avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 595 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale acte necesare pt inregistrare cesiune de actiuni
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

acte necesare pt inregistrare cesiune de actiuni

In cazul cand un actionar cesioneaza actiunile sale catre o persoana din afara societatii, care ar fi actele necesare pt inregistrarea cesiunii in Registrul Comertului
Cel mai recent răspuns: Elena070 , utilizator 15:14, 4 Octombrie 2017
Daca le-ati numit actiuni inseamna ca va referiti la cesiunea actiunilor unei societati pe actiuni. Aici sunt doua situatii dupa cum SC este tranzactionata sa nu la bursa.
Precizati-mi daca este vorba de un SA sau ati numit generic partile sociale ca fiind "actiuni".
Intr-adevar este vorba despre o societate pe actiuni, care nu este tranzactionata la bursa. Insa daca ar fi tranzactionata care ar fi diferentele
Daca sunt actionari tip lista, nici macar nu se inregistreaza la Registrul Comertului, ci doar in REgistrul Actionarilor detinut de societate.
Daca sunt actionari mentionati in actul constitutiv, pentru inregistrarea cesiunii sunt necesare:
- contractul de cesiune de actiuni;
- hotarirea adunarii generale a actionarilor (in urma convocarii legale)
- taxa ORC + timbre mobile;
- actul constitutiv actualizat.

Daca este societate tranzactionata la bursa nu se inregistreaza nimic la ORC deoarece Registrul Actionarilor este detinut de o societate de registru. Inregistrarea in registrul actionarilor este suficienta.
Vinzarea se face prin simpla inminare a actiunii, daca este materializata si la purtator, iar daca este in forma electronica, puse preda contractul de cesiune.

Uneori trebuie sa se respecte un drept de preemtiune, adica de oferta preferentiala a vinzarii catre ceilalti actionari, oferta mentinuta 30 de zile.

Alberto Kurtyan
Am inteles. Eu ma gandeam si la o declaratie a noului actionar ca indeplineste conditiile legale pentru a avea aceasta calitate.
Stimati domni, cesiunea actiunilor intr-un SA NU ESTE OBLIGATORIU sa fie inregistrata la Registrul Comertului, indiferent ca sunt actionari tip lista sau actionari numiti in actul constitutiv al societatii. A se vedea art. 134 alin (3) din Norma Metodologica privind tinerea Registrelor Comertului (face parte din Ordinul nr. 2594/2008), conform caruia: "(3) Transmiterea dreptului de proprietate asupra acţiunilor, cu excepţia acţiunilor aparţinând comanditaţilor din societăţile în comandită pe acţiuni, nu se înregistrează în registrul comerţului. Dacă totuşi se solicită înscrierea unor astfel de menţiuni, acestea se fac în baza extrasului din registrul acţionarilor, certificat de administratorul societăţii, care va certifica efectuarea transmiterii în acest registru. Înregistrarea se va solicita prin completarea formularului-tip "Cerere de depunere şi menţionare acte", la care se adaugă şi dovada privind plata taxelor legale şi timbrul judiciar, în original.

Alte discuții în legătură

Structura actionariat Anny2009 Anny2009 Credeti ca e obligatorie inregistrarea la registrul comertului a noii structuri a actionariatului( din 100% persoane fizice in 70% persoana juridica + 30% ... (vezi toată discuția)
Transmiterea partilor sociale.cesiune ContSters182184 ContSters182184 Buna ziua. 1)Pe perioada suspendarii activitatii unei societati-cu raspundere limitata cu asociat unic-se pot cesiona partile sociale ori trebuie mai intai sa ... (vezi toată discuția)
Cesiune actiuni ContSters89491 ContSters89491 Revin cu un subiect. Stie cineva exact care este procedura prin care se cesioneaza un numar de actiuni la o societate inchisa? Daca contractul de cesiune ... (vezi toată discuția)