avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 905 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... Avantaje infiintare IF sau SRL
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

Avantaje infiintare IF sau SRL

Ce avantaje am daca deschid o Societate familiala fata de un SRL?
Cel mai recent răspuns: dohanicamihaela , utilizator 08:50, 12 Martie 2012
Taxele de infiintare sunt mai mici la IF decat la SRL.
Intreprindere familiala- veniturile si chetuielile se distribuie intre membrii, potrivit cotei de participare, membrii platesc impozit pe venit 16% pe venitul net distribuit (fiecare declara partea sa de venit la organul fiscal), se conduce contabilitate in partida simpla, Atentie la raspundere: Membrii întreprinderii familiale sunt comercianţi persoane fizice de la data înregistrării acesteia în registrul comerţului şi răspund solidar şi indivizibil pentru datoriile contractate de reprezentant în exploatarea întreprinderii cu patrimoniul de afectaţiune, dacă acesta a fost constituit, şi, în completare, cu întreg patrimoniul, corespunzător cotelor de participare .
SRL- daca este microintreprindere, platiti 2% la venituri, daca platiti impozit pe profit 16% aplicat la profit impozabil (venituri-cheltuieli deductibile). Conduceti contabilitate in partida dubla, un pic mai complicata ca cea simpla si faceti raportari financiare cel putin odata pe an la AFP(bilant)
La repartitia profitului net care asociati (asociat) platiti dividende 16%. Raspunderea la SRL, in limita capitalului social, daca nu apar probleme de extindere a raspunderii, bineinteles.
Sub aspect fiscal, aparent ca persoana juridica puteti platiti impozit mai mare, insa depinde foarte mult de natura activitatii, cat de mari sunt cheltuielile etc..
Analiza e prea lunga, va trebui sa vedeti ce contributii sociale platiti ca PFA si ce contributii sociale platiti ca asociat unic, daca sunteti unic etc........
Cam asta e in mare........
Am voie sa angajez terte persoane, sau obligatoriu doar membrii familiei? Am voie sa deschid orice obiect de activitate sau nu se da voie decat anumite categorii de profiluri?
Multumesc
Întreprinderea familială este constituită din 2 sau mai mulţi membri ai unei familii.
In intreprinderea familiala isi pot desfasura activitatea numai membrii acesteia si nu se pot angaja terţe persoane . Daca vreti sa angajati personal puteti infiinta intreprindere individuala sau sa va autorizati ca PFA.
O intreprindere familiala poate desfasura una din activitatile din Clasificarea activităţilor din economia naţională (CAEN), mai putin cele care se autorizeaza pe legi speciale (/de regula profesii libere- avotati, notari etc).Pentru anumite activitati veti avea nevoie de documente care sa ateste calificarea, unul din membrii.
Puteti consulta Ordonanta de urgenta nr.44/2008, gasiti acolo mai multe detalii.
rorodidi a scris:


SRL- daca este microintreprindere, platiti 2% la venituri,


Art. 112^5 Cota de impozitare

Cota de impozitare pe veniturile microîntreprinderilor este 3%.
Art. 112^7 Baza impozabilă

(1) Baza impozabilă a impozitului pe veniturile microîntreprinderilor o constituie veniturile din orice sursă, din care se scad:
a) veniturile aferente costurilor stocurilor de produse;
b) veniturile aferente costurilor serviciilor în curs de execuţie;
c) veniturile din producţia de imobilizări corporale şi necorporale;
d) veniturile din subvenţii de exploatare;
e) veniturile din provizioane şi ajustări pentru depreciere sau pierdere de valoare;
f) veniturile rezultate din restituirea sau anularea unor dobânzi şi/sau penalităţi de întârziere, care au fost cheltuieli nedeductibile la calculul profitului impozabil ;
g) veniturile realizate din despăgubiri, de la societăţile de asigurare/reasigurare, pentru pagubele produse bunurilor de natura stocurilor sau a activelor corporale proprii.

(2) În cazul în care o microîntreprindere achiziţionează case de marcat, valoarea de achiziţie a acestora se deduce din baza impozabilă, în conformitate cu documentul justificativ, în trimestrul în care au fost puse în funcţiune, potrivit legii.

Norme metodologice:

Art. 112^7

14. Baza impozabilă asupra căreia se aplică cota de 3% este reprezentată de totalul veniturilor trimestriale care sunt înregistrate în creditul conturilor din clasa a 7-a «Conturi de venituri», cu excepția celor înregistrate în:

- Veniturile aferente costurilor stocurilor de produse;
- Veniturile aferente costurilor serviciilor în curs de execuție;
- Veniturile din producția de imobilizări corporale și necorporale;
- Veniturile din subvenții de exploatare;
- Veniturile din provizioane și ajustări pentru depreciere sau pierdere de valoare ;
- Veniturile rezultate din restituirea sau anularea unordobânzi și/sau penalități de întârziere, care au fost cheltuielinedeductibile la calculul profitului impozabil;
- Veniturile realizate din despăgubiri, de la societățile deasigurare/reasigurare, pentru pagubele produse bunurilor denatura stocurilor sau a activelor corporale proprii.

15. Microîntreprinderile care își încetează existența în urma unei operațiuni de reorganizare sau de lichidare, potrivit legii, și care pe parcursul perioadei de funcționare au fost și plătitoarede impozit pe profit, la calculul impozitului pe veniturilemicroîntreprinderilor, nu includ în baza impozabilă: rezervele constituite din profitul net, rezervele constituite din diferențe decurs favorabil aferente capitalului social în devize sau disponibilului în devize, precum și sumele aferente unor reduceri ale cotei de impozit pe profit, repartizate ca surse proprii definanțare, potrivit legii, care au fost constituite în perioada în care au fost plătitoare de impozit pe profit.

Microîntreprinderile care își încetează existența în urma unei operațiuni de reorganizare sau de lichidare, potrivit legii, și care pe parcursul perioadei de funcționare au fost și plătitoare de impozit pe profit includ în baza impozabilă și rezervele reprezentând surplusul realizat din rezerve din reevaluarea mijloacelor fixe, inclusiv a terenurilor, care au fost deduse la calculul profitului impozabil și nu au fost impozitate în perioada în care au fost plătitoare de impozit pe profit.

16. În cazul în care se achiziționează case de marcat, din baza impozabilă se scade valoarea caselor de marcat, în conformitate cu documentul justificativ, în luna punerii înfuncțiune. Punerea în funcțiune se face potrivit prevederilor legale.

Art. 112^1 Definiţia microîntreprinderii

În sensul prezentului titlu, o microîntreprindere este o persoană juridică română care îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii, la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent:

a) realizează venituri, altele decât cele prevăzute la art. 112^2 alin. (6);
b) are de la 1 până la 9 salariaţi inclusiv;
c) a realizat venituri care nu au depăşit echivalentul în lei al 100.000 euro;
d) capitalul social al acesteia este deţinut de persoane, altele decât statul şi autorităţile locale.

Art. 112^2 Opţiunea de a plăti impozit pe veniturile microîntreprinderii

(4) O persoană juridică română care este nou-înfiinţată poate opta să plătească impozit pe veniturile microîntreprinderilor, începând cu primul an fiscal, dacă condiţia prevăzută la art. 112^1 lit.d) este îndeplinită la data înregistrării la registrul comerţului şi condiţia prevăzută la art. 112^1 lit. b) este îndeplinită în termen de 60 de zile inclusiv de la data înregistrării.




Ultima modificare: Miercuri, 29 Februarie 2012
Contabilitate sector 4 evoCONTA, Contabil

Alte discuții în legătură

Infiintare asociatie familiala slk268 slk268 Va rog frumos sa imi spuneti si mie care sunt conditiile si documentele necesare pentru infiintarea unei asociatii familiale , in scopul vanzarii diferitelor ... (vezi toată discuția)
A.f. infiintare si deschidere punct de lucru adinaadina adinaadina Am si eu doua intrebari: -ce acte sunt necesare pentru a infiinta un A.F., (este vreo diferenta fata de intreprinderea familiala)? -dar pentru infiintare ... (vezi toată discuția)
Pot sa ma angajez la un pfa? ciupop ciupop Buna ziua, Sunt inginer de profesie ,lucrez cu carte de munca si as vrea sa ma angajez in paralel,ca secretara,2-4 ore pe zi , la un PFA .Ce trebuie sa faca ... (vezi toată discuția)