avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 808 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Se aplica noul cod contractelor de inchiriere semnate ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Se aplica noul cod contractelor de inchiriere semnate inainte?

Daca un contract de inchiriere a fost semnat inainte de 1.oct.2010, se aplica sau nu acestui contract articolele din noul cod civil privind inchirierea?
Ma intereseaza situatii care intervin dupa intrarea in vigoare a noului cod, de exemplu cea de la art.1832 alte persoane care locuiesc impreuna cu chiriasul alin.1: in lipsa unei interdictii stipulate in acest sens, si alte persoane pot locui impreuna cu chiriasul..
La data semnarii contractului inainte de intrarea in vigoare a nopului cod, legea prevedea faptul ca persoanele care locuiesc impreuna cu chiriasul vor fi trecute in contractul de inchiriere, acum dupa noul cod nu mai este asa, este la latitudinea chiriasului cu cine locuyieste, oricand doreste chiriasul pe perioada contractului, de aceea am pus intrebarea.
Ultima modificare: Vineri, 23 Martie 2012
eugen82, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters248209 , utilizator 09:48, 5 Aprilie 2012
Se aplica legislatia existenta la data incheierii contractului.
ce parere aveti de art.5 alin.1 legea de aplicare? dispozitiile.. sunt aplicabile si efectelor viitoare ale situatiilor juridice nascute anterior...
Acele dispozitii nu au relevanta, trebuia sa citati (cititi) toata fraza din legea de punere in aplicare.
Dispozitiile Codului civil sunt aplicabile si efectelor viitoare ale situatiilor juridice nascute anterior intrarii in vigoare a acestuia, derivate din starea si capacitatea persoanelor, din casatorie, filiatie, adoptie si obligatia legala de intretinere, din raporturile de proprietate, inclusiv regimul general al bunurilor, si din raporturile de vecinatate, daca aceste situatii juridice subzista dupa intrarea in vigoare a Codului civil.

Contractului de inchiriere incheiat inainte de intrarea in vigoare a noului Cod Civil i se aplica prevederile vechiului cod.
Art. 102 din Legea nr. 71/2011 pentru punerea in aplicare a Codului Civil stabileste dispozitiile legale aplicabile contractului de inchiriere si anume dispozitiile legii in vigoare la data cand a fost incheiat contractul, in tot ceea ce priveste incheierea, interpretarea, efectele, executareea si incetarea sa. A se vedea si art. 133 din aceeasi lege. Prin urmare, in situatia dumneavoastra se apica dispozitiile din vechiul cod civil.
Ultima modificare: Miercuri, 28 Martie 2012
ALINA CAUC, Avocat
salut . si eu am incheiat un contract inainte de 1.10.2011 dupa care contractantul a revenit la situatia anterioara................
se aplica regulile codului civil de la data incheieri contractului

Alte discuții în legătură

Aplicare cod civil vechi/nou raicuraisa raicuraisa Va rog sa-mi spuneti de cand se aplica noul cod civil si unde se mentioneaza De unde reiese ca pentru intamplari petrecute/reclamate inainte de data ... (vezi toată discuția)
Cod civil vechi sau cod civil nou catalinro2008 catalinro2008 buna ziua ! am o intrebare si va rog daca se poate astept un raspuns. Am 3 credite contractate in anul 2007 ultimul , si doresc sa stiu daca se aplica codul ... (vezi toată discuția)
Caracterul executoriu al contractului de inchiriere georgi_ciungulescu georgi_ciungulescu Buna ziua, Contractul de inchiriere constituie titlu executoriu? Multumesc pentru raspuns. (vezi toată discuția)