avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 373 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Problemele profesionale ale ... COR - jurisconsult sau consilier juridic?
Discuție deschisă în Problemele profesionale ale consilierilor juridici

COR - jurisconsult sau consilier juridic?

Doresc sa va supun atentiei o “discutie” in legatura cu doua notiuni: aceea de “consilier juridic” si respectiv cea de “jurisconsult”.
Scopul discutiei este unul simplu: ca impreuna cu voi, sa incerc sa lamuresc (si sa ma la…) pana la capat “nebuloasa” sau ambiguitatea (ma rog numiti-o cum vreti) din jurul celor doua “chestiuni”.
Prin urmare sa purced la exemplificari (rationamente) pentru a alimenta pofta de discutie a acelor ce vad mai clar in jurul lor daca le dai in punct de sprijin.
Ei bine, daca in ceea ce priveste prima notiune de “consilier juridic” (Slava D-lui !!) exista o Legea 514/2003, un statut etc. care cat de cat mai staruie asupra “termenului”, in ceea ce priveste “jurisconsultul” - PAUZA – mai nimic ( cel putin acesta este rezultatul cautarilor mele). Si totusi, cautand prin dictionar (juridic – bineinteles, de prof. univ. dr. Vl. Hanga) iata ce am descoperit in schimbul a ceea ce cautam : “jurisconsult – persoana ce desfasoara o activitate juridica ; lat iurisconsultus” – extrem de “explicativa” mi-am zis eu pe dinauntru! Practic nenea cu dictionarul nu a spus nimic nemaiauzit, ci a tinut sa ne reaminteasca faptul ca “jurisconsultul are legatura cu dreptul” (bravos natiune!!).
Un alt loc, in care mai poposeste termenul de jurisconsult ar mai fi acela din “COR- Clasificarea Ocupatiilor din Romania” unde la pozitia 2421 AVOCATI gasim urmatoarele trei subdiviziuni:
- 242101 – avocat
- 242102 – jurisconsult
- 242103 – consilier juridic
Ca o paranteza in completarea aliniatului precedent as tine sa mai adaug, ca nu inteleg pentru ce un cod la “jurisconsult” si un altul la “consilier juridic”, din moment ce despre unul mai stim cate ceva iar despre celalat “BA”- numai presupuneri (obs. personala). In aceeasi ordine de idei , cu rugamintea de a nu uita sporovoiala din COR, as dori sa va caligrafiez art.19 alin. 3 din Regulamentul examenului de primire in profesia de avocat (sesiunea noiembrie 2004), care spune urmatoarele: “Consilierii juridici care nu au sustinut examen de definitivare in profesia de consilier juridic (jurisconsult), dar aveau o vechime de 5 anila data intrarii in vigoare a Legii nr. 514 / 2003 privind profesia de consilier juridic, dobandesc calitatea de avocat definitiv”.
Deci sa ne intelegem, in COR sunt doua lucruri diferite, in vreme ce , lasand la o parte treaba cu avocatura, din regulament reiese clar, ca: consilier juridic = (egal) jurisconsult.
Iata de ce, mi-am propus sa va supun atentiei aceasta chestiune, tocmai in ideea de a mai asculta si alte pareri pertinente (cu sau “fara nici o legatura” cu “situatia” de fata :-)
; avand convingerea ca “scurtul” meu demers a fost inteles la justa lui valoare astept si opiniile voastre, cu rugamintea, de a mi se scuza “scaparile” - facute fara voie (nu am pretentia ca am epuizat subiectul) in legatura cu problematica discutiei. Bye bye

Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:20, 17 Octombrie 2012
citeste decretul143/1955 privitor la organizarea si functionarea oficiilor juridice; vei vedea ca raspunsul la intrebarea ta este foarte simplu;
acum raspunde-mi si tu la 2 intrebari; esti jurisconsult sau consilier juridic? si daca da, de cand ?

simona onofrei

>Doresc sa va supun atentiei o “discutie” in legatura cu doua notiuni: aceea de “consilier juridic” si respectiv cea de “jurisconsult”.
>Scopul discutiei este unul simplu: ca impreuna cu voi, sa incerc sa lamuresc (si sa ma la…) pana la capat “nebuloasa” sau ambiguitatea (ma rog numiti-o cum vreti) din jurul celor doua “chestiuni”.
>Prin urmare sa purced la exemplificari (rationamente) pentru a alimenta pofta de discutie a acelor ce vad mai clar in jurul lor daca le dai in punct de sprijin.
>Ei bine, daca in ceea ce priveste prima notiune de “consilier juridic” (Slava D-lui !!) exista o Legea 514/2003, un statut etc. care cat de cat mai staruie asupra “termenului”, in ceea ce priveste “jurisconsultul” - PAUZA – mai nimic ( cel putin acesta este rezultatul cautarilor mele). Si totusi, cautand prin dictionar (juridic – bineinteles, de prof. univ. dr. Vl. Hanga) iata ce am descoperit in schimbul a ceea ce cautam : “jurisconsult – persoana ce desfasoara o activitate juridica ; lat iurisconsultus” – extrem de “explicativa” mi-am zis eu pe dinauntru! Practic nenea cu dictionarul nu a spus nimic nemaiauzit, ci a tinut sa ne reaminteasca faptul ca “jurisconsultul are legatura cu dreptul” (bravos natiune!!).
>Un alt loc, in care mai poposeste termenul de jurisconsult ar mai fi acela din “COR- Clasificarea Ocupatiilor din Romania” unde la pozitia 2421 AVOCATI gasim urmatoarele trei subdiviziuni:
>- 242101 – avocat
>- 242102 – jurisconsult
>- 242103 – consilier juridic
>Ca o paranteza in completarea aliniatului precedent as tine sa mai adaug, ca nu inteleg pentru ce un cod la “jurisconsult” si un altul la “consilier juridic”, din moment ce despre unul mai stim cate ceva iar despre celalat “BA”- numai presupuneri (obs. personala). In aceeasi ordine de idei , cu rugamintea de a nu uita sporovoiala din COR, as dori sa va caligrafiez art.19 alin. 3 din Regulamentul examenului de primire in profesia de avocat (sesiunea noiembrie 2004), care spune urmatoarele: “Consilierii juridici care nu au sustinut examen de definitivare in profesia de consilier juridic (jurisconsult), dar aveau o vechime de 5 anila data intrarii in vigoare a Legii nr. 514 / 2003 privind profesia de consilier juridic, dobandesc calitatea de avocat definitiv”.
>Deci sa ne intelegem, in COR sunt doua lucruri diferite, in vreme ce , lasand la o parte treaba cu avocatura, din regulament reiese clar, ca: consilier juridic = (egal) jurisconsult.
>Iata de ce, mi-am propus sa va supun atentiei aceasta chestiune, tocmai in ideea de a mai asculta si alte pareri pertinente (cu sau “fara nici o legatura” cu “situatia” de fata :-)
>; avand convingerea ca “scurtul” meu demers a fost inteles la justa lui valoare astept si opiniile voastre, cu rugamintea, de a mi se scuza “scaparile” - facute fara voie (nu am pretentia ca am epuizat subiectul) in legatura cu problematica discutiei. Bye bye
>
>
stimate domn,
daca ar fi sa facem un exercitiu si sa despicam firul in patru (desi actualmente, vointa legiuitorului este de simplificare, in sensul aducerii tuturor la un numitor comun in vederea aderarii si compatibilizarii sitemului national cu cel EU), as putea specula ca [1] avocatul; [2] juristul din privat (asta era si in dreptul roman); [3] juristul din functia publica (ca aceasta a fost vointa legiuitorului din decretul din 1954 - era si singurul, intrucat nu exista capital privat in comercial, cu exceptia unor joint-ventures, asocieri, de comert exterior).
...azi ar trebui in primul rand sa se inscrie in UCCJ, consilierii din functia publica, ca si continuatori ai celor anvizajati de legiuitor in 1954, opinia mea.
...fortuna vis
cj.brw
As dori sa adaug si eu ceva la aceasta tema. Pe cartea mea de munca scrie Jurist. Credeti ca e vreo diferenta fata de Consilier Juridic?
Din partea mea nu.
Astept raspuns la aceasta. Va multumesc.
Un ignorant (a) a scris in mod gresit in cartea de munca.Teoretic,dar pe undeva si practic,termenul de 'jurist" desemneaza persoana care are studii juridice:avocati,consilieri,notari,judecatori,procurori.executori.
Deci termenul inserat este extrem de vag si ar suporta o corectura.
CJ CRISTI
Legea nr. 514/2003 nu mai foloseste termenul de jurisconsult. De asemenea, legea abroga Decr. 143/1955 si orice dispozitii contrare. Prin urmare, termenul de jurisconsult nu mai exista astazi.
c.j. Ovidiu T.

Alte discuții în legătură

Cosilier juridic - pot sa ma inscriu in ccj? simona27 simona27 Am absolvit Facultatea de Drept acum doi ani, si m-am angajat la o firma ca jurist , neavand indrumator . As dori sa ma inscriu ca consilier juridic stagiar ... (vezi toată discuția)
Care este forma corecta in cartea de munca? jurist sau consilier juridic? meerceea meerceea Am o simpla intrebare...care este forma corecta in cartea de munca? jurist sau consilier juridic? exista vreo lege in care se stipuleaza?ms (vezi toată discuția)
Cod cor consilier juridic ContSters114803 ContSters114803 buna ziua, am o problema : recent am absolvit facultatea de drept si seful meu vrea sa ma incadreze consilier juridic.B-) toate bune pana aici, am facut ... (vezi toată discuția)