In 2005 m-am casatorit in New York, eu avand dubla cetatenie, romana si americana, sotia avand doar cetatenie romana. Tot in 2005 eu am venit in tara, sotia a ramas acolo, iar acum eu vreau sa divortez.Pot divorta in Romania sau trebuie neaparat sa merg in America ? Care legi se aplica, cele americane sau cele romanesti ? Va multumesc.
Art. 20. - Relaţiile personale şi patrimoniale dintre soţi sînt supuse legii naţionale comune, iar în cazul în care au cetăţenii deosebite, sînt supuse legii domiciliului lor comun.
Legea naţională comună sau legea domiciliului comun al soţilor continuă să reglementeze efectele căsătoriei în cazul în care unul dintre ei îşi schimbă, după caz, cetăţenia sau domiciliul. În lipsă de cetăţenie comună sau de domiciliu comun, relaţiile personale sau patrimoniale dintre soţi sînt supuse legii statului pe teritoriul căruia au ori au avut reşedinţa comună sau cu care întreţin în comun cele mai strînse legături.
Art. 22. - Divorţul este cîrmuit de legea aplicabilă potrivit art. 20.
Cel putin una (legea aplicabila) e destul de limpede.
A doua e mai delicata. Doamna ...ce zicea? :) N-ar vrea (si n-ati vrea) sa fie ea reclamantul? (in acest fel instanta romana ar fi competenta fara discutie).
Vedeti, acum aveti dupa cine sa va luati.:)
Dar vedeti cum va luati ... pt ca un amanunt schimba lucrurile.
Trebuie neaparat sa va angajati avocat ca sa nu gafati in fata instantei.;)
Actiune divort
andrada.cora
sunt rezident in spania. m-am casatorit in ro. sotia mea a intentat divortul in spania. eu nu sunt de acord si doresc sa divortam in ro. daca exista un divort ... (vezi toată discuția)