avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 728 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Accident rutier soldat cu decesul victimei
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Accident rutier soldat cu decesul victimei

Salutare.

Am si eu cateva intrebari, dar inainte va prezint cazul:
In 2006 fratele meu a fost victima unui accident auto. A fost accidentat pe trecerea de pietoni semanlizata prin indicator rutier.
Din pacate a murit la scurt timp la spital. Procesul cu autorul accidentului este pe rol.
Din cate am inteles cel mult poate sa primeasca 2 ani cu suspendare. Cam care ar fi articolele din lege care stipuleaza acest lucru?
Cam ce sanse sunt ca el sa primeasca pedeapsa cu inchisoarea?
Se pot cere despagubiri de la autor? Cam care ar fi cuntumul acestora?
Dar de la asigurarea RCA? Cam in ce articole se mentioneaza acest lucru? Sau unde as putea gasi informatii legat de acest lucru pentru anul 2006?
Nu vreau sa par cinic, dar trebuie sa "plateasca" intr-un fel.
Cel mai recent răspuns: Zyzu , utilizator 19:13, 12 Decembrie 2008
Institutie de drept penal, prevazuta in sectiunea III, cap. V, t. III, art. 81, C. pen., partea generala, consta in suspendarea executarii pedepsei,
luata de instanta de judecata, pe o anumita durata, daca sunt intrunite conditiile prevazute de lege: pedeapsa aplicata este inchisoarea de cel mult 3 ani sau amenda, infractorul nu a mai fost condamnat anterior la pedeapsa inchisorii ( cu unele exceptii), se apreciaza ca scopul pedepsei poate fi atins chiar fara executarea acesteia. Masura poate fi luata si in caz de concurs de infractiuni, daca pedeapsa aplicata este inchisoare de cel mult 2 ani si sunt intrunite si celelalte conditii mentionate. Durata suspendarii conditionate constituie termen de incercare pentru condamnat si se compune din cuantumul pedepsei inchisorii aplicate, la care se adauga un interval de 2 ani ( 1an in cazul pedepsei cu amenda). Termenul curge de la data cand hotararea de suspendare a ramas definitiva. Revocarea masurii suspendarii conditionate poate fi luata, tot de instanta de judecata, daca cel condamnat a savarsit din nou o infractiune, in termenul de incercare, sau acesta nu si-a indeplinit, in acelasi termen, obligatiile civile stabilite prin hotararea de condamnare. De asemenea, in conditiile prevazute de lege, masura suspendarii conditionate poate fi anulata. Daca in termenul de incercare, cel condamnat nu a savarsit din nou o infractiune si nici nu s-a pronuntat revocarea suspendarii, acesta este reabilitat de drept. Cererea de revocare in cazul neexecutarii obligatiilor civile poate fi formulata de partea interesata si de procuror si se depune la instanta competenta. Cererea va cuprinde date cu privire la petitionar, calitatea procesuala, dosarul penal si hotararea prin care inculpatul a fost obligat la despagubiri civile, motivele in fapt si in drept ale cererii, probele in sustinere, data depunerii, si semnatura.

Parintii dvs. sau dvs. va puteti constitui parte civila in proces, si puteti sa-i solicitati inculpatului daune/despagubiri (materiale, morale), eventual o suma imensa de bani (chiar daca acest lucru nu va intereseaza iar pentru viata nu exista pret!).Urmariti desfasurarea procesului iar cand inculpatul (cel ce a savarsit fapta penala) va fi condamnat, pe latura civila va fi obligat si la plata unei sume de bani, pe care in final o va stabili instanta.
Pentru a se ajunge la asemenea rezultate insa trebuie sa va angajati un aparator care sa efectueze toate demersurile necesare pentru ca cel ce a savarsit fapta sa "plateasca" intr-un fel.
Tot aparatorul pe care il veti angaja, poate sa va sfatuiasca in mod concret (studiind si dosarul cauzei, la parchet) cuantumul sumei pe care urmeaza sa o cereti si eventual justificarea acestei sume.
(1) Asigurătorul are obligaţia de a despăgubi partea prejudiciată pentru prejudiciile suferite în urma accidentului provocat de asigurat, potrivit pretenţiilor formulate în cererea de despăgubire, dovedite prin orice mijloc de probă. Fără a se depăşi limitele de despăgubire prevăzute în contractul de asigurare RCA, în condiţiile în care evenimentul asigurat s-a produs în perioada de valabilitate a poliţei de asigurare RCA, se acordă despăgubiri, în formă bănească, pentru:
a) vătămări corporale sau deces;
b) pagube materiale;
c) pagube ca urmare a lipsei de folosinţă a autovehiculului avariat, în cazul în care autovehiculul reprezintă mijlocul cu care persoana prejudiciată îşi realizează obiectul de activitate, pentru care deţine licenţa şi autorizarea în acest sens;
d) cheltuieli legate de reprezentarea juridică, în cazul cererilor de despăgubire prevăzute la lit. a) - c), în legătură cu daunele potrivit lit. b) sau c), distinct de despăgubirile acordate potrivit lit. a) - c), dar numai în situaţia încetării fără efect a perioadei menţionate la art. 37 alin. (2) sau a respingerii ori reducerii nejustificate a despăgubirii de către asigurător.

Numai bine va doresc

ing. Ioan Ciobanu
Va multumesc pentru informatii
Ati intrebat cam cat ati p[utea pretinde de la inculpat, respectiv de la firma de asigurari la care avea acesta incheiata asigurarea RCA.
Va trebui sa introduceti asiguratorul in proces si sa indicati si actul normativ care prevede obligatia firmei de asigurari de a plati toate daunele materiale si morale. Totodata, sa va constituiti parti vatamate toti membrii familiei, majori sau minori si sotul supravetuitor. Toata lumea a suferit si mai sufera inca de pe urma mortii bruste a acelei persoane.

Cat priveste norma care reglementeaza limitele maxime pe care le prevede legea in sarcina asiguratorului, in anul 2006 era in vigoare ordinul 3108/10.12.2004al Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor care , la art. art.7 alin.2 anexa 3 prevede maxima :"Pana la 2.000.000.000 lei pentru fiecare pers. dar nu mai mult de 10.000.000.000 lei".
Asadar, raportat la existenta asigurarii, puteti pretinde pana la 2 miliarde lei vechi. Daca ii impartiti pe membrii familiei, aveti sanse sa ii obtineti, dar atentie la modul cum este 'construita" apararea dvs si cum convingeti instanta ca nu inculpatul va plati, ci asiguratorul.

Alte discuții în legătură

Infractiuni privind circulatia pe drumuri publice chelugeorgiana chelugeorgiana Sotul meu a fost prins de 3 ori circuland fara permis si de fiecare data i s-a intocmit dosar penal. La primul a primit 8 luni inchisoare, la al doilea 1an si ... (vezi toată discuția)
Reducerea pedepsei mai duce la executarea acesteia in termenul de incercare? desirelia75 desirelia75 Casează sentinţa penală recurată şi rejudecând dispune : Reduce de la un an închisoare la 6 ( şase) luni închisoare pedeapsa aplicată inculpatului ... (vezi toată discuția)
Solutie curtea de apel marian-ene marian-ene Solutie: Admite recursul formulat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Bârlad împotriva sentintei penale nr. 235 din 08 Mai 2012 a Judecatoriei BÂRLAD, ... (vezi toată discuția)