avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 528 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Controlul anual de medicina muncii
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Controlul anual de medicina muncii

Buna ziua

Ma intereseaza sa stiu daca administratorii de firma sunt obligati sa efectueze acest control si daca da conform carui articol de lege/legislatie in vigoare.

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: ionion2000 , utilizator 23:52, 20 August 2012
Nu se intelege, sa fie administratorul supus controlului medical sau sa suporte costul controlului medical periodic pentru lucratorii din societate?
Daca va referiti la controlul medical periodic pentru lucratorii din societate:
LEGEA nr.319 din 14 iulie 2006 securitatii şi sanatatii in munca
Art. 13. - In vederea asigurarii conditiilor de securitate şi sanatate in munca şi pentru prevenirea accidentelor de munca şi a bolilor profesionale, angajatorii au urmatoarele obligatii:
j) sa angajeze numai persoane care, in urma examenului medical şi, dupa caz, a testarii psihologice a aptitudinilor, corespund sarcinii de munca pe care urmeaza sa o execute şi sa asigure controlul medical periodic şi, dupa caz, controlul psihologic periodic, ulterior angajarii;
Art. 39. - (1) Constituie contraventii faptele savârşite de angajatorii aflati in una dintre situatiile prevazute de prezenta lege.
(4) Constituie contraventie şi se sanctioneaza cu amenda de la 4.000 lei la 8.000 lei incalcarea dispozitiilor art. 12 alin. (1) lit. a) şi b), art. 13 lit. a), d)-f), h)-m) şi o), art. 20, art. 29 alin. (1) lit. a) şi ale art. 32 alin. (2).

HG nr. 355 din 11 aprilie 2007 privind supravegherea sănătăţii lucrătorilor cu modificari si completari ulterioare.
ART. 4
(1) Supravegherea sănătăţii lucrătorilor este asigurată de către medicii specialişti de medicina muncii.
ART. 6
Angajatorii din orice domeniu de activitate, atât din sectorul public, cât şi din sectorul privat, sunt obligaţi să respecte reglementările în vigoare privind supravegherea sănătăţii lucrătorilor.
ART. 7
Angajatorii sunt obligaţi să asigure fondurile şi condiţiile efectuării tuturor serviciilor medicale profilactice necesare pentru supravegherea sănătăţii lucrătorilor, aceştia nefiind implicaţi în niciun fel în costurile aferente supravegherii medicale profilactice specifice riscurilor profesionale.
ART.8
(1) Serviciile medicale profilactice prin care se asigură supravegherea sănătăţii lucrătorilor sunt: examenul medical la angajarea în muncă, de adaptare, periodic, la reluarea activităţii, supraveghere specială şi promovarea sănătăţii la locul de muncă.
Si atentie periodic nu inseamna anual, in functie de domeniul de activitate periodicitatea poate fi si la alte intervale de timp.
Ultima modificare: Miercuri, 18 Aprilie 2012
inspectorSSM, utilizator
Asa cum a mentionat si Inspector SSM angajatorul are obligatia de a asigura controlul medical tuturor angajatilor din societate. Insa din cate stiu eu Administratorul societatii nu are neaparat si contract de munca. Legea nu face nici o mentiune separata cu referire la acest caz. Se poate totusi considera ca Administratorul societatii are indatoriri in cadrul firmei, conform Actului Constitutiv al societatii si atunci se impune controlul medical.
Multumesc pentru raspunsurile dvs insa pe mine ma intereseaza daca administratorul firmei are obligatia de a afectua ( el insusi) controlul anual medical, mai exact legislatia spune ceva din punctul acesta de vedere.
In cazul in care nu doreste sa se prezinte la acest acest control care ar fi consecintele?( cu ata mai mult cu cat conduce si masina din partea companiei)

Aveti mai sus consecintele directe, scrise de Inspector SSM, adica amenda contraventionala intre 4000-8000 RON. Insa datorita faptului ca este si utilizator de masina de companie, in cazul unui accident de munca, rezultat in urma unui accident de circulatie, si in functie de consecintele acestui accident pot fi si fapte penale dupa cum se mentioneaza in articolele de mai jos:
ART. 37
(1) Neluarea vreuneia dintre măsurile legale de securitate şi sănătate în muncă de către persoana care avea îndatorirea de a lua aceste măsuri, dacă se creează un pericol grav şi iminent de producere a unui accident de muncă sau de îmbolnăvire profesională, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la un an la 2 ani sau cu amendă.
(2) Dacă fapta prevăzută la alin. (1) a produs consecinţe deosebite, pedeapsa este închisoarea de la un an la 3 ani sau amendă.
(3) Fapta prevăzută la alin. (1) săvârşită din culpă se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă, iar fapta prevăzută la alin. (2) săvârşită din culpă se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la un an sau cu amendă.
ART. 38
(1) Nerespectarea de către orice persoană a obligaţiilor şi a măsurilor stabilite cu privire la securitatea şi sănătatea în muncă, dacă prin aceasta se creează un pericol grav şi iminent de producere a unui accident de muncă sau de îmbolnăvire profesională, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la un an la 2 ani sau cu amendă.
(2) Dacă fapta prevăzută în alin. (1) a produs consecinţe deosebite, pedeapsa este închisoarea de la un an la 3 ani sau amendă.
(3) Dacă nerespectarea constă în repunerea în funcţiune a instalaţiilor, maşinilor şi utilajelor, anterior eliminării tuturor deficienţelor pentru care s-a luat măsura opririi lor, pedeapsa este închisoarea de la un an la 2 ani sau amendă.
(4) Faptele prevăzute la alin. (1) şi (3) săvârşite din culpă se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă, iar fapta prevăzută la alin. (2) săvârşită din culpă se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la un an sau cu amendă.
Din pacate nu am reusit sa obtin un raspuns concret de la DVS intrebarea mea ar trebui sa aiba un raspuns cu "Da" administratorul firmei trebuie sa efectueze controlul de medicina muncii anual pentru ca.......... sau NU administratorul nu este obligat sa efectueze acest control pentru ca.... ( nu ma refer la nagajatii dinunitate ci ma refer strict la administrator - 1 persoana)

Multumesc,

Alte discuții în legătură

Analize medicale personal tesa raresbogdan raresbogdan Ce analize medicale trebuie sa faca un angajat tesa (functionar administrativ) dar care conduce si masina institutiei cat b .Care este si baza legala ? ... (vezi toată discuția)
O companie vrea să asigure transportul angajaților la/de la locul de muncă cu microbuze proprii, conduse de angajați. ce formalități trebuie să îndeplinească? apetra apetra O companie la inceput de drum si vrea sa asigure transport la / de la locul de munca al angajatilor cu microbuze proprietate. Ar urma ca microbuzele sa fie ... (vezi toată discuția)
Aviz medical ptr conducator auto pe masina de 3.5 to gina2010 gina2010 Buna ziua, pentru un conducator auto transport marfa pe masina de 3.5 to este obligatoriu, pe langa avizul psihologic si cel medical? Multumesc (vezi toată discuția)