avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 619 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Calcul concediu medical cod 12
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Calcul concediu medical cod 12

Buna!

Va rog frumos daca stie cineva cum se calculeaza LA CONCRET urmatoarea situatie:

- am terminat CIC in 31 ianuarie 2012
- sunt angajata din 1 februarie 2012 la un loc nou de munca cu salariul net de 1500 ron/luna
- din data de 13 februarie 2012 am intrat in concediu medical pentru tuberculoza

Nici pana acum nu stiu doamnele contabile sa-mi spuna cati bani am sa iau in concediul medical, n-am luat banii nici pentru februarie, dar nici pe martie nu stiu cum sa calculeza.

Ma puteti ajuta?

Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 15:01, 6 Noiembrie 2012
Pentru concediul medical aveti nevoie de veniturile realizate in cele 6 luni anterioare medicalului si numarul de zile lucrate in aceeasi perioada.
Pentru cazul dvs. adunati indemnizatia de CIC pe 6 luni, o impartiti la totalul zilelor lucratoare din cele 6 luni si obtineti media pe o zi de concediu medical.
Indemnizatia de medical dintr-o luna este egala cu valoarea pe o zi inmultita cu numarul de zile lucratoare incluse in perioada de concediu medical din luna respectiva.



@loredana,

1. Stabiliti baza de calcul=indemnizatie cccx6(indemnizatia pt. concediu de crestere copil este cea pe care ati primit-o pe parcursul concediului de crestere copil si este comunicata prin adeverinta de catre platitor,respectiv Agentia pt. prestatii sociale si Insp. sociala,la cererea dvs.,urmand sa o prezentati angajatorului)

2.Stabiliti media zilnica a bazei de calcul,(MZBC)prin raportarea bazei calculata ca mai sus,la 128,unde 128 reprezinra nr. zile lucratoare in perioada august 2011-ianuarie 2012

3.Stabiliti indemnizatia de cm bruta pt luna februarie=MZBCX13X100%,unde 13 reprezinta nr,de zile lucratoare de cm pe luna fbr.ce se platesc,(8 zile s-a primit salariu)iar 100%este procentul de plata pt. TBC

4.In mod asemanator calculati si cm pe martie,ceea ce difera este nr. de zile lucratoare ,respectiv 22,astfel ind.cm bruta martie=MZBCX22X100%

De retinut,pe tot parcursul cm baza de calcul va ramane nemodificata,ceea ce se schimba este nr. de zile lucratoare din luna.
Ultima modificare: Marți, 6 Martie 2012
ContSters136493, utilizator
- in primul rand pentru calcul concediului medical ave-ti nevoie de Adeverinta cu veniturile pe ultimele 6 luni de la Agentia de prestatii sociale cu veniturile pe ultimele 6 luni
-daca nu vi s-a cerut asa ceva inseamna ca dnele contabile nu stiu cum se calculeaza medicalul pt. angajatele revenite din CCC
-deci duce-ti cat mai urgent aceasta adeverinta la locul de munca celor care calculeaza salariul
Multumesc foarte frumos pentru raspunsuri!

Da, doamnele contabile nu stiu sa calculeze concediul medical, nu s-au mai confruntat cu o asemenea situatie, dar se pare ca nici nu stiu unde sa se adreseze pentru clarificare. De fapt, sustin ca firma aceasta nu are nicio treaba cu CCC, "nu tine de ei, nu am fost in CCC de la ei", si ca atare de ce sa se raporteze la aceasta indemnizatie.

Imi puteti spune, va rog frumos, unde sa se uite, unde sa intrebe, cum sa le demonstrez ca trebuie facut calculul raportat la indemnizatia de cresterea copilului?

Multumesc din suflet!
OUG nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate:

ART. 10
(1) Baza de calcul a indemnizaţiilor prevãzute la art. 2 se determinã ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pânã la limita a 12 salarii minime brute pe ţarã lunar, pe baza cãrora se calculeazã contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii.
(2) În situaţia în care la stabilirea celor 6 luni din care, potrivit prevederilor alin. (1), se constituie baza de calcul al indemnizaţiilor se utilizeazã perioadele asimilate stagiului de cotizare prevãzute la art. 8 alin. (2) şi (3), veniturile care se iau în considerare sunt:
a) indemnizaţiile de asigurãri sociale de care au beneficiat asiguraţii, prevãzute la art. 8 alin. (2);
b) salariul de bazã minim brut pe ţarã din perioadele respective, pentru situaţiile prevãzute la art. 8 alin. (3) lit. a) şi b);
c) indemnizaţia lunarã pentru creşterea copilului în vârstã de pânã la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, de pânã la 3 ani, potrivit Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 148/2005 , aprobatã cu modificãri şi completãri prin Legea nr. 7/2007 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, respectiv indemnizaţia pentru creşterea copilului cu handicap cu vârsta cuprinsã între 3 şi 7 ani, potrivit Legii nr. 448/2006 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, pentru situaţiile prevãzute la art. 8 alin. (3) lit. c).
Ultima modificare: Marți, 6 Martie 2012
ana-cer, moderator

Alte discuții în legătură

Concediu risc maternal si concediu prenatal ELENAGOGONEA ELENAGOGONEA Buna ziua , Va rog sa ma ajutati si sa imi spuneti cum se calculeaza riscul maternal si concediul prenatal? din cate am citit riscul maternal este 75% ... (vezi toată discuția)
Baza de calcul indemnizatie concediu prenatal acio acio Buna ziua, Ce luni se iau în calcul pentru a stabili baza de calcul pentru indemnizație concediu prenatal. De exemplu primele zile de concediu prenatal au ... (vezi toată discuția)
Concediul de risc maternal smileylory smileylory 1.Concediul de risc maternal se calculeaza ca fiind 75% din suma veniturilor brute sau nete pe ultimele 6 sau 10 luni anterioare lunii in care se acorda ... (vezi toată discuția)