vladfesan a scris:
daca s'a vandut un bun ascuns succesiunii sunt doua cauze de nulitate absoluta : cauza ilicita - pt ca putem presupune ca s-a vandut respectivul imobil pe ascuns pentru a nu se plati partea succesorului celalalt si lipsa consimtamantului : nu toti co-proprietarii au fost de acord cu vinderea bunului
Oare asa sa fie? Eu as spune ca nu.
Dintr-o decizie a Tribunalului Suceava:
Potrivit dispozitiilor Codului civil (art.l019) si potrivit doctrinei juridice, oricare coindivizar poate dispune de cota sa ideala asupra bunului fara acordul celorlalti. Daca însa înstrainarea vizeaza bunul indiviz în materialitatea sa, în tot sau în parte, lipsa acordului unanim al coindivizarilor nu afecteaza valabilitatea vânzarii, ci supune dreptul dobândit de cumparator unei conditii rezolutorii. În timpul starii de in diviziune, oricare dintre coindivizari poate cere prin actiune în justitie partajul pentru salvgardarea drepturilor proprii asupra bunului. Dupa încetarea starii de indiviziune, soarta drepturilor dobânditorilor depinde de rezultatul partajului. Daca bunul intra în lotul coindivizarului vânzator, ca urmare a efectului retroactiv al partajului, acesta va fi considerat proprietar exclusiv de la data perfectarii contractului si, drept urmare, vânzarea ramâne în fiinta. Daca bunul intra în lotul altui coindivizar, contractul se va desfiinta cu efecte retroactive, ca urmare a împlinirii conditiei rezolutorii a partajului.
....................................................................
"potrivit parerii dominante în literatura de specialitate si în practica judiciara, întrucât vânzatorul are o cota ideala din dreptul de proprietate asupra bunului sau bunurilor indivize (este proprietar pro part), nu se aplica regulile privitoare la vânzarea lucrurilor altuia, ci regulile proprii starii de indiviziune, soarta contractului de vânzare cumparare depinzând de rezultatul partajului". (pro.f. univ. dr. Francisc Deak, Tratat de drept civil¬Contracte speciale, Editia a III-a, Editura Universul juridic, Bucuresti, 2001, pag. 58). Asadar, în cazul vânzarii unui bun indiviz se aplica regulile proprii starii de indiviziune desprinse din continutul dispozitiilor art. 785 si art. 786 Cod civil, ceea ce înseamna ca în cazul în care în timpul starii de indiviziune unul dintre copartasi vinde bunul indiviz, vânzarea nu este nula, ci doar supusa conditiei rezolutorii, daca bunul înstrainat cade în lotul altui coproprietar, cum este cazul de fata.