 sau un an daca a murit dupa)
3.Partile celor care renunta se impart la ceilalti. Adica 1/2 la sotie si 1/2 la restu
Multumesc. Inca o clarificare: partea fratilor cum urmeaza sa se imparta, avand in vedere ca doar sora mai este in viata, celalat frate avand ca mostenitori succesorali 3 copii si sotia? In parti egale pentru cei 5 (sora lui X plus cei 4 mostenitori ai fratelui decedat) sau jumatate surorii supravietuitoare si jumatate mostenitorilor fratelui decedat?
din jumatatea care ramane, 1/2 din aceasta revine sorei in viata iar 1/2 copiilor fratelui decedat. Sotia fratelui decedat nu are drept de mostenire in acest caz pentru ca nu este ruda
Am inteles. Multumesc.
Declaratia de acceptare a mostenirii poate fi facuta la orice notar, in orice oras din tara, sau doar la un notar din localitatea unde a avut ultimul domiciliu cel decedat?
Ma poate lamuri cineva daca declaratia de acceptare a mostenirii poate fi facuta la orice notar, in orice oras din tara, sau doar la un notar din localitatea unde a avut ultimul domiciliu cel decedat?

Alte discuții în legătură

Intrebare mostenire tata decedat andrei0901 andrei0901 Salut Am dreptul la o mostenire dupa tata si vreau sa aflu pasii urmati pt a intra in posesia ei si cotele care imi revin mie in urma decesului tatalui meu ... (vezi toată discuția)
Mostenire anitnoel anitnoel Buna ziua, Am si eu o nelamurire in legatura cu dezbaterea unei mosteniri. Soacra mea a decedat pe 10.02.2013. Mostenitori sunt sotul, fratele sotului si ... (vezi toată discuția)
Succesiune /informatii bluesky1 bluesky1 este vorba despre o situatie mai complicata: fratele mamei a murit acum cativa ani, in urma lui a ramas sotia lui ( nu s -a facut succesiune dupa el), anul ... (vezi toată discuția)