avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 948 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... decizie sanctionare cercetare disciplinara
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

decizie sanctionare cercetare disciplinara

Buna seara,

Maine am o zi plina cu comisii de disciplina.
Intrebarea mea este in cazul in care nu o sa reusesc sa dau decizia de sanctionare si decizia de incetare (acolo unde este cazul) maine si le trimit prin posta luni e vreo problema?????

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:03, 23 Martie 2012
Codul muncii:

ART. 252
(1) Angajatorul dispune aplicarea sancţiunii disciplinare printr-o decizie emisã în formã scrisã, în termen de 30 de zile calendaristice de la data luãrii la cunoştinţã despre sãvârşirea abaterii disciplinare, dar nu mai târziu de 6 luni de la data sãvârşirii faptei.
(2) Sub sancţiunea nulitãţii absolute, în decizie se cuprind în mod obligatoriu:
a) descrierea faptei care constituie abatere disciplinarã;
b) precizarea prevederilor din statutul de personal, regulamentul intern, contractul individual de muncã sau contractul colectiv de muncã aplicabil care au fost încãlcate de salariat;
c) motivele pentru care au fost înlãturate apãrãrile formulate de salariat în timpul cercetãrii disciplinare prealabile sau motivele pentru care, în condiţiile prevãzute la art. 251 alin. (3), nu a fost efectuatã cercetarea;
d) temeiul de drept în baza cãruia sancţiunea disciplinarã se aplicã;
e) termenul în care sancţiunea poate fi contestatã;
f) instanţa competentã la care sancţiunea poate fi contestatã.
(3) Decizia de sancţionare se comunicã salariatului în cel mult 5 zile calendaristice de la data emiterii şi produce efecte de la data comunicãrii.
(4) Comunicarea se predã personal salariatului, cu semnãturã de primire, ori, în caz de refuz al primirii, prin scrisoare recomandatã, la domiciliul sau reşedinţa comunicatã de acesta.
(5) Decizia de sancţionare poate fi contestatã de salariat la instanţele judecãtoreşti competente în termen de 30 de zile calendaristice de la data comunicãrii.
c) motivele pentru care au fost înlãturate apãrãrile formulate de salariat în timpul cercetãrii disciplinare prealabile sau motivele pentru care, (în condiţiile prevãzute la art. 251 alin. (3), nu a fost efectuatã cercetarea);

la acest pct c) daca salariatul si-a recunoscut vina si nu a formulat aparari
Mentionez acest lucru in decizie???
sau mai exact ce motive ar putea fi care sa inlature apararile formulate de salariat???
un exemplu ati putea sa-mi dati???

Multumesc
ART. 251
(3) Neprezentarea salariatului la convocarea fãcutã în condiţiile prevãzute la alin. (2) fãrã un motiv obiectiv dã dreptul angajatorului sã dispunã sancţionarea, fãrã efectuarea cercetãrii disciplinare prealabile.


Daca nu se prezinta, scrieti "in urma neprezentarii angajatului la convocarea nr.... din data .... , convocare de care a luat la cunostinta, si ca urmare a abaterii savarsite, comisia propune urmatoarea sanctiune...."

Dca angajatul recunoaste greseala, mentionati in procesul verbal "angajatul recunoaste ca ....."

Apararea angajatului poate fi inlaturata daca sustine ceva care nu e adevarat si aveti dovada ca minte. Sau spune ca n-a cunoscut regula respectiva, desi i-a fost adus la cunostinta regulamentul intern care prevede acea regula si aveti semnatura lui pentru acest lucru.
Cam asa ceva ar trebui sa fie.
Succes!
Ultima modificare: Joi, 22 Martie 2012
ana-cer, moderator
daca pe procesul verbal am omis sa trec comportamentul salariatului la locul de munca ce se poate intampla???


Multumesc
astazi am avut comisie cu o doamna care chiar daca a fost in comisie si a incalcat regulamentul intern ca abatere disciplinara , comisia a hotarat sa -i dea avertisment scris.
Ar trebui sa caut alte articole in regulamentul intern altele decat abateri disciplinare pe teritorul societatii??????sau sunt in regula si acelea de la abateri disciplinare grave care pot duce la desfacerea contractului, chiar daca ei i s-a dat avertisment scris??????

Multumesc

Alte discuții în legătură

Incheierea contractului de munca cristinasova cristinasova Buna seara ! Va rog sa ma ajutati sa pot incheia un contract de munca a unei angajate care a plecat de la locul de munca fara sa anunte si fara demisie, cum ... (vezi toată discuția)
Art. 61. [cazurile concedierii pentru motive subiective] d_roxana d_roxana Buna ziua, Va rog frumos sa ma ajutati cu un raspuns: am un angajat care a gresit executia la locul de munca (a primit abatere verbala) si apoi nu a mai ... (vezi toată discuția)
Concediere salariat pe motiv de neprezentare la locul de munca FSimona FSimona un salariat poate sa fie concediat daca nu s-a prezentat mai multe zile la locul de munca nemotivat? dupa cate zile poate sa fie concediat? (vezi toată discuția)