avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 919 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Adoptie in familie
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Adoptie in familie

Am si eu o problema si va rog sa ma ajutati. Vreau sa infiez copilul surorii mele care va naste in curand. Ea este necasatorita. Am inteles ca s-a schimbat legea si este mai usor. Am inteles ca ete o procedura a adoptiei in familie. Ce presupune asta? Va rog sa-mi spuneti care este procedura legala, ce pasi trebuie urmati si cat ar dura. Sora mea este de acord. Multumesc.
Buna ziua. Asteptati sa se nasca copilul. Ulterior demarati in instanta procedura Pt adoptia acestuia.
Ultima modificare: Vineri, 20 Aprilie 2012
Roxana alina Stancu , Avocat
multumesc. dar intrebarea mea era care este acesta procedura, daca ma puteti ajuta.unde si cum se demareaza
Art. 454
Procedura adopţiei
(1) Adopţia se încuviinţează de către instanţa de tutelă, dacă este în interesul superior al copilului şi sunt îndeplinite toate celelalte condiţii prevăzute de lege.
(2) Procedura adopţiei este reglementată prin lege specială.

Legea care reglementeaza procedura si conditiile adioptiei este Legea nr. 273/2004republicata 2009 , privind regimul juridic al adoptiei

[ link extern ]

Cu privire la modificarile la care faceti referire, intr-adevar, procedura a fost simplificata.

[ link extern ]
Dupa nasterea copilului puteti incepe demersurile , prezentandu-va la instanta de tutela cu cererea , si avand asupra dvs., in principiu, urmatoarele acte:

Acte necesare
Cererea de adoptie a solicitantilor
Certificatul de nastere al solicitantilor - copie legalizata
Certificat de casatorie - copie legalizata
Certificat de deces - copie legalizata
Sentinta divort - copie xerox
Caziere judiciare - originale (valabile o luna)
Adeverinta de venituri - salariul sau alte venituri - originale
Certificate medicale tip (cu timbru fiscal), vizate de medicul de familie, cu semnatura si parafa fiecarui medic specialist: (rezultatele investigatiilor: pulmonar, VDRL, examen psihiatric) specificat pentru adoptie - originale
Caracterizari de la ultimul loc de munca (minimum doua pentru fiecare persoana/membru al cuplului conjugal) - originale
Declaratie pe propria raspundere a persoanei/fiecarui membru al cuplului conjugal, data in fata notarului public, ca nu au fost decazuti din drepturile parintesti - originale
Declaratie privind motivatia de a adopta si asteptarile persoanei/familiei in legatura cu varsta, sexul si situatia psihosociomedicala a copilului pe care doresc sa-l adopte - originala
Caziere judiciare pentru persoana/persoanele cu care locuieste solicitantul - originale
Certificat medical eliberat de medicul de familie pentru fiecare din membrii familiei/persoanele care locuiesc impreuna cu solicitantii - original
Acte de identitate (certificat de nastere sau buletin de identitate) pentru fiecare membru al familiei/persoanele care locuiesc impreuna cu solicitantii - copii xerox
Titlul de proprietate sau alt titlu care sa ateste dreptul de folosinta a locuintei - copie legalizata
Buletin/Carte de identitate - copii xerox

Vor urma apoi etapele adoptiei care vor fi, in principiu, urmatoarele:

- Obtinerea atestatului de persoana sau familie apta sa adopte;
- Incredintarea copilului in vederea adoptiei;
- Incuviintarea adoptiei;

Procedura adoptiei interne presupune pentru copilul care urmeaza sa fie adoptat parcurgerea dupa caz a urmatoarelor etape:
- Deschiderea procedurii adoptiei interne;
- Incredintarea in vederea adoptiei;
- Incuviintarea adoptiei;

multumesc foarte mult pentru raspunsul competent, @lgally- aid.as mai avea unele nelamuriri, deoarece nu ne permitem un avocat...


1.imi puteti spune care este instanta de tutela? judecatoria? care anume?
2.ce presupun aceste faze.se judeca fiecare separat?
3.noi ce trebuie sa facem dupa ce depunem actele? inteleg ca este un proces? pe cine dam in judecata?

4 ce cuprinde o cerere de adoptie (de unde putem face rost de un model)

5.
Declaratie pe propria raspundere a persoanei/fiecarui membru al cuplului conjugal, data in fata notarului public, ca nu au fost decazuti din drepturile parintesti - originale


cine da aceasta declaratie , eu si sotul , sau sora?( tatal copilului este necunoscut)
Intrebarile dvs. sunt firesti.Insa, sincer, legislatia s-a schimbat recent si , pentru a va face o idee despre etapele care vor fi urmate, va mai dau un link, cu mentiunea ca este posibil ca sa se fi schimbat cate ceva , insa nu in mod substantial:

[ link extern ]
Am convingerea insa ca nu va veti impiedica de procedurile care trebuie urmate, si le veti afla intocmai , una din alta, o data ce veti demara procesul de adoptie .

Instanta de tutela este in cadrul judecatoriei( instanta pentru minori fi familie).Instanta de tutela a preluat o mare parte din atributiile Autoritatii tutelare.
Competenta este instanta de la domiciliul copilului pe care doriti sa-l adoptati.
La cerea de adoptie se anexeaza si actele despre care am mentionat anterior. Cererea va fi examinata de catre instanta , urmand a fi , dupa caz, admisa sau respinsa .
Consimtamantul la adoptie il va da doar mama copilului daca tatal nu este cunoscut.
Declaratia ca adoptatorii nu au fost decazuti din drepturile parintesti va fi data de persoana care adopta sau de cei 2 soti care adopta , daca este cazul.
Un model de cerere am sa vi-l trimit pe mesaj privat.

Alte discuții în legătură

Algoritmul înfierii IAMANDI CRISTIAN IAMANDI CRISTIAN Bună seara. Aş dori ca împreună cu soţia să înfiez un copil.Vă rog, dacă e posibil să-mi prezentaţi metodologia de înfiere. (vezi toată discuția)
Infiere copil nou nascut zgubi zgubi Buna ziua, va rog sa-mi spuneti daca se poate infia un copil nou nascut - cu acordul mamei (tata necunoscut) fara a avea certificat de familie adoptatoare si ... (vezi toată discuția)
Adoptia borcocialisa borcocialisa buna.sunt noua pe acest forum.as dori daca poate cinev sa imi dea cateva informatii despre adoptia unui copil. -cu ce acte e incepe -daca exista o condite in ... (vezi toată discuția)