avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1249 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Casa ascunsa succesiune-Solicit parerea unor ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Casa ascunsa succesiune-Solicit parerea unor specialisti

In anul 2000 dupa moartea tatalui mama vitrega cit si fratele vitreg au ascuns de la suucesiune o casa- Cu scopun de a nu o supune unei impartiri corecte.
Vanzatorii au venit la instanta si au declarat ca au vandut casa in anul 1999 tatalui meu si sotiei acestuia printr-o chitanta de mana. Urmand a perfecta actele .La 3 luni tatal meu a decedat iar mama vitrega nu a mai dorit perfectarea actelor. Instanta a retinut ca atunci cand sa vindut casa pe chitanta de mana. Vinzatorii au dat tatalui cat si mamei vitrege toate actele si au transmis integral dreptul de propietate ( Citanta de mana fiind cosiderata un antecontract vinzare cumparare.) Din declaratiile vinzatorilor date in acest proces rezulta ca ei au vrut sa perfecteze actele chiar dupa decesul tatalui meu. Dar mama vitrega nu a mai vrut. Instanta a constatat vinzarea conform chitantei de mana datata din anul 1999 facut actul de vinzare cumparare intre vinzatorii chemati de mine in instanta si parinti ( tatal meu si sotia acestuia ) Acum din anul 2011 am un act autentic care tine loc de vanzare -cumparare.
Acum eu doresc a arata instantei si pot proba cu documente si declaratiile vinzatorilor ca mama vitrega cat si fratele vitreg au ascuns intentionat casa de la masa succcesorala.
Din aceasta casa daca deschid cu fratele meu vitreg o revizuire a succesiunii- mama vitrega (decedata si ea in 2008 mai poate mostenii ceva din aceasta casa-? Sau o pot impartii jumate- jumate cu fratele vitreg?

Inca odata poate aveti un sfat
Stima si multumiri

Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 19:43, 18 Aprilie 2012
aveti multe alte probleme inainte de a pune problema impartirii. in primul rand de ce nu ati intervenit in procesul ce s-a finalizat in 2011 si de ce actionati asa tarziu. trebuie sa anulati actul insa, in 3 ani se prescrie daca stiati situatia. Cosnultati un avocat pe cazul in speta sa vada ce se mai poate face
parerea mea este ca nu se prescrie. cauza ilicita este caz de nulitate absoluta, care este imprescriptibila
In favoarea cui s-a pronuntat instanta? Si ce intelegeti prin faptul ca acum, din 2011, aveti act autentic care tine loc de contract de v/c?

Daca instanta a dispus vanzarea in favoarea parintilor (greu de crezut, ei fiind decedati la data pronuntarii, din cate inteleg) imobilul face parte din masa succesorala.

Nu s-a prescris nimic. Ce sa se prescrie?

Pe de alta parte, nu vad unde e cauza ilicita.

Daca puteti, reveniti cu precizari. Daca nu, nu.

daca s'a vandut un bun ascuns succesiunii sunt doua cauze de nulitate absoluta : cauza ilicita - pt ca putem presupune ca s-a vandut respectivul imobil pe ascuns pentru a nu se plati partea succesorului celalalt si lipsa consimtamantului : nu toti co-proprietarii au fost de acord cu vinderea bunului
vladfesan a scris:

daca s'a vandut un bun ascuns succesiunii sunt doua cauze de nulitate absoluta : cauza ilicita - pt ca putem presupune ca s-a vandut respectivul imobil pe ascuns pentru a nu se plati partea succesorului celalalt si lipsa consimtamantului : nu toti co-proprietarii au fost de acord cu vinderea bunului


Oare asa sa fie? Eu as spune ca nu.

Dintr-o decizie a Tribunalului Suceava:


Potrivit dispozitiilor Codului civil (art.l019) si potrivit doctrinei juridice, oricare coindivizar poate dispune de cota sa ideala asupra bunului fara acordul celorlalti. Daca însa înstrainarea vizeaza bunul indiviz în materialitatea sa, în tot sau în parte, lipsa acordului unanim al coindivizarilor nu afecteaza valabilitatea vânzarii, ci supune dreptul dobândit de cumparator unei conditii rezolutorii. În timpul starii de in diviziune, oricare dintre coindivizari poate cere prin actiune în justitie partajul pentru salvgardarea drepturilor proprii asupra bunului. Dupa încetarea starii de indiviziune, soarta drepturilor dobânditorilor depinde de rezultatul partajului. Daca bunul intra în lotul coindivizarului vânzator, ca urmare a efectului retroactiv al partajului, acesta va fi considerat proprietar exclusiv de la data perfectarii contractului si, drept urmare, vânzarea ramâne în fiinta. Daca bunul intra în lotul altui coindivizar, contractul se va desfiinta cu efecte retroactive, ca urmare a împlinirii conditiei rezolutorii a partajului.

....................................................................

"potrivit parerii dominante în literatura de specialitate si în practica judiciara, întrucât vânzatorul are o cota ideala din dreptul de proprietate asupra bunului sau bunurilor indivize (este proprietar pro part), nu se aplica regulile privitoare la vânzarea lucrurilor altuia, ci regulile proprii starii de indiviziune, soarta contractului de vânzare cumparare depinzând de rezultatul partajului". (pro.f. univ. dr. Francisc Deak, Tratat de drept civil¬Contracte speciale, Editia a III-a, Editura Universul juridic, Bucuresti, 2001, pag. 58). Asadar, în cazul vânzarii unui bun indiviz se aplica regulile proprii starii de indiviziune desprinse din continutul dispozitiilor art. 785 si art. 786 Cod civil, ceea ce înseamna ca în cazul în care în timpul starii de indiviziune unul dintre copartasi vinde bunul indiviz, vânzarea nu este nula, ci doar supusa conditiei rezolutorii, daca bunul înstrainat cade în lotul altui coproprietar, cum este cazul de fata.

Alte discuții în legătură

Se poate cere revizuire succesiune? invocand art.703 cod civil ? bun ascuns intentionat de la masa succesorala... dorudoru dorudoru Pe scurt.: anul 2000 tata moare. Dupa 2 luni Sotia tatalui (mama vitrega) deschidem succesiune. Se imparte omeneste totul 1 apartament din Bucuresti, Dupa 6 ... (vezi toată discuția)
Va rog frumos sfatuiti-ma ! cum sa fac sa iasa bine in aceasta speta ? poate cineva cu suflet ne va indruma dorudoru dorudoru --Beneficiaza de scutire taxa de timbru judiciar---Speta este Am deschis un dosar civil pentru ( Hotarare judecatoreasca care sa tina loc de act autentic de ... (vezi toată discuția)
Pot cere si efectuarea succesiunii pentru fratele bonlav ? in acelasi dosar ? dorudoru dorudoru ---Beneficiaza de scutire taxa de timbru judiciar---Speta este Am deschis un dosar civil pentru ( Hotarare judecatoreasca care sa tina loc de act autentic de ... (vezi toată discuția)