avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 806 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediul de odihna si orele suplimentare?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediul de odihna si orele suplimentare?

As dori sa stiu daca acestea se platesc la fel si daca nu cu cat se platesc fiecare?Mi-a incetat contractul de munca deoarece sa inchis spatiul unde lucram.Se da ceva suplimentar la concediul de odihna?Orele suplimentare se platesc dublu?Daca da ma intereseaza si legile respective .
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:40, 25 Martie 2012
C. Mun
Art. 122. [compensarea muncii suplimentare prin ore libere platite]
(1) Munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia.
(2) In aceste conditii salariatul beneficiaza de salariul corespunzator pentru orele prestate peste programul normal de lucru.
(3) In perioadele de reducere a activitatii angajatorul are posibilitatea de a acorda zile libere platite din care pot fi compensate orele suplimentare ce vor fi prestate in urmatoarele 12 luni.
Art. 123. [compensarea muncii suplimentare prin acordarea unui spor la salariu]
(1) In cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila in termenul prevazut de art. 122 alin. (1) in luna urmatoare, munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu corespunzator duratei acesteia.
(2) Sporul pentru munca suplimentara, acordat in conditiile prevazute la alin. (1), se stabileste prin negociere, in cadrul contractului colectiv de munca sau, dupa caz, al contractului individual de munca, si nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza.


Pentru orele suplimentare efectuate, dvs nu mai pueti beneficia de timp liber corespunzator, dat fiind faptul ca societatea unde lucrati a inchis acel spatiu.In aceste conditii beneficiati de un spor la salariu, conform art 12 C. Mun.

In ceea ce priveste concediul de odihna avem :
Art. 145. [durata concediului de odihna]
(1) Durata minima a concediului de odihna anual este de 20 de zile lucratoare.
(2) Durata efectiva a concediului de odihna anual se stabileste in contractul individual de munca, cu respectarea legii si a contractelor colective aplicabile, si se acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic


Deci, puteti beneficia de cel putin 20 de zile de CO, in cazul in care ati lucrat un an intreg.Daca ati lucrat mai putin, CO este proportional cu lunile lucrate.De asemenea, puteti avea un CO mai mare de 20 zile/an , in functie de cum ati negociat CIM.:)
@ eleee

1. Deoarece compensarea prin ore libere plătite nu este posibilă întrucat raportul de munca a incetat, munca suplimentară va fi plătită salariatului prin adăugarea unui spor la salariu corespunzător duratei acesteia.
Sporul pentru muncă suplimentară se stabileşte prin negociere, în cadrul contractului colectiv de muncă sau, după caz, al contractului individual de muncă, şi nu poate fi mai mic de 75% din salariul de bază.

2. Nu se da nimic la CO ... daca acesta nu a fost efectuat , atunci zilele de CO neefectuate se compenseaza in bani la incetarea c.i.m. ...

Art.146 (4) C.mun. : Compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat este permisă numai în cazul încetării contractului individual de muncă.

Art. 150 C.mun.:
(1) Pentru perioada concediului de odihnă salariatul beneficiază de o indemnizaţie de concediu, care nu poate fi mai mică decât salariul de bază, indemnizaţiile şi sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectivă, prevăzute în contractul individual de muncă.
(2) Indemnizaţia de concediu de odihnă reprezintă media zilnică a drepturilor salariale prevăzute la alin. (1) din ultimele 3 luni anterioare celei în care este efectuat concediul, multiplicată cu numărul de zile de concediu.
.......
freeelis a scris:



Art.146 (4) C.mun. : Compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat este permisă numai în cazul încetării contractului individual de muncă. .......


Corect!:) Cum de-am uitat de asta?:stunned:

Si inca o mica completare , sporul pentru munca suplimentara se acorda in baza art.122 alin.2 C.mun. si nu conform art.12 C.mun. .... :-/
Va multumesc frumos pentru raspuns dar m-am exprimat gresit cu orele suplimentare ,adica am si din acelea dar am mai lucrat si in zilele libere legale.Acelea nu se platesc dublu?

Alte discuții în legătură

Spor de 100% alexandra24 alexandra24 Buna ziua,daca CCMN nu este in vigoare si cum acesta prevedea ca trebuie sa acordam un spor de 100% pt munca in zilele libere si zilele de sarbatoare legale ... (vezi toată discuția)
Ore suplimentare Gyna Gyna Eu am fost la serviciu pe 25 Dec.(Duminica) , pe 26 Dec.(Luni), pe 1Ian.(Duminica) si pe 2 Ian.(Luni).In acest an mi-am petrecut sarbatorile la serviciu.Este ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, referitor la plata orelor suplimentare festive..... dextercfr dextercfr As dori sa aflu ce anume prevede legislatia in vigoare, referitor la executarea OSF(ore suplimentare festive) si modul de plata a acestora. Mentionez ca, ... (vezi toată discuția)