avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 616 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţii politice şi legislaţie ... alegeri
Discuție deschisă în Discuţii politice şi legislaţie electorală

alegeri

care este numarul de voturi necesar pentru alegerea unui consilier local intr=o comuna cu 2300 votanti?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:50, 2 Iunie 2016
Legea 115/2015
Art. 100
(1) Pentru repartizarea mandatelor de consilier, biroul electoral de circumscriptie stabileste pragul electoral al circumscriptiei, reprezentand 5% din numarul total al voturilor valabil exprimate in circumscriptia respectiva. In cazul aliantelor politice sau aliantelor electorale, la pragul de 5% se adauga pentru al doilea membru al aliantei 2%. Pentru aliantele cu cel putin 3 membri, pragul electoral este de 8%.
(2) Pragul electoral este egal cu numarul intreg, fara zecimale, nerotunjit, rezultat din inmultirea punctelor procentuale stabilite conform alin. (1) cu numarul total al voturilor valabil exprimate intr-o circumscriptie electorala.
(3) Repartizarea mandatelor se face avandu-se in vedere numai partidele politice, organizatiile cetatenilor apartinand minoritatilor nationale, aliantele politice si aliantele electorale care au intrunit pragul electoral prevazut la alin. (1) si candidatii independenti care au intrunit coeficientul electoral prevazut la alin. (4) lit. a).
(4) Repartizarea mandatelor de consilier se face astfel:
a) in prima etapa, biroul electoral de circumscriptie stabileste numarul de mandate ce revine fiecarei liste de candidati, precum si candidatilor independenti, pe baza coeficientului electoral, care este egal cu numarul intreg, fara zecimale, nerotunjit, rezultat din impartirea numarului total de voturi valabil exprimate pentru toate listele de candidati si pentru candidatii independenti care au intrunit pragul electoral, la numarul total de consilieri din circumscriptia electorala respectiva; biroul electoral de circumscriptie repartizeaza fiecarei liste atatea mandate de cate ori coeficientul electoral se include in numarul total al voturilor valabil exprimate pentru lista respectiva; de asemenea, este declarat ales candidatul independent care a obtinut un numar de voturi cel putin egal cu coeficientul electoral. Se considera voturi – neutilizate pentru fiecare lista de candidati a partidelor politice, aliantelor politice si aliantelor electorale voturile care au ramas dupa atribuirea mandatelor, precum si cele inferioare coeficientului electoral;
....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

De cate voturi e nevoie pentru a deveni consilier local? Olivian1 Olivian1 Buna! De cate voturi e nevoie pentru a deveni consilier local independent la o comună cu 1600 de votanți? (vezi toată discuția)
Alegere consilier local iovitadrian iovitadrian As dori sa stiu cum sunt alesi consilierii locali, mai precis ce procent trebuie intrunit. (vezi toată discuția)
Cate voturi sant necesare unui candidat idependent pentru consilier ... fogorosionel fogorosionel Cate voturi sant necesare unui candidat idependent pentru consilier local int-o Comuna cu 960 cetățeni cu drept de vot, iar nr total de voturi exprimate a ... (vezi toată discuția)