Cum pot obtine un ordin de restrictie impotriva unei persoane, nu vreau ca aceasta persoana sa se mai apropie de mine?
Unde ma adresez si cam ce probe imi trebuiesc?
Care e cadrul legislativ?
Nu sunt ruda cu ea .....
Multumesc
Ordinul de restricite este o noutate in legislatia noastra , chiar cu data recenta, insa doar in cadrul legii impotriva violentei in familie este reglementat.
Altfel, actualmente nu exista alt cadru legal.
Protejati-va de acea persoana, daca stiti ca este violenta, adica evitati dvs. intalnirile , cercurile pe care le frezventeaza.
Noile reglementari introduc ordinul de protectie, astfel ca victima violentei in familie poate solicita instantei emiterea unui ordin de protectie si restrictie fata de agresor.
Cererea pentru emiterea ordinului de restrictie va fi depusa fie de victima, fie de reprezentantul legal, si doar la judecatoria de care apartine victima cu domiciliul sau resedinta.
Capitolul VII al legii, "Ordinul de protectie", stabileste ca instanta poate dispune evacuarea temporara a agresorului din locuinta familiei (chiar daca acesta este proprietarul locuintei), interzicerea oricarui contact, inclusiv telefonic, cu victima, dar si suportarea, daca este cazul, a chiriei sau a intretinerii pentru locuinta temporara unde victima locuieste.
Daca va considera necesar, instanta poate dispune si obligarea agresorului de a urma consiliere psihologica, psihoterapie sau poate recomanda efectuarea unui tratament sau a altor forme de ingrijire, in special in scopul dezintoxicarii.
In cazul in care, in conditiile legii, sunt incalcate masurile dispuse de instanta prin ordinul de restrictie, se va considera infractiune de nerespectare a hotararii judecatoresti, iar agresorul risca intre o luna si 12 luni inchisoare. Raspunderea penala poate fi inlaturata doar de impacarea partilor, insa, in caz de condamnare, executarea pedepsei nu va putea fi suspendata conditionat.
Durata masurilor dispuse prin ordinul de protectie este stabilita de judecator si nu poate depasi 6 luni de la data emiterii ordinului, doar in cazurile in care hotararea nu cuprinde o mentiune cu privire la intervalul de timp.
Legea mai prevede ca, la expirarea duratei ordinului de protectie, persoana protejata poate solicita un nou ordin de protectie, daca aceasta considera ca este in pericol in lipsa masurilor de protectie.
Persoana agresată mai poate cere ordin de restricţie, care prevede păstrarea distanţei de minimum 200 de metri faţă de persoana vătămată şi interzicerea oricărui contact telefonic pe o perioadă de cel mult doi ani.
Legea mai prevede şi amendarea agresorului care încearcă să pătrundă în adăpostul victimei. Amenda este de 500- 1.000 de lei.
Masura ordinului de restrictie va putea fi luata la cererea victimei sau din oficiu, de catre instanta de judecata, daca exista date sau indicii ca agresorul poate savarsi o alta infractiune indreptata impotriva membrilor familiei si daca ramanarea acestuia in proximitatea victimei si a celorlalti membri ai familiei prezinta un pericol social. Instanta va solutiona cererile in 24 de ore
Va multumesc, am gasit si eu actul normativ incident, intradevar, inca nu a intrat in vigoare,
Lege nr. 25 din 09/03/2012
Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 165 din 13/03/2012
Intrare in vigoare: 12/05/2012
privind modificarea şi completarea Legii nr. 217/2003 pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie
Art. III. - Prezenta lege intră în vigoare la 60 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Sa inteleg ca la acest moment, nu avem la dispozitie un alt cadru legislativ?
Legea nu este in vigoare in acest moment insa puteti incerca o judecata.
Intotdeauna am fost de parere ca se poate obtine o astfel de hotarare si fara aceasta lege.
Insa, este evident faptul ca nu veti putea invoca un text de lege care nu este in vigoare.
Important este sa ajungeti sa dovediti ceea ce este esential.
Ordin de restrictie
consumer
Buna ziua,
As dori sa stiu in ce conditii se poate obtine un ordin de restrictie, daca se poate, impotriva unei persoane incarcerate, care este pe cale sa ... (vezi toată discuția)