avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 827 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Procura unui minor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Procura unui minor

Buna seara tuturor,as vrea sa stiu daca as da procura sorei fostului concubin(nu suntem casatoriti),cu care am o fiica de sase anisori pentru a veni in vacanta in Italia insotita de sora lui pentru o anumita perioada(nu definitiv)cum pot proceda?si vreau sa mai specific ca eu si tatal fetitei suntem in Italia,nu locuim impreuna doar tinem legatura prin telefon.Va rog frumos sa ma sfatuiti si sa nu fac vreo greseala.
Ultima modificare: Luni, 9 Aprilie 2012
feliciaiva, utilizator
Daca sunteti deja in Italia, va trebui sa mergeti la Consulat sau la Ambasada si sa dati procura acolo.
Va trebuie toate datele "cumnatei" si datele dvs. Veti semna procura personal in fata consulului.
Daca sunteti in Romania, semnati procura in fata unui notar.
va multumesc mult ,as mai dori sa mai stiu daca aceasta procura pe care eu o dau are o anumita perioada in care specifica cat timp sta fetita in Italia?si dak poate locui si la mine?in cazul in care tatal ma minte si nu mi-o aduce sa locuiasca si cu mine in acest timp cat sta in Italia fetita,ce pot face?Sau mai rau daca nu se intoarce sora lui cu fetita in Romania?(nu pot avea incredere in el),asa e mai bine sa va intreb pe dumneavoastra ,inainte de a da procura.
In procura se va specifica obligatoriu:
- datele de identitate ale insotitorului respectiv;
-ruta ce urmeaza pana in statul de destinatie;
-Timpul de sedere in statul respectiv;
- scopul deplasarii;
- indicarea faptului daca minorul urmeaza sa ramana in statul de destinatie, caz in care trebuie mentionata persoana careia urmeaza a-i fi incredintat minorul.
Pentru mai multe detalii, vedeti art. 30 din legea 248/2005 privind regimul liberei circulatii a cetatenilor romani in strainatate.
Daca concubinul dvs. figureaza in certificatul de nastere al minorei la rubrica " tata " si nu aveti o hotarare definitiva si irevocabila prin care minora va este incredintata sau prin care s-a dispus ca autoritatea parinteasca sa fie exercitata in mod exclusiv de dvs., atunci , sora concubinului dvs. poate sa iasa din tara cu minora numai daca va avea:
1.-declaratie notariala de acord a tatalui minorei pentru iesirea din tara a acesteia,
2.-declaratie notariala de acord din partea dvs. in acelasi sens sau amandoi parintii dati o declaratie de acord pentru iesirea din tara a minorei,
3.-declaratie de acord pentru efectuarea formalitatilor necesare eliberarii pasaportului pentru minora ( la fel ca mai sus-separat sau impreuna),
4.-pasaport pentru minora,
5.-cazierul judiciar al insotitorului minorei,

Declaratia va cuprinde:
1.-acordul parintilor cu privire la efectuarea calatoriei respective de catre minora,
2.-statul sau statele de destinatie,
3.-perioada in care urmeaza sa se defasoare calatoria,
4.-datele de identitate al insotitorului minorei,
5.-scopul deplasarii,
6.-ruta urmata pana la statul de destinatie,
7.-indicarea faptului daca minora urmeaza sa ramana in statul de destinatie, caz in care trebuie mentionata persoana careia urmeaza a-i fi incredintata sau daca minora urmeaza sa se reintoarca impreuna cu un insotitor, ale carui date de identitate trebuie indicate, in cazul in care acesta este o alta parsoana decat cea cu care iese din Romania.
va multumesc!

Alte discuții în legătură

Plecarea din romania inapoi in italia cu un copil in varsta de 1 an si 10 luni:proceduri...detalii ??? mihaela0620 mihaela0620 Buna ziua si felicitari pt.acest site.Sa trec la subiect.Acum sunt in Italia cu viitorul sot si cu fetita in varsta de 1 an si 10 luni si trebuie sa venim in ... (vezi toată discuția)
Acord pentru iesirea din tara a minorului alessandra2221 alessandra2221 buna ma numesc Alexandra...as avea si eu o intrebare...eu sunt plecata in Italia si as vrea sa imi aduc fetita la mine...problema este ca nu pot veni eu in ... (vezi toată discuția)
Pasaport minori parinti divortati ContSters59529 ContSters59529 Cum se poate face pasaportul unui minor in cazul parintilor divortati? Ca sa fiu mai explicita, cunosc o femeie tinara care lucreaza legal in Italia de peste ... (vezi toată discuția)