avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 206 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... munca suplimentara
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

munca suplimentara

orele suplimentare care nu pot fi acordate in termen de 60 de zile pot fi acordate in timp de un an?
Cel mai recent răspuns: cioncamihaela , utilizator 17:38, 9 Martie 2012
In cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila in termenul prevazut de de lege in luna urmatoare, munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu corespunzator duratei acesteia.
Sporul este de minim 75% din salariul de baza. .
cei de la birou sustin ca au un articol care precizeaza ca poate fi acordat in timp de un an .e posibil? multumesc
Va redau mai jos textele de lege :
Art. 123 C.mun.
(1) In cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila in termenul prevazut de art. 122 alin. (1) in luna urmatoare, munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu corespunzator duratei acesteia.
(2) Sporul pentru munca suplimentara, acordat in conditiile prevazute la alin. (1), se stabileste prin negociere, in cadrul contractului colectiv de munca sau, dupa caz, al contractului individual de munca, si nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza.

Pentru sectorul bugetar, Legea nr.283/2011:
Articolul 7(1): În anul 2012, munca suplimentară efectuată peste durata normală a timpului de lucru de către personalul din sectorul bugetar încadrat în funcţii de execuţie sau de conducere, precum şi munca prestată în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale şi în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările în vigoare, nu se lucrează, în cadrul schimbului normal de lucru, se vor compensa numai cu timp liber corespunzător.
....
cm spune ca munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia/daca acest lucru nu este posibil se adauga acest spor/cei de la plan sustin ca se pot da libere in timp de un an.
Orice clauza contrara dispozitiilor legale este lovita de nulitate ... prin urmare, nu exista o astfel de prevedere cum va spun cei de la departamentul respectiv ... sa va indice cadrul legal al sustinerii lor.

Alte discuții în legătură

Ore suplimentare coco99 coco99 o societate privata sau bugetara cu cat ar trebui sa plateasca minim orele suplimentare si sau pot face diferente intre zilele normale si sambata si dumineca? (vezi toată discuția)
Munca nenormata lili2003stoica lili2003stoica exista legislatie in vigoare pentru sporul de 25% pentru munca nenormata? (vezi toată discuția)
Plata orelor suplimentare lucialuca lucialuca Angajatorul sustine ca orele suplimentare se platesc abia dupa 3 luni de la efectuarea lor. Este in concordanta cu Codul Muncii acest lucru? (vezi toată discuția)