avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 784 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Salariul de baza minim brut al salariatului angarat in ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Salariul de baza minim brut al salariatului angarat in ramura transporturi

Comparand prevederile din cele doua CCM-uri prezentate in continuare, v-as ruga sa va exprimati opinia argumentata privind salariul de baza minim brut al salariatului la care se aplica procentul de 25% privind conditiile speciale conform CCM 722 / 2008. Este corect a se aplica la salariul de incadrare al salariatului ?
Argumentul in favoarea acestei opinii il consider corect pornind de la faptul ca suma de 700 lei este minimul sub care nu se poate acorda.

Contract colectiv de munca unic la nivel de ramura transporturi pe anii 2008-2010 nr. 722/2008 din 24/01/2008Publicat in Monitorul Oficial, Partea V nr. 3 din 11/02/2008 prevede astfel :

Art. 41. - (3) a) Salariul de baza minim brut la nivelul ramurii transporturi, valabil din data de 1 ianuarie 2008 si negociat pentru un program complet de lucru de 170 ore medie/luna, este de 700 lei, adica 4,12 lei/ora, salariul fiind stabilit fara alte sporuri, adaosuri ori indemnizatii incluse in acesta.
b) Partile implicate in negocierile colective la nivel de grup de unitati si unitate vor lua ca baza de la care pornesc negocierile valoarea salariului de baza minim brut la nivel de ramura transporturi, stipulat la art. 41, pct. (3), lit. a), pentru stabilirea salariului de baza minim brut la nivelul respectiv, iar la stabilirea salariilor de baza minime brute pentru fiecare categorie de salariati vor fi adoptati coeficientii minimi de ierarhizare stabiliti la art. 41, pct. (1) din prezentul contract colectiv de munca.
(5) - Pe toata perioada de valabilitate a prezentului contract colectiv, in fiecare an incepand cu luna octombrie, partile semnatare se vor intruni in vederea negocierii si stabilirii noului salariu de baza minim brut si a altor drepturi salariale ce vor fi aplicate cu incepere din data de 1 ianuarie a anului urmator.
(6) - La nivel de unitate si in cadrul fiecarei negocieri anuale, partile implicate in negocierile colective vor stabili pentru anul respectiv:
a) - limita maxima a fondului de salarii aferent personalului angajat pe baza de contract individual de munca, stabilit prin bugetul de venituri si cheltuieli aplicabil de la 1 ianuarie;
b) - numarul mediu de angajati pentru care a fost alocat fondul de salarii.
Art. 42. - (1) Sporurile minime ce se acorda in conditiile prezentului contract la salariul de baza minim brut al salariatilor sunt:
a) pentru conditii deosebite de munca, grele, periculoase sau penibile, 10% din salariul de baza minim brut al salariatului, iar pentru conditii speciale 25%; b) pentru conditii nocive de munca, 10% din salariul de baza minim brut negociat la nivel de unitate;
c) pentru orele suplimentare si pentru orele lucrate in zilele libere si in zilele de sarbatori legale se acorda un spor de 100% din salariul de baza; pentru zilele libere de sambata si duminica acordate cumulat conform art. 132 din Codul muncii, sporul este de 200%;
d) - pentru vechime in munca,
minimum 5% pentru 1-5 ani vechime,
minimum 10% pentru 5-10 ani vechime,
minimum 15% pentru 10-15 ani vechime,
minimum 20% pentru 15-20 ani vechime
maximum 25% la o vechime de peste 20 de ani,
din salariul de baza brut al salariatului;
e) pentru lucrul in timpul noptii, 25% din salariul de baza brut al salariatului;
f) pentru exercitarea si a unei alte functii se poate acorda un spor de pana la 50% din salariul de baza brut al functiei inlocuite; cazurile in care se aplica aceasta prevedere si cuantumul se vor stabili prin negocieri la contractele colective de munca la nivel de grupuri de unitati sau unitati;
(3) Sporurile prevazute mai sus se acorda numai la locurile de munca unde acestea nu sunt cuprinse in salariul de baza brut al salariatului.
(4) La nivel de unitate, partile contractante pot stabili includerea unor sporuri in salariul de baza al angajatului, in functie de conditiile de munca, cu respectarea prevederilor legale in vigoare.
(5) Prin prezentul contract colectiv de munca sunt considerate ca fiind sporuri permanente urmatoarele:
a) - sporul de vechime;
b) - sporul pentru conditii grele de munca;
c) - sporul pentru conditii periculoase;
d) - sporul pentru conditii nocive;
e) - alte sporuri convenite.
CONTRACT COLECTIV DE MUNCÃ 2007-2008La SNTFC CFR CÃLÃTORI SA
E. SISTEMUL DE SPORURI

Art. 20.-(1) Personalul din SNTFC beneficiază, în afara salariului de bază, de sporurile prevăzute în Anexa nr.5.
Sporul pentru condiţii grele, vătămătoare (nocive) şi sporul pentru condiţii periculoase sunt sporuri cu caracter permanent.

Anexa nr. 5


SISTEMUL DE SPORURI

II. SPOR PENTRU CONDITII GRELE DE MUNCÃ FEROVIARÃ

1. Se acordă persoanelor care lucrează în condiţii de efort fizic sau psihic ridicat, la temperaturi foarte ridicate sau scăzute, în mediu umed, cu viituri de apă, condiţii de izolare, alte condiţii de mediu deosebite sau nedorite, unde atragerea forţei de muncă se face cu dificultate.

2. Sporul pentru condiţii grele de muncă feroviară se acordă în procent de 10 - 15 la sută din salariul de bază, diferenţiat pe categorii de personal şi locuri de muncă.


Alte discuții în legătură

Intrebare - negocierea prin contract colectiv de munca a sporurilor la salariu. Adrian Daniel Adrian Daniel Buna seara am o intrebare lucrez la o fabrica unde se vopsesc piese auto,nu avem nici un spor de toxicitate ,nici in contractul de munca ,Nu este o lege care ... (vezi toată discuția)
Sporuri nelugigi nelugigi As dori sa stiu de ce sporuri si mai ales daca am dreptul la anumite sporuri. Lucrez intr-o banca si am cerut sau mai bine am intrebat contabila daca nu cumva, ... (vezi toată discuția)
Spor vechime jabbaro jabbaro La firma A am un spor de vechime de 15%.Daca demisionez de la firma A si ma angajez la o firma B voi avea acelasi spor de vechime? (vezi toată discuția)