avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1089 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Penalizari la un contract
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Penalizari la un contract

Buna seara,
Sunt interesata sa stiu daca in Romania exista vreo lege care reglementeaza penalizarile pentru neplata la termen in cadrul unui contract ( in cazul meu unul de studii ).

Multumesc,
Cel mai recent răspuns: Lucian Huzum , Consilier juridic 10:24, 20 Aprilie 2012
Teoretic in cuprinsul fiecarui contract trebuie sa exista si clauze care prevad ce se intampla daca partile nu isi indeplinesc la timp obligatiile contractuale. Daca una dintre parti are de indeplinit o obligatie de plata trebuie sa se prevada ce se intampla daca nu o indeplineste la timp (in general se merge pe un procent de majorari la suma restanta).
Este la latitudinea partilor sa stabileasca sau nu penalitati in cazul in care nu se executa la timp o obligatie. Art. 1166 Cod civil prevede ca un contract este un acord de vointe incheiat intre parti, iar art. 1270 prevede ca un contract valabil incheiat are putere de lege intre partile contractante.

~ Conținut șters la cerere ~
Dar nu era o lege precum ca daca se adauga un procent de n% , totalul penalizarilor nu poate depasi suma initiala?
De exemplu sa zicem ca facultatea costa 500€/an si poate fi platita in 3rate egale (1rata = 167€), penalizarea fiind 0,5% pt fiecare zi intarziata. Daca intarzii cu prima rata si o achit dupa 300 zile, penalizarile vor putea depasi rata initiala?
Ultima modificare: Marți, 17 Aprilie 2012
dzay, utilizator
~ Conținut șters la cerere ~
BODEALEX a scris:

Clauzele privind "penalizarile pentru neplata la termen in cadrul unui contract" , trebuiesc convenite si stabilite la momentul negocierii , in nici un caz dupa semnarea Contractului.

Clauzele unui contract se pot modifica si dupa semnarea acestuia, modificarea facandu-se prin act aditional la contract acceptat de partile contractante.

@dzay: studiati daca in contract sunt prevazute penalitati pentru intarziere si modul lor de calcul.
Cu privire la un act normativ care sa reglementeze ca "totalul penalitatilor nu pot depasi suma initiala", era art. 4 din legea nr. 469 din 2002 privind intarirea disciplinei contractuale, insa acest act normativ a fost abrogat prin legea nr. 246 din 2009.

Alte discuții în legătură

Legea 469/2002 ??? Maxtor_17 Maxtor_17 Mi-a ramas de platit din 2007 un impozit pe teren in valoare de 200 ron si in contract apar penalitati de intarziere de 5%/zi si acuma am de platit 3600 ron ... (vezi toată discuția)
Penalitati mai mari decat factura elenalu elenalu Poate o institutie publica sa-mi calculeze penalitati care depasesc factura? (vezi toată discuția)
Formula calcul penalitati de intarziere Ana Popescu Ana Popescu ma poate ajuta cineva cu formulele dupa care se calculeaza penalitatile de intarziere la o datorie datand din anul 2009? Spre exemplu, factura este emisa la ... (vezi toată discuția)