avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 530 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Legea nr. 221/2009 - acordare despagubiri
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Legea nr. 221/2009 - acordare despagubiri

- as vrea sa stiu daca, se mai pot introduce actiuni pe Legea nr. 221/2009? -multumesc.
Cel mai recent răspuns: sorinci , utilizator 23:05, 18 Octombrie 2014
Se mai pot depune cereri, dar având alt obiect decât despăgubirile morale.
art. 5 alin. (1) lit. a) din lege nu a fost abrogat, ci doar a fost declarat neconstitutional. Daca aveti si o masura nerecunoscuta ca avand caracter politic prin lege (ex: dosar informativ, arestare fara condamnare, etc.), precum si bunuri confiscate, ar fi util. In acest caz veti avea mai multe capete de cerere, nu doar cel intemeiat pe art. 5 ali
Cum adica "dosar informativ" ? Vreti sa spuneti ca daca petentul a avut d.u.i. la fosta Securitate poate sa-si bazeze actiunea in despagubiri numai pe acest fapt ? Si ce despagubiri sa ceara, daca nu i s-a confiscat nimic si nici nu a suferit alt prejudiciu decat enormul stress cauzat de o urmarire mai mult or mai putin "secreta" timp de ani de zile ?
exact. DUI inseamna ca a fost persecutat politic. Solicitati dosarul CNSAS. Depuneti actiunea cat mai repede si in probatoriu solicitati ca instanta sa emita adresa catre CNSAS. In paralel, depuneti si dvs. cerere la CNSAS pentru acces la dosarul propriu (fara a mentiona Legea 221). S-ar putea sa aveti surprize. La solicitarea instantei CNSAS s-ar putea sa depuna doar o parte din inscrisuri, iar pe cererea de acces sa mai descoperiti ceva inscrisuri. Chiar daca art. 5 alin. 1 lit. a a fost declarat neconstitutional, chiar daca ICCJ a emis Decizia 12/2011, nu intra in atributiile CC sa modifice un text de lege.

- art 2 alin 3 Legea 47/1992 precizeaza urmatoarele: “Curtea Constitutionala se pronunta numai asupra constitutionalitatii actelor cu privire la care a fost sesizata, fara a putea modifica sau completa prevederile supuse controlului.”

Deci, Curtea Constitutionala se poate pronunta numai asupra faptului ca acea prevedere legala este sau nu este, constitutionala si atat, in continuare este randul legiuitorului, sa abroge textul considerat neconstitutional si sa-l inlocuiasca cu o alta prevedere legala constitutionala.


- art 64 alin 1 din Legea 24/2000 -“Prevederile cuprinse intr-un act normativ, contrare unei noi reglementari de acelaşi nivel sau de nivel superior, trebuie abrogate”
- art. 66 (1) din Legea nr.24/2000: “In cazuri speciale aplicarea unui act normativ poate fi suspendata printr-un alt act normativ de acelasi nivel sau de nivel superior. In aceasta situatie se vor prevedea, in mod expres, data la care se produce suspendarea, precum si durata ei determinata.
(2) La expirarea duratei de suspendare actul normativ sau dispozitia afectata de suspendare reintra de drept in vigoare.
(3) Prelungirea suspendarii ori modificarea sau abrogarea actului normativ ori a dispozitiei suspendate poate face obiectul unui act normativ sau al unei dispozitii exprese, cu aplicare de la data expirării suspendarii.”

Conform celor de mai sus, un act normativ care a fost suspendat pe o perioada determinata, pentru a nu reintra in vigoare la expirarea suspendarii, este obligatoriu a se prelungi suspendarea, ori a se modifica sau a se abroga printr-un alt act normativ de acelasi nivel sau de nivel superior, nici intr-un caz printr-o decizie a unui organ jurisdictional, fie el si de jurisdictie constitutionala.
Multumesc pt relatii. Daca ati putea indica si vreun precedent, ar fi excelent. In speta, omul nostru este deja in posesia unor copii relevante, de la CNSAS, din doua, nu doar dintr-un singur DUI, iar daca ne-ati putea indica un avocat cu experienta, care sa preia cazul si sa-l transforme intr-un dosar de succes pe legea 221/2009, cu plata exclusiv dupa incasarea eventualelor despagubiri, putem tine legatura prin mesageria acestui site, deocamdata. O zi buna.
Ultima modificare: Luni, 7 Mai 2012
juristu X, utilizator

Alte discuții în legătură

Oug 62/2010 ContSters79066 ContSters79066 Tatal meu a efectuat stagiul militar in cadrul Directiei Generale a Serviciului Muncii in perioada 1954-1957. A beneficiat de suma de 154 ron pe legi speciale ... (vezi toată discuția)
Despagubire pe apartament confiscat coser coser Buna seara, Va rog sa ma sfatuiti cum sa procedez ca sa-mi pot recupera valoarea apartamentului confiscat prin sentinta unui tribunal militar în perioada ... (vezi toată discuția)
Decizia 1358 a curtii constitutionale szabo doinita doina szabo doinita doina conform deciziei 1358/15-11-2010 a curtii constitutionale art.5 punctul1 aliniatul a teza 1 din legea 221/2009 a fost decklarat neconstitutiona. Va rog sa ma ... (vezi toată discuția)