avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1494 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... cum scap de o datorie la o institutie financiar ...
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

cum scap de o datorie la o institutie financiar nebancara

Buna ziua. Scriu in numele prietenului meu:
In 2006 am achizitionat o camera de luat vederi dintr-un magazin, plata facandu-se printr-o alta firma (institutie financiara nebancara) prin rate pe o perioada de 5 ani cu rata lunara fixa de 57 lei. Pretul produsului de raft a fost 2000 lei, iar in cei 5 ani in total urma sa platesc aprox. 3500 lei. In decursul a 5 ani am platit 4500 lei firmei respective, si supriza vine acum, din documentele dansilor reiese ca mai am de platit 2500 lei. Diferenta de bani provine de la faptul ca in acesti ani de fiecare data cand am efectuat plata dupa data scadenta cu cateva zile, mi-au aparut penalitati de 30 de lei + dobanda (ulterior s-a majorat la 45 de lei+dobanda) + 5% comosion pt depasirea limitei de credit. Si asa se intampla ca eu plateam cate 100 de lei cu 2-3 zile dupa data scadenta si plateam degeaba, fiindca suma tot crestea. Mi-am dat seama ca platesc mult mai mult decat trebie dar am trait cu impresia, ca odata cei 5 ani trecuti mai ales ca tot timpul am platit mai mult, o sa fie datoria mea pe 0. Dar datoria mea creste pe luna se trece. Am fost la un avocat si am compus o notificare prin care am cerut firmei sa rezilieze contractul, eu considerand ca mi-am platit datoria ba am platit si mai mult decat trebuia cu 1000 lei. Eu inteleg ca plata mea cu intarziere, chiar daca intarzierea a insemnat cateva zile trage dupa ea conseciinte, dar mi se par abuzive penalitatile de 30/45 de lei+dobanda +cei 5%.
Eu am trait cu impresia, ca notificarea aceea va avea efect, adica sau firma va intelege situatia mea si "ma va ierta" de restul datoriei, sau ma va da in judecata, avocatul spunand ca avem sanse sa castigam.
Dar nu s-a intamplat asa, firma ma hartuieste propriu zis (si la fel hartuieste si cunostiintele mele, pe care la fel ii suna ca sa intrebe de ce nu platesc eu - numere de telefon pe care eu le-am dat firmei in momentul incheierii contractului - era obligatoriu), ma suna zilnic, de mai multe ori, desi le-am explicat clar situatia, ca nu doresc sa mai platesc, si sa nu ma deranjeze, si i-am rugat sa rezilieze contractul sau sa ma dea in judecata.
Mi-e teama acum ca ei nu o sa faca nici un pas, iar datoria mea va creste exponential, si abia atunci ma vor da in judecata evantual, si atunci daca pierd va trebuie sa platesc o avere pe ceva ce actual nu mai valoreaza nici 500 de lei.
As fi vrut sa stiu daca exista cumva o lege care interzice institutiilor financiare nebancare sa perceapa penalitati/dobanzi abuzive, sau daca exista reglementari care prevad o "inghetare" a datoriilor sau ceva de genul, din moment ce eu am trimis notificarea respectiva scrisa de avocat, si ei au si primit-o (mi-au confirmat asta si prin telefon, si am si confirmarea de primire).
Avocatul meu ma sfatuieste sa asteptam sa ne dea ei in judecatam asta in speranta ca vor face asta cat mai rapid.
Va rog sa ma ajutati cu un raspuns in legatura cu ce pot sa fac cu datoria mea de 2500 de lei, care creste exponential pe luna ce trece, si nu as vrea sa se faca de 10 ori atat pe cat este acum si atunci sa ma dea in judecata (si daca exista legi in acest sens).
Si al doilea lucru daca exista legi in legatura cu hartuirea persoanelor pe telefon, pur si simplu nu mai suport, ma suna zilnic, si ma streseaza, parca vorbesc cu peretii cand le explic ca nu mai doresc sa platesc.
Multumesc mult!
din pacate, nu exista nicio lege care sa va apere. camataria in statul roman de azi nu este sanctionata. dobanda, sub diferite denumiri, e "la liber". pune (cere, pretinde) fiecare (banca, ifn) cat vrea si cand vrea.
De penalizarea de 30 de lei si de cea de 5% teoretic stiati, ca scria in contract (cred ca stiu exact de ce card vorbiti). Dar va puteti lega de majorarea penalizarii de la 30 la 45, pentru care dvs. nu ati semnat niciun act aditional. Legat de hartuire, ei nu au voie sa dea date personale despre dvs altor persoane, chiar daca le-ati declarat ca si persoane de contact, legea protectiei datelor cu caracter personal va protejaza de asta. In ce priveste telefoanele catre dvs, puteti sa nu le mai raspundeti pana va dau in judecata. Nu uitati sa ii spuneti avocatului sa ceara de la ei tot ce ati semnat, inclusiv ca ati semnat majorarea de comision penalizator de la 30 la 45 de lei (ceea ce as putea sa pun pariu ca nu ati facut).
Ultima modificare: Sâmbătă, 17 Martie 2012
ContSters194995, utilizator
andrea_u a scris:

In 2006 am achizitionat o camera de luat vederi dintr-un magazin, plata facandu-se printr-o alta firma (institutie financiara nebancara) prin rate pe o perioada de 5 ani cu rata lunara fixa de 57 lei. Pretul produsului de raft a fost 2000 lei, iar in cei 5 ani in total urma sa platesc aprox. 3500 lei. In decursul a 5 ani am platit 4500 lei firmei respective, si supriza vine acum, din documentele dansilor reiese ca mai am de platit 2500 lei.


dupa 5 ani se platesc 4.500+2.500=7.000 lei pentru un produs de 2.000 lei.

asta inseamna dobanda anuala 64%:stunned:

[ link extern ]

e mai indicata o plangere la politie pentru inselaciune. sa-i cheme aia pe ifn-isti sa dea explicatii.
Ultima modificare: Sâmbătă, 17 Martie 2012
ContSters233047, utilizator
Penalitatile de intarziere nu seinclud in DAE. In plus, stim un IFN care are dobanda 70% si DAE pana la 270% si tot e lasat sa se plimbe liber pe piata si sa isi faca reclama peste tot. Si are clienti si totul se pare ca e legal.
toti camatarii au clienti (nu le fac fatza). ca si vanzatorii de droguri. asta nu inseamna nimic.

desi se pare ca e legal (ca asa "vrea muschii" bnr-ului si ai guvernului, sa nu limiteze dobanda, indiferent cum s-ar numi ea, chiar "penalitati"), parerea mea e ca numai politia poate ajuta (daca se implica)...
analizate bine actele, e imposibil sa nu-i prinda cu "ocaua mica".
Ultima modificare: Sâmbătă, 17 Martie 2012
ContSters233047, utilizator

Alte discuții în legătură

Lnselata de un ifn vasilica2412 vasilica2412 In septembrie 2006 am luat 2 produse de la Altex, credit dat de euroline in val de 4826 ron, 60 de rate cate 80,43 ron pe luna, m-i s-a emis si un card mi-am ... (vezi toată discuția)
Card credit-datorie ce n-o recunosc mirela01 mirela01 Buna ziua.Ma numesc P. CONSTANTIN din BOTOSANI si vreau sa va aduc al cunostinta urmatoarele: In 2005 am facut un credit cu buletinul la magazin pentru ... (vezi toată discuția)
Datorie sc nebancara theogrigore theogrigore Buna ziua, am si eu o problema mare cu cei de la sc nebancara. In 2006 am facut o rata cu buletinul pentru produse in valoare de 2200 de ron. in primele 7 ... (vezi toată discuția)