Media Intră în comunitate
avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 884 soluții astăzi

Conferință avocatnet.ro: Noile reguli de TVA aplicabile în comerțul online - Probleme și soluții. Lectori: Viboal FindEx. Joi, 21 Octombrie, ora 11:00. Rezervă loc și participă → 

Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Alegere consilier local
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Alegere consilier local

As dori sa stiu cum sunt alesi consilierii locali, mai precis ce procent trebuie intrunit.
Cel mai recent răspuns: Alexandru Munteanu , Avocat 16:37, 8 Aprilie 2012
Consilierii Locali sunt aleși prin alegeri libere, universale, secrete exprimate o data la 4 ani.

Partidele politice depun liste de candidati pentru functiile de consilieri dar pot fi depuse si candidaturi independente.

Candidaţii independenţi pentru funcţia de consilier trebuie să fie susţinuţi de minimum 1% din numărul total al alegătorilor înscrişi în listele electorale permanente din circumscripţia respectivă, dar nu mai puţin de 50 în cazul comunelor, 100 în cazul localităţilor urbane de rangul II şi III şi de l .000 în cazul judeţelor, municipiului Bucureşti, sectoarelor municipiului Bucureşti şi localităţilor urbane de rangul I.

Pentru repartizarea mandatelor de consilier, biroul electoral de circumscripţie stabileşte pragul electoral al circumscripţiei, reprezentând 5% din numărul total al voturilor valabil exprimate în circumscripţia respectivă. In cazul alianţelor politice sau alianţelor electorale, la pragul de 5% se adaugă pentru al doilea membru al alianţei 2 procente. Pentru alianţele cu cel puţin trei membri, pragul electoral este de 8%.

Repartizarea mandatelor se face avându-se în vedere numai partidele politice, alianţele politice, alianţele electorale şi candidaţii independenţi care au întrunit pragul electoral prevăzut la alin.(1).

În prima etapă, biroul electoral de circumscripţie stabileşte numărul de mandate ce revine fiecărei liste de candidaţi, precum şi candidaţilor independenţi, pe baza coeficientului electoral, determinat prin împărţirea numărului total de voturi valabil exprimate pentru toate listele şi candidaţii independenţi care au întrunit pragul electoral, la numărul total al mandatelor de consilier din circumscripţia respectivă; biroul electoral de circumscripţie repartizează fiecărei liste atâtea mandate de câte ori coeficientul electoral se include în numărul total al voturilor valabil exprimate pentru lista respectivă; de asemenea, este declarat ales candidatul independent care a obţinut un număr de voturi cel puţin egal cu coeficientul electoral. Se consideră voturi neutilizate pentru fiecare listă de candidaţi a partidelor politice, alianţelor politice şi alianţelor electorale voturile care au rămas după atribuirea mandatelor, precum şi cele inferioare coeficientului electoral;
candidatul independent pt. consiliul local orasenesc trebuie sa prezinte si o garantie bancara,bonitate financiara etc.?
Pentru ce sa prezinta garantie bancara?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Alegeri ContSters228213 ContSters228213 care este numarul de voturi necesar pentru alegerea unui consilier local intr=o comuna cu 2300 votanti? (vezi toată discuția)
Cate voturi sant necesare unui candidat idependent pentru consilier ... fogorosionel fogorosionel Cate voturi sant necesare unui candidat idependent pentru consilier local int-o Comuna cu 960 cetățeni cu drept de vot, iar nr total de voturi exprimate a ... (vezi toată discuția)
Candidatura consilier local goldstar9 goldstar9 Poti candida pentru functia de consilier local nefacand parte dintr-un partid politic?Stiu ca la inceput trebuie sa aduni un numar minim de semnaturi apoi ... (vezi toată discuția)