avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 667 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Pentru decontarea navetei saptamanale
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Pentru decontarea navetei saptamanale

Buna seara.... Sunt bugetar... pana anul trecut seful contabil de la noi mi-a decontat valoarea biletelor de microbuz.. anul asta a zis ca nu mi le mai deconteaza pentru ca mi-a zis el de o lege, nu mai stiu exact nr. legii, care ii obliga pe cei care fac transporturi de persoane sa aiba case de marcat.. si mi-a cerut sa ii duc la decont nu bilete de microbuz (mentionez ca biletele erau datate, stampilate, cu ruta scrisa), ci niste bilete care seamana cu niste bonuri fiscale (care au de asemenea data, ruta, valoarea etc.). Numai ca microbuzele care circula pe ruta pe care eu fac naveta nu au asa ceva. Eu ma urc in microbuz, dau banii la sofer, soferul imi da biletul si cam asta e...Am intrebat soferul si mi-a zis ca ei inca nu au asa ceva montat pe microbuz... I-am spus acest lucru si sefului contabil, dar nici nu vrea sa auda de asa ceva.... ca inseamna ca microbuzul nu circula legal...Nu stiu ce sa fac... are dreptate?? sau e vreo alta lege care le-a dat firmelor de transport un ragaz pana isi pun casa din aceasta?? M-am mai interesat si pe alte rute si pana acum nu am gasit vreo masina care sa aiba asa ceva... nu zic ca nu exista... Cum pot eu sa ii aduc ceva care inca nu s-a implementat???
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:00, 24 Martie 2012
Nu am auzit de acest aparat, colegilor mei acre aveau nevoie de decontarea transportului, li s-a cerut in loc de bilete abonament.
Deoarece firmele de maxi care circulau pe ruta respectiva erau diferite, iar pt a circula doar pe ruta cu abonament insemna ca daca pierde primul microbuz sa mai astepte inca 45 minute... pana la urma s-au acceptat din nou bilete.
Pt bilete nu li se cere nici un fel de stampila.... cam toata lumea stie ca colegii repsectivi nu circula zilnic cu microbuzul desi aduc bilete....
Deci contabila noastar accepta bilete nestampilate si nedatate.
Colegii le predau cate 2 bilete pe zi/ corespunzatoare numarului de zile lucratoare din luna respectiva.
Biletele pe toata luna capsate de o foaie alba pe care este scrisa luna si numele angajatului.


mai mult nu stiu....
Au obligaţia de a se dota şi de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale operatorii economici care efectuează livrări de bunuri cu amănuntul, precum şi prestări de servicii direct către populaţie.
Prin livrări de bunuri cu amănuntul şi prestări de servicii direct către populaţie se înţeleg acele activităţi desfăşurate cu caracter permanent. Nu intră în această categorie eventualele livrări de bunuri şi prestări de servicii direct către persoane fizice efectuate întâmplător de către agenţii economici, alţii decât comercianţii cu amănuntul.
Operatorii economici care utilizează aparate de marcat electronice fiscale au obligaţia să emită bonuri fiscale cu aparatele de marcat electronice fiscale şi să le predea clienţilor. La solicitarea clienţilor, utilizatorii vor elibera acestora şi factură.

Nu au obligaţia utilizării caselor de marcat, operatorii economici care desfăşoară următoarele activităţi
- transportul public de călători în interiorul unei localităţi pe bază de bilete sau abonamente tipărite conform legii, precum şi cu metroul;

Ori transportatorii la care faceti referire mai sus nu se incadreaza in aceasta exceptie. Deci trebuie sa elibereze bon fiscal.
Cei care efectueaza transport de persoane nu au obligata de a avea case de marcat , ci bilete tiparite potrivit legislatiei in vigoare .....

Chiar Ordonanta de urgenta nr. 28/1999 excepteaza de la regula acest lucru ....
Art. 2. - Se excepteaza de la prevederile art. 1 alin. (1):
.......
e) transportul public de calatori pe baza de bilete sau abonamente tiparite conform legii, precum si cu metroul;
.....

Asadar, transportul public de calatori pe baza de bilete sau abonamente tiparite conform legii, precum si cu metroul este exceptat de regula dwetinerii caselor de marcat.
Ultima modificare: Joi, 22 Martie 2012
Cornel Vasile, Consilier juridic
Am aflat despre ce lege e vorba.... de ordonanta guvernului nr. 27/2011 privind transporturile rutiere, unde la art. 40 scrie "(1) Transportul rutier national de persoane contra cost prin servicii regulate se efectueaza numai cu autobuze dotate cu aparat de marcat electronic fiscal si cititor de carduri cu posibilitatea de a transmite date on-line."... In aceasta ordonanta se vorbeste despre autocar si autobuz, fiecare din acestea avand definitia la art. 3, sectiunea definitii. Microbuzele ar avea regim de autobuz? Mentionez ca fac naveta saptamanala pe ruta Bucuresti-Fetesti si conform legii beneficiez de decont. Dar pe ruta asta microbuzul nu are "aparat de marcat electronic fiscal si cititor de carduri cu posibilitatea de a transmite date on-line". Imi da pur si simplu bilet. Si stiu mai multe asfel de trasee care nu au...Dar el zice ca nu imi deconteaza daca nu aduc bilete gen "bon fiscal".
freeelis a scris:
Cei care efectueaza transport de persoane nu au obligata de a avea case de marcat , ci bilete tiparite potrivit legislatiei in vigoare ..

Ba chiar au transportatorii aceasta obligatie Vasile...

Atat pentru tine, dar si pentru @maria.costan:

OG 28/1999 a fost modificata in decursul timpului. Astfel varianta initiala a exceptiei prevazute la litera e) si pe care ai citat-o tu mai sus a fost modificata de OUG 8/2011-- modificarea si completarea legislatiei cu privire la eliberarea, gestionarea si monitorizarea documentelor de calatorie acordate pensionarilor, veteranilor de razboi si vaduvelor de razboi.
Art. III. ? Litera e) a articolului 2 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 75 din 21 ianuarie 2005, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si va avea urmatorul cuprins:
?e) transportul public de calatori in interiorul unei localitati pe baza de bilete sau abonamente tiparite conform legii, precum si cu metroul;

Aceeasi ordonanta prevede:
Art. IV. ? Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 109/2005 privind transporturile rutiere, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 655 din 22 iulie 2005, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 102/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
1. Dupa articolul 34 2 se introduce un nou articol, articolul 34 3 , cu urmatorul cuprins:
?Art. 34 3 .? (1) Transportul rutier public de persoane prin servicii regulate in trafic judetean sau interjudetean se efectueaza numai cu autobuze interurbane si autocare dotate cu aparat de marcat electronic fiscal si cititor de carduri cu posibilitate de a transmite date on-line.
(2) Aparatele de marcat electronice fiscale trebuie sa indeplineasca toate conditiile si functiile prevazute de legislatia in vigoare si vor fi utilizate la eliberarea de legitimatii de calatorie.
(3) Persoanele care, conform legii, beneficiaza de facilitati la transportul rutier in trafic national au obligatia de a utiliza legitimatie de transport tip card atat la urcarea, cat si la coborarea acestora in/din autovehicul.
(4) Modul de utilizare, precum si conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca aparatele de marcat electronice fiscale si cititoarele de carduri vor fi reglementate prin norme metodologice, aprobate prin hotarare a Guvernului initiata de Ministerul Transporturilor si Infrastructurii.
(5) Conducatorii auto au dreptul si obligatia de a verifica, la urcarea in autovehicul, daca utilizatorul legitimatiei de transport tip card este si beneficiarul acesteia.?

Si
Art. VII. ? (1) Operatorii de transport care efectueaza transport de persoane prin servicii regulate in trafic national au obligatia sa doteze autovehiculele cu care executa aceste transporturi cu aparat de marcat electronic fiscal si cititor de carduri, pana la data de 31 decembrie 2011.


www.avocatnet.ro/content/art...

G.M.
Ultima modificare: Joi, 22 Martie 2012
Cornel Vasile, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Case de marcat la transportatori persoane sau biletele tiparite micheline20 micheline20 Buna ziua! Va rog sa ma ajutati cu cateva informatii legislative referitoare la obligativitatea caselor de marcat pentru transportatorii rutieri de ... (vezi toată discuția)
Se poate si fara bon fiscal? Faneegean Faneegean Care sunt produsele,pachetele de produse (daca acestea exista,e un lucru important pentru ca s-ar putea sa nu existe ) pentru care un agent de vanzari ... (vezi toată discuția)
Obligativitate bon fiscal g_adry g_adry Este obligatoriu ca o firma ce comercializeaza si instaleaza sisteme de energie regenerabila (sisteme solare apa calda si electricitate) este obligata sa ofere ... (vezi toată discuția)